Τρίτη 29 Μαΐου 2007

Σικελια II (Agrigento)

Το πρωτο μερος που μειναμε στη Σικελια ηταν το Agrigento, ο αρχαιος Ακραγαντας. Απο το αεροδρομιο της Catania αφηνοντας πισω μας την Αιτνα να σιγοξεθωριαζει στο ηλιοβασιλεμα, καναμε περιπου 1,5 ωρα αφου περιμεναμε τουλαχιστον κανα μισαωρο για να παραλαβουμε το αυτοκινητο που ειχαμε νοικιασει.
Το highlight του Agrigento ειναι το Valle dei Templi, δηλαδη η κοιλαδα των ναων. Ελληνικοι ναοι δωρικου ρυθμου διασπαρμενοι σε ενα τεραστιο αρχαιολογικο παρκο ειναι το παλιοτερο τουριστικο αξιοθεατο της Σικελιας και εχει ανακυρηχθει μνημειο παγκοσμιας πολιτιστικης κληρονομιας απο την UNESCO. Η πολη χτιστηκε απο εποικους απο τη Ροδο (δηλαδη απο Τσαμπικους) και απο τη Γελα (πουλι μου γελα).



La valle dei templi - Η κοιλαδα των ναων



Tempio dei Dioscuri - Ο ναος των Διοσκουρων
Ο ναος ειναι αφιερωμενος στους Διοσκουρους. Οι Διος-Κουροι (αν και θα μπορουσαμε να πουμε Δυο-Σκουροι, αν επροκειτο για Πακιστανους λαθρομεταναστες) ειχαν και κανονικα ονοματα. Ποια ηταν τα ονοματα τους?
Αντε να το παρει το ποταμι. Ο Καστορας (και στα τσιμπουκια μαστορας) και ο Πολυδευκης. Το θυμηθηκατε, ε?



Tempio della Concordia - Ο ναος της Ομονοιας
Τελειως κουφο, αλλα το ονομα δεν ειναι αρχαιο. Το εδωσε ο υπευθυνος συντηρησης επειδη τον επισκεπτονταν (Το ναο, οχι τον υπεθυνο συντηρησης) νεαρα ζευγαρια την ημερα του γαμου τους.





Tempio di Hera - Ο ναος της (κακομ)Ηρας




H θεα απο το ναο της Ηρας προς το ναο της Ομονοιας





Tempio di Ercole (Δε διαβαζεται "Ε, ρε κωλε") - Ναος του Ηρακλη

Στο τελος του περιπατου μας πηγαμε να παιξουμε και μπουκετα με τους Ιταλους γιατι πουθενα και σε κανα μνημειο δεν αναγραφοταν η καθοριστικη συμβολη της εκκλησιας στην κατασκευη των ναων, στην απελευθερωση της Σικελιας απο τον Οθωμανικο ζυγο, στη διασωση των ναυαγων του Τιτανικου με τη μεθοδο της προσευχης και του ξεματιασματος, η εστω στην αναπτυξη της τεχνης της αμφιδρομης πεολειχιας. Και επειδη εμεις οι Ελληνες ειμαστε αρσενικα (που λεει και ο nomarchi) και δε δεχομαστε να αποφασιζει το αθεο 2% για το υπολοιπο 98% (που λεει και ο archiepiscopo), αρχισα να τους μπινελικιαζω σε απταιστα ιταλικα (που ειχα μαθει οταν ημουν μοναχος στο Αγιο Ορος και με κλειναν στο βαρελι) μεχρι που επεσαν απανω μου ξεναγοι, φυλακες, μπατσοι, γουρουνια, δολοφονοι να με ηρεμησουν και να με δωροδοκησουν με ριζοτα, μπρουσκετες, μακαροναδες, τιραμισου, τηρα-μη-σου, και πανετονε (φυσα-ρουφα-τραβατονε).
Τελικα καταφεραν να με ηρεμησουν με μια πιτσα. Βιλγαρικη.



Siculiana - Στο δρομο για την Eraclea-Minoa







Eraclea-Minoa
Aνακαλυψαμε και μια πολυ ωραια παραλια κατω απο τα ερειπια της αρχαιας ελληνικης πολης Eraclea-Minoa. Ακριβως πανω απο το βραχο (βραχο τον καημο μου) χτιστηκε η Ηρακλεια-Μινωα.
Οι αρχαιοι ημων προγονοι, φυλη ανωτερη με εξαιρετικο DNA και ατελειωτες καυλες εχτισαν την πολη τους σε μαγευτικο τοπιο με θεα το πελαγο.
Εχτισαν και το αμφιθεατρο για τους θεατρικους αγωνες και ανεθεσαν στον αρχιτεκτονα Καλατραβιο να χτισει το στεγαστρο του θεατρου. Ολημερις το χτιζανε το βραδυ γκρεμιζοταν. Να ηταν απο το ματι το κακο των εχθρων τους, να ηταν απο το κακης ποιοτητας υλικο που προμηθευονταν οι μιζαδοροι εργολαβοι που ηταν κουμπαροι του τυραννου των Σερρακουσων του περιβοητου Τσιτου Ριδη?
Κανεις δεν ξερει πια.
Ολες οι διπλανες πολεις τους κοροιδευαν και αυτοι εσκαγαν απο το κακο τους. Τελικα ομως, με υπερανθρωπη προσπαθεια των Αλβανων και Πακιστανων λαθρομεταναστων το στεγαστρο ετοιμαστηκε και οι αγωνες πετυχαν και ανεδειξαν το μεγαλειο και την ανωτερωτητα της φυλης, αναγκαζοντας τις ξενες φυλλαδες να γραψουν με μεγαλα γραμματα:
Sygnomi Eraclea-Minoa !
Δυστυχως ο Καλατραβιος δεν καταφερε να ζησει και να δει το στεγαστρο του να παιρνει σαρκα και οστα γιατι πεθανε απο στεγαστρ-εντεριτιδα.
Ουτε η πολη ειχε καλυτερη τυχη γιατι φαληρισε προκειμενου να ξεχρεωσει το στεγαστρο και την επιτυχια των εργολαβων και των λαμογιων, εεεεε συγνωμη, των αγωνων.




Στην παραλια αυτη που λετε, εκει που καθο-μουνα ησυχα και βοσκουσα τα προβατα εκει επαραπερα (το Γιωργακη) δηλαδη, εσκασε μυτη μια παρεα mantrahali με μια μπαλα. Σε μια τεραστια αδεια παραλια στησανε το γηπεδο ακριβως μπροστα μας. Εγω περιμενα να ξεκινησει ο Γ' παγκοσμιος πολεμος μεταξυ των mantrahali και των Γερμανοελβετοολλανδοτετοιων που ειχαν αραξει Alpha Τραπεζα Πιστεως (πρωτο τραπεζι πιστα) με Ελληνοχριστιανικη συνδρομη βεβαιως βεβαιως, αλλα τελικα τιποτα δεν εγινε. Το παιχνιδι ξεκινησε και οι Γερμανοελβετοολλανδοτετοιοι την ειδαν VIP και εκατσαν να απολαυσουν τους Matterazzides που ηταν κλασσικοι Ιταλοι, δηλαδη μαλλι-γυαλλι-και-παντελονι Lee, bla-bla-bla και διαμαρτυρια αναμεταξυ τους ολη την ωρα (αφου δεν ειχαν διαιτητη, αν και ειχαν στην παρεα τους μια καλη ξε-Collina) και απιστευτες κωλοτουμπες οπως βλεπετε και παρακατω.





Sciacca
Μετα απο κει πηγαμε στη Sciacca, μια λουτροπολη στυλ Λουτρακι, αλλα πιο μαχμουρλε, οπου δε βρισκαμε τιποτα για να φαμε. Στη Σικελια μεταξυ 3 και 7 δεν τρωει κανεις. Ουτε δινει...



Α ναι. Στο Agrigento, μειναμε σε ενα παλιο αρχοντικο που η σημερινη ιδιοκτητρια του μια φοβερη τυπισσα η Chiara, πρωην αριστοκρατισσα, το εχει εχει γυρισει σε Agriturismo. Πολυ καλη κυρια, μιλησαμε περι ανεμων και υδατων και μου ειπε και για την Αθηνα, οτι εχει παει πολλες φορες στο παρελθον.
"You know, I had a greek boyfriend in the 70's"
"Really?!?! Povera ragazza - poor girl!"
"No, no, he was a nice guy, but it didn't work out"
Να υποθεσω πως ο τυπος μετα το χωρισμο εγινε gay, μετα πρωθυπουργος και η γυναικα του γιατρος μεσα σε 5 εξαμηνα σπουδων?
Δεν ξερω, δε ρωτησα.
Παντως το αρχοντικο ηταν ολα τα λεφτα!

Σάββατο 26 Μαΐου 2007

Σικελια I (Εισαγωγη)

Χαρας ευαγγελια για ολους σας. Εχω πολυ ευχαριστα νεα για τους απανταχου Ελληναρες που στραβωνουν οταν τους λεω ποσο τριτοκοσμικη ειναι η πατριδα μας. Τελικα δεν ειμαστε οι χειροτεροι στην Ευρωπη (των 12 τουλαχιστον). Οχι, δε βελτιωθηκαμε, μη χαιρεστε, απλα ανακαλυψα χειροτερους, η τουλαχιστον τα ιδια σκατα με μας, και δεν ειναι αλλοι απο τους Ιταλους. Οχι, δεν κανανε μαλακιες στον τελικο, οπως εκαναν οι φιλοι μας οι Αγγλοι (γιαυτους θα γραψω αλλη φορα), απλα βρεθηκα στη Σικελια και ανακαλυψα το alter ego μας. Η αλλιως una fatsa, una ratsa.
(Καντε κλικ για να μεγαλωσει η εικονα και να δειτε την επιγραφη Uomini/Men. Στη διπλανη πορτα ηταν ακριβως αναποδα η εικονα του αντρα και η επιγραφη Donne/Women. Οι αναπηροι ειναι Unisex.)
Επισης ανακαλυψα πως η Ολυμπιακη δεν ειναι η χειροτερη με διαφορα αεροπορικη εταιρια της Ευρωπης, αλλα η καταπρασινη Alitalia, που κανονικα θα επρεπε να λεγεται Αληταλια. Αλλα οτιδηποτε φοραει πρασινο τον τελευταιο καιρο, συνηθιζει να παιρνει τον Πουλογλου και να ανασυρει απο τον πατο οτιδηποτε εχει σχεση με Ολυμπιακη η Ολυμπιακο.

Παμε λοιπον Σικελια.
O (Κακ)Ομηρος την ονομασε „Τρινακρια“ λογω του τριγωνικου σχηματος της.
Γιαυτο το λογο το εμβλημα της Σικελιας ακομη και σημερα ειναι η Γοργονα με τα τρια ακρα, δηλαδη με τα τρια ποδια που μπορει να διεγειρει τη διεστραμενη φαντασια σας καθως μια γκομενα με τρια ποδια μπορει να προσφερει τριπλες χαρες.

„Οι Σικελιαρες ισον με 2 ξεκωλιαρες“ τραγουδουσε πριν αρκετα χρονια η συγχωρεμενη η Ριτα Σακελλαριου („το αηδονι“, που ελεγε ο συγχωρεμενος ο Βαγγελης ο Γιαννοπουλος) και κατι ηξερε.
Να θυμισω εδω οτι η φωναρα της Ριτας εφτασε μεχρι το Hollywood. Οχι λογω εντασης (αν και θα μπορουσε ανετα), αλλα γιατι ακουγεται στην ταινια „ο Εξορκιστης“. http://www.imdb.com/title/tt0070047/
Κουφαθηκατε?? Κι ομως, αν θυμαστε ο εξορκιστης ειναι Ελληνικης καταγωγης και λεγεται Father Karras (καμια σχεση με τον τραγουδιστη, αν και θα του πηγαινε ρολος σε ταινια τρομου) και η μανα του ακουει σε μια σκηνη το „Ιστορια μου, αμαρτια μου“. Τωρα να λεμε και τη μαυρη αληθεια, αν εισαι δαιμονιο τυπου Bazuzu και εχεις καταλαβει σωμα μικρου κοριτσιου σαν καταληψιας λυκειου εν εποχη Μαριετας (αυτη δεν παιζει στην ταινια αν και πιστευω οτι και αυτη θα εκανε μεγαλη καριερα σε ταινιες τρομου) και εκει που την εχεις καταβρει στο τρυφερο σωμα του μικρου κοριτσιου, ερχονται και σου πετανε στο κασετοφωνο (ΜΡ3 και μαλακιες τοτε δεν υπηρχανε) το „Ιστορια μου, αμαρτια μου“, δε θα την εκανες με ελαφρα πηδηματακια πισω για την κολαση???
http://savage-comedy.com/_The_Exorcist_(film)


Τελος παντων ας γυρισουμε στην Ιταλια που εχει εξελιχθει σε πολυ αγαπημενη χωρα, ισως και λογω της εξαιρετικης εκτιμησης και συμπαθειας που τρεφω για το Silvio. Ενας πολυ πραος και ευγενης ανθρωπος. Ανιδιοτελης, δημοκρατικος και καθολου μισαλλοδοξος, προσγειωμενος, που δεν επιζητει παση θυσια τη δημοσιοτητα θα μπορουσε καλλιστα να γινει αρχιεπισκοπος σε γειτονικη, πτωχη, πλην ομως τιμια χωρα. Στους πανυγηρισμους προχθες μου θυμισε το Θαναση το Γιαννακοπουλο που βουταει το κυπελλο απο τους παικτες για να το σηκωσει κι αυτος, αφου σε τελικη αναλυση μπορει οι αλλοι να σπρωχνουν τη μπαλα στο καλαθι, αυτος ομως τους σπρωχνει το χρημα στην τσεπη και αρα κανει οτι γουσταρει, μια κι „αμα εχεις λεφτα στην Ελλαδα, τους γραφεις ολους στ’ αρχιδια σου αμα λαχει να ‘ουμε“.

Οι Ιταλοι λοιπον, τριτοκοσμικες αδερφαρες οπως ειπαμε και πιο πανω, εχουνε μεν 3 μορφες εξουσιας αλλα οχι νομοθετικη-εκτελεστικη-δικαστικη οπως ολες οι πολιτισμενες χωρες, αλλα Κρατος-Μαφια-Εκκλησια.
Εμεις ειμαστε πολυ πιο προχωρημενοι απο ολες αυτες τις λουγκρες τους Ευρω-πεους καθως εχουμε ενωσει σε ενα το τριπτυχο Κρατος-Μαφια-Εκκλησια και δε μπορουμε ουτε θελουμε να το διαχωρισουμε.
Στο Yunanistan, Parlamento-Papade-Koubari-Dikigori-Journalisti-Dikaste-Lamogia-Archiepiskopi-Davatzide-Omologa-Ergolavi-Kommatoskili-DimosiiYpalili-Aderfe-kai-Palikaria-ginane-mallia-kuvaria κυκλοφορουν σε μια ενιαια και διαπλεκομενη συσκευασια.
Τιμη μας και καμαρι μας.

Βεβαια και οι καβλιαρηδες και ψωλοβροντηδες Ιταλοι εχουν αρχισει και παλιοαδερφιζουν πολυ επικινδυνα. Φανταστειτε οτι οχι μονο απαγορευσαν το καπνισμα σε δημοσιους χωρους, αλλα το τηρουν κιολας!!!
Και καλα στο Τορινο και το Μιλανο του βιομηχανικου Βορα που ολοι ψιλοαδερφιζουν (εκτος απο το Silvio). Αλλα στη Σικελια ρε γαμωτο?!?!?!
Πως να απολαυσω τωρα το φαι μου χωρις την τσιγαρουμπα του διπλανου και την πουρακλα του παραπερα? Μπαφοι, τσιμπουκια, ναργιλεδες και λουλαδες εχουν εξαφανιστει απο τα εστιατορια.

Εχω να γραψω κι αλλα, αλλα επειδη σας λυπαμαι, απλα κοτσαρω τις φωτογραφιες που τραβηξα με την καινουργια καμερα.

Agrigento = Ο αρχαιος Ακραγαντας


Agrigento = Ο ναος της Ομονοιας (διπλα στου Μπακακου)


Mondello (Palermo), μην ψαχνετε κανα φωτομοντελο, ετσι λεγεται το μερος


Palermo, 0 καθεδρικος ναος


Castellamare del Golfo (Καμια σχεση με τον Τασσο και τη Γκολφω)



Scopello, οι τρεις μορφες εξουσιας: Παουλινα, Γιωργακης, Μπαλα.


Segesta, ο ημιτελης δωρικος ναος.


Ταορμινα, το Teatro Greco.


Πανω απο την Ταορμινα με φοντο την Αιτνα.


Αιτνα


Το φαραγγι Gola d' Alcantara, με τα τοιχωματα απο πετρωμενη λαβα.