Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

2007: Τα προσωπα της χρονιας

Καλη χρονια! Χρονια πολλα! Χαρουμενη η χρυση Πρωτοχρονια! Γερο χρονε φυγε τωρα κλπ κλπ.


Ακομα δε μπηκε η καινουργια χρονια και αρχισες τις μαλακιες θα μου πειτε...
Δε γινεται διαφορετικα γιατι σημερα διαβασα στα ΝΕΑ τα 10 προσωπα της χρονιας (οπως τα ψηφισαν οι αναγνωστες των Νεων. Και μιλαμε τωρα για (υποτιθεται) σοβαρη δημοκρατικη κλπ εφημεριδα. Φανταστειτε τι εβγαλαν οι αναγνωστες του Ελευθερου Ρυπου και της Μεθαυριανης...

Εχουμε και λεμε λοιπον.


Νο 10: Μr. Παρασκευαιδης

Ο ανωθι εικονιζομενος Χριστοδουλος Παρασκευαιδης με αριθμο δελτιου ταυτοτητας Η-666974 διακρινεται να το παιζει. Το τοπι.
Στοπ! 666 ειπες?
Ναι!
Και γιατι δεν παει να την αλλαξει?
Τι λετε ρε παιδια? Και να παρει ταυτοτητα που να μη γραφει πανω το θρησκευμα του? Αντε μετα να πεισει κανεναν πως ειναι Χ.Ο. ...
Ψηφιστηκε γιατι "αντιμετωπιζει με γενναιοτητα την ασθενεια του". Αυτο ειναι αληθεια. Ο Χριστοδουλος δεν ειναι σαν τους αλλους ασθενεις. Μπηκε σε αεροπλανα, πηγε Αμερικη, βγηκε βολτα στην παραλια, ηρθαν γιατροι τον ειδαν, ηρθε κοσμος τον ρωτησε τι κανει τους δεχτηκε, κλπ κλπ. Να τα βλεπουν αυτα ολοι αυτοι που περιμενουν μοιρολατρικα να πεθανουν πανω σε ενα ραντσο στο Γενικο Κρατικο Νικαιας και στον Αγιο Σαββα με μια ασφαλεια του ΙΚΑ και φοβουνται να πλησιασουν τους γιατρους γιατι φοβουνται το φακελακι. Μην το φοβαστε ρε ποντικια το φακελακι. Δε δαγκωνει.



Νο 9: Παπα Γιαννης Οικονομιδης

Κυνηγαει με μια φωτογραφικη μηχανη τις βιομηχανιες που ρυπαινουν τον υδατινο οριζοντα στα Οινοφυτα.
Σορυ πατερ, αλλα αυτη δεν ειναι δικη σου δουλεια!
Αντε κανε κανα ευχελαιο και πες 2-3 πατερημα. Βγαλε και κανενα λογο κατα των Σκοπιανων και της παγκοσμιοποιησης.



Νο 8: Σωτηρης Νινης
Ο "Δε-θα-γινεις-Ελληνας-ποτε-Αλβανε-Αλβανε" Αλβανος που εγινε Ελληνας. Α, ολα κι ολα! Οταν προκειται για εθνικο συμφερον, τα εθνικα θεματα μπαινουν στην ακρη και προκειμενου να πετυχουμε στο επισημο εθνικο σπορ, το ποδοσφαιρο, επιδιδομεθα στο ανεπισημο εθνικο σπορ, την κωλοτουμπα.



Νο 7: Θοδωρης Ζαγορακης

Ο Ελληναρας-προτυπο. Ποδοσφαιριστης-Καυλας-Γαμιας-Πρωταθλητης-Πατερας-Προεδρος.
Ο ανθρωπος που μετα τον τελικο του EURO 2004 δηλωσε: "Σημερα αποδειχτηκε πως το μεγαλυτερο δωρο που μπορει να κανει ο Θεος στον ανθρωπο ειναι η ελληνικη ψυχη!"
Νομιζω οτι του ανηκει ισοβιως (ισως και μετα θανατον) η πρωτη θεση...


Νο 6: (Χρυσο)Πηγη Δεβετζη

Καταρχην το ονομα και μονο (Χρυσοπηγη) δειχνει ευλαβεια. Οι δηλωσεις της ομως, μετα την "αποκαλυψη" απο Ελληνες δημοσιογραφους οτι η Καμερουνεζα χρυση ολυμπιονικης της Αθηνας στο τριπλουν ειναι ντοπαρισμενη, της δινουν κι αυτης μια ισοβια θεση στα προσωπα της χρονιας. Θυμιζω: "Ευχαριστω το Θεο που με βοηθησε να παρω το χρυσο!".
Τελικα η Καμερουνεζα δεν ηταν ντοπαρισμενη, προφανως η ο Θεος δεν αλοιωσε τα ουρα της η οι Ελληνες δημοσιογραφοι δεν ηταν καλα πληροφορημενοι κι εγω εμεινα με την απορια.
Τελικα τον ευχαριστουμε το Θεο, ρε Πηγη η οχι? Μας μπερδευεις...


Νο 5: Ζελικο Ομπραντοβιτς
"Πηρε και τους τρεις τιτλους στο μπασκετ" λεει στα ΝΕΑ. Εγω πιστευω οτι ψηφιστηκε γιατι απεδειξε οτι μπορει επιτελους να μιλησει ελληνικα. Οι δημοσιογραφοι τον κατηγορουσαν συνεχως οτι μετα απο 7 χρονια στην Ελλαδα δε μιλαει γρι ελληνικα. Περσι μετα απο αγωνα με ιταλικη ομαδα οπου πηρε ταιμ αουτ στα τελευταια δευτερολεπτα ενω ο αγωνας ειχε ηδη κριθει (κατι που θεωρειται unfair στο μπασκετ) ειπε στους δημοσιογραφους οτι το εκανε για να κρατησει τη διαφορα που μπορει να αποδειχτει σημαντικη στη ρεβανς. Και συμπληρωσε: "If I wouldn't do it, the president would ask me: Zelico! Are you crazy? Are you μαλακας?"
Κι ομως μιλαει!


Νο 5: Mr. Τακης (Λεμονης)
Αν και γαυρος, η συμπαθεια μου. Πρωτον για τον πολεμο που του εκαναν οι ξερολες δημοσιογραφοι και δευτερον γιατι τα καταφερε παρολο που του ευχηθηκε "Καλη Επιτυχια" γνωστος γουρλης πολιτικος.



Νο 5: Mr. Λακης

Δε διαφωνω οτι ο Λαζο εχει χιουμορ, ευφραδεια και εξαιρετικη ευφυια.
Διαφωνω ως προς την ποιοτητα της εκπομπης του. Μπορει να ειναι entertainer (συγνωμη αλλα δε βρηκα καταλληλοτερη ελληνικη λεξη) με ολη τη σημασια της λεξης, αλλα την εκπομπη του που εχω δει μονο μια-δυο φορες τη βρισκω πολυ μα πολυ φθηνη. Χαζοχαρουμενες κυρατσες, χαζα σχολια, κλιπακια. Decadence.
Αλλα αντιπροσωπευει την πνευματικη και πολιτιστικη καθιζηση που συνετελεσθη στην Ελλαδα την τελευταια δεκαετια. Απο το τρομερο χιουμορ του Φευγουλεα και της μανας, φτασαμε στα σχολια για τη ... Βροχοπουλου και τα ηλιθια χαχανα του κοινου...
Σορυ Λακη, μπορεις καλυτερα!


Νο 2: Mr. Μητσος

Ουδεν σχολιον! Βαζω την ταπα στον Ακερ για να χαρουν οι βαζελοι αναγνωστες εις βαρος των γαυρων. Τα χρειαζομαστε κατι τετοια για να μη μας παρει απο κατω.



Νο 1: Οθων
Ακριβως στην επομενη σελιδα, τα Νεα ειχαν και ενα αρθρο για την εθνικη και την αγαπη που της τρεφουν οι Ελληνες φιλαθλοι και μη. Λοιπον για να λεμε τα πραματα με το ονομα τους κι επειδη ξερω οτι ο Οττο με διαβαζει ανελλιπως να ξεκαθαρισουμε οτι ελαχιστοι Ελληνες αγαπανε την Εθνικη Ομαδα γενικα.
Την αγαπανε μονο οταν νικαει (ειδικα τους Τουρκους και τους Αλβανους) οποτε και τους κανει να νιωθουν εθνικα υπερηφανοι. Οταν τους επιβεβαιωνει την ανωτερωτητα της φυλης. Οταν χανει (ειδικα απο Τουρκους και απο Αλβανους) τοτε δεν την αγαπαει σχεδον κανεις.
Ενας φιλος Ιταλος με ειχε ρωτησει μετα τη νικη στο EURO "Ειδες τις σκηνες που βαζαν κατω τη σημαια και την προσκυνουσαν? Αυτα νομιζα οτι τα κανουν μονο οι Τουρκοι!!!"
"Κι εμεις Τουρκοι ειμαστε ρε βαφανκουλο Αλεσαντρο! Τωρα το καταλαβες?"

"Οι Ελληνες δεν αγαπουν τα σπορ, αλλα τις νικες σ' αυτα" ειχε σωστα παρατηρησει ο συγχωρεμενος ο Γκομελσκι. Ποιος ειναι αυτος? Ελα ρε, μη μου πειτε οτι ξεχασατε τον προπονητη της ομαδας μπασκετ της Πρωην Ενωσης Σοβιετικων Σοσιαλιστικων Δημοκρατιων, εν συντομια "Ρωσιας"στον τελικο του 1987?
Σημειωνω τη λεξη Ρωσια για να κανω κατανοητο οτι τα μακρα ονοματα χωρων δεν ευδοκιμουν ιδιαιτερα και οσοι χρησιμοποιουσαν τον ορο Ρωσια αντι για το ΕΣΣΔ, δεν το καναν απο αντιρωσισμο, ουτε γιατι αγνοουσαν την ιστορια, αλλα για ευκολια.
Καταλαβες λοιπον φιλε Οττο? Μη νομιζεις οτι θα σε αγαπαμε παντα! Εδω ειναι Ελλαδα.
Θυμαμαι οταν ειχα πρωτοπαει Γερμανια, καθομουνα ενα απογευμα (ανοιξη του '95) και εβλεπα με τους συγκατοικους στη φοιτητικη εστια τον αγωνα Βερντερ Βρεμης - Μπορουσια Ντορτμουντ. Ο Peter (κλασικος ξενερωτος Γερμανος σαν αυτους που φανταζεστε οταν ακουτε "Γερμανος") και ο Florian (γαμω-τα-παιδια παιδι απο το Αμβουργο, παντα οι Αμβουργιωτες που γνωριζα ηταν γαμω τα παιδια, δεν ξερω γιατι) πανηγυριζαν τα γκολ της Βερντερ που κερδισε 3-0. Και σε καθε ζουμ της καμερας στον προπονητη της Βερντερ τα επιφωνηματα γινονταν πιο δυνατα. "Otto ist geil!". "Ο Οττο ειναι γαματος" σε ελευθερη μεταφραση. "Ποιος ειναι αυτος ο Οττο ρε γαμωτο?" ρωτουσα κι εγω. "Καλα δεν ξερεις τον Οττο?!?! Εσυ μας το παιζεις γκουρου στα ποδοσφαιρικα! Ειναι ισως ο πιο δημοφιλης προπονητης στη Γερμανια."
Και πολλα χρονια μετα, οταν ο Οττο εγινε εθνικος προπονητης, καποιος απο την Ελλαδα με ειχε ρωτησει "Ειναι καλος αυτος ο Οττο?"
Κι εγω ειχα απαντησει οτι παραειναι καλος για την ελληνικη νοοτροπια και προβλεπω να φευγει νυχτα!

Κι ενας αλλος γέρος Γερμανος προπονητης (νομιζω ηταν ο Winnie Schaeffer) ειχε πει σε μια συνεντευξη σε γερμανικο περιοδικο "Toν ζηλευω τον Οττο. Θα περασει πολυ καλα στην Ελλαδα. Και αν εχει επιτυχια, οι Ελληνες θα τον σηκωσουν στα χερια τους."
Ευτυχως επεσα εξω, αν και οσο κι αν ακουγεται απιστευτο, παραλιγο να δικαιωθω και ουκ ολιγες φορες μαλιστα. Βεβαια "ουδεναν προ του τελους μακαριζε" οπως ειχε πει και ο Σολων ο Αθηναιος.



Συμπερασμα (για να γινω και λιγο σοβαρος)

Ειμαστε μια κοινωνια εντελως για τον πουτσο! (Σιγα το συμπερασμα ρε μλκ!)
Ο μοναδικος ανθρωπος που εχει κανει κατι απο ανιδιοτελεια για την ελληνικη κοινωνια ειναι η φανελα με το Νο 9, δηλαδη ο παππας. Ολοι οι υπολοιποι ειναι απλα celebrities, αλλα στη μικρη φτωχη πλην τιμια χωρα μας, αυτο μετραει πανω απ' ολα...