Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Eθνικοι δρομοι

Πρωτη βδομαδα στη δουλεια μετα απο 2 βδομαδες Ελλαδα και παρολο που πηζω τρελα οσο κι αν δεν το πιστευετε, δε μπορω να μην καταθεσω κι εγω τη γνωμη μου για το καμαρι της Ελλαδας, που ειναι συνεχως top θεμα τις τελευταιες μερες. Οχι, δε μιλαω για το σεμνο και ταπεινο Βουλγαρακη, ουτε για τη σεμνη και ταπεινη εκκλησια μας, που ξαφνικα ανακαλυψαν ολοι, οτι εχει μεγαλη περιουσια. Σημερα θα γραψω για τους πανεμορφους, μοναδικους στον κοσμο, αξιολατρευτους και εξαπανακεθεν αγαπημενους μου, ελληνικους δρομους, με την ευκαιρια της αυξησης των διοδιων στην εθνικη Αθηνων-Κορινθου-Πατρων.


ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Και πρωτα βαζω την ομορφη γειτονια μου στο Περιστερι. Μια γειτονια που χρονο με το χρονο γινεται ολο και πιο ομορφη. Την ιδια ωρα που οι μαλακες κατοικοι Κηφισιας, Πολιτειας, Εκαλης και αλλων wannabe χλιδατων προαστιων ασχολουνται με δεντροφυτευσεις και αλλες χαζοχαρουμενες ασχολιες, εμεις οι Περιστεριωτες ριχνουμε ολο και πιο πολυ τσιμεντο στη ζωη μας. Πιο πολλα αυτοκινητα και πιο πολλες μηχανες με κομμενες εξατμισεις. (Συν οτι εχουμε το μοναδικο σταθμο μετρο στον κοσμο με φυσικο φως!!!)

Απο το ξημερωμα εως το επομενο ξημερωμα οι τυποι με τις μηχανες που δεν εχουν πινακιδα, πισω φως, εξατμιση και κρανος προσφερουν ενα μοναδικο θεαμα, ειδικα τη νυχτα με αποτελεσμα ολοι οι ευτυχισμενοι γειτονες να παραμενουν στα μπαλκονια και να τους χειροκροτουν εκστασιασμενοι.

Καλα δεν κοιμουνται? θα ρωτησετε. Θελουν, αλλα δε μπορουν. Κι αφου δε μπορουν, την αραζουν στο μπαλκονι και απολαμβανουν το θεαμα.

Και η αστυνομια? θα ρωτησετε. Ποια αστυνομια ρε παιδια? Η αστυνομια φυλαει τα Βορεια προαστια.

Στα Δυτικα ερχεται μονο για να απαγαγει Πακιστανους. (Πωπω σαν μομπλεξικος Σαλονικος ακουγομαι)



Απολαυστε την τελεια αρμονια φυσης και τεχνολογιας. Το ρουστικ κρασπεδο με την πορτοκαλι περιγραμμηση, τις γλαστρες με τα ενδημικα ελικοειδη φυτα και τις ειδυλιακες εργατικες πολυκατοικιες. Και αναμεσα τους χρωματιστα λεοφωρεια παρκαρουν διαγωνια το ενα μπροστα στο αλλο.



Εδω αλλο ενα τοπιο απαραμιλλης ελληνικης αστικης αισθητικης. Απολαυστε

-το δασος των αχρηστων και παραπλανητικων πινακιδων (οχι αποδω! Αποδω!),

-το πληθος των διαγραμμισεων (μην πατας!),

-τα παρανομα παρκαρισμενα αυτοκινητα (αφου το εβαλαν οι αλλοι θα το βαλω κι εγω!)...

- το παρκαρισμα σε γωνια (που να το βαλω ρε γαμωτο?),

- το παρκαρισμα των ταξι στη γωνια απεναντι (οπου να ’ναι φευγω!),

- το παρκαρισμα του Ταμτακου πανω στο κρασπεδο (γυφτος ονομα και πραμα),
- ακριβως μπροστα του το κομμενο κρασπεδο για να περνασει ο αναπηρος, ο οποιος εχει πηδηξει σα Ninja το μπλοκο των τριων tetris παρκαρισμενων αυτοκινητων στη γωνια αριστερα, θα περασει η αναμεσα απο το γυφτο και το φαναρι η αναμεσα απο το φαναρι και το υπολοιπο υπερυψωμενο κρασπεδο, θα χωθει σαν commando κατω απο τα επερχομενα αυτοκινητα (στο συγκεκριμενο σημειο ερχονται 3 κεντρικοι δρομοι απο αριστερα, δηλαδη η ροη αυτοκινητων απο αριστερα δε διακοπτεται ποτε!), θα πηδηξει σαν Kung-Fu στο ενδιαμεσο κρασπεδο, θα το ξανακατεβει (εκει δεν εχει κοψιμο, μην τα θελεις ολα δικα σου μαλακα αναπηρε!) και θα ξανακανει πηδημα σαν saolin για να ανεβει στην πλατεια και να περασει αναμεσα απο παρκαρισμενα αυτοκινητα και μικροπωλητες για να μπει στο ασανσερ του μετρο. Ρε μαλακα αναπηρε, δε μετακομιζεις καλυτερα απεναντι?

Αλλη μια υπεροχη φωτο με τις 3 λωριδες που γινονται μια, γιατι η μια ειναι για παρκαρισμα, η αλλη για να σταματαει το λεοφωρειο, και η τελευταια για να περασουν οι υπολοιποι.






ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Aς ξεκινησουμε ομως λιγο πιο μπροστα. Απο το σημειο 0. Απο την αφιξη εξ εξωτερικου.

Προσγειωνεσαι λοιπον στο ΕλΒε και λες „ΟΚ Ευρωπη“. Μικρο και ψυχρο μεν, σουλουπωμενο δε το νεο (νεο εδω και 5 χρονια) αεροδρομιο. Και στα εγκαινια και στις πρωτες μερες λειτουργιας του το ετιμησε δεοντως χιλιαδες κοσμος, οχι για να πεταξει, αλλα για να αισθανθει εθνικα υπερηφανος για το αδαμαστο ελληνικο DNA (αυτο της Χαλκια, της Θανου και του Κεντερη) που καταφερνει οχι απλα να επιζει (παρα τα κακοβουλα σχεδια των εχθρων του) αλλα και ξανα προς τη δοξα να τραβα. Ολοι εμεναν τοτε με ανοιχτο το στομα βλεποντας το νεο αεροδρομιο. Ηταν οντως πολυ εντυπωσιακο, ειδικα λαμβανοντας υποψιν το γεγονος οτι οι περισσοτεροι επισκεπτες δεν ειχαν ξαναδει ποτε τους αεροδρομιο. Το αριστουργηματικο αεροδρομιο βεβαια το πληρωσε η ΕΟΚ και το εχτισε η Hoch-Tief (κονομησαν και μερικα λαμογια), αλλα αυτο το αποσιωπουμε. Και οταν εγινε γνωστο οτι δεν ειναι και τοσο ελληνικο οσο θα θελαμε, ξεκινησε το show των καναλιων περι „γερμανικης κατοχης“ στο αεροδρομιο που το αναγκαζει να χρεωνει υπερογκα ποσα για παρκινγ, καροτσια, φορους κλπ κλπ. Ενω ολα τα υπολοιπα προιοντα και υπηρεσιες στην Ελλαδα ειναι αριστου ποιοτητας και λογικοτατης τιμης.


Προσγειωθηκες τωρα και φυσικα δε θες να περασεις την υπολοιπη ζωη σου στο αεροδρομιο σαν τον Τομ Χανκς, αρα θες να φυγεις.


Αν λοιπον αποφυγεις το μπαρουτοκαπνισμενο και με νικοτινη ποτισμενο ταξι με τον καβλα-φιλοσοφο-γαυρο-προφεσορα ταριφα (που στο τελος της κουρσας θα κανει οτι μπορει για να σε κλεψει) και παρεις το καταπληκτικο για ελληνικα δεδομενα τρενο, εχεις ακομα την ψευδαισθηση οτι βρισκεσαι σε ευρωπαικη χωρα.



Αν παρεις την Αττικη Οδο (παρολο που ξεκινησε ως μπαχαλοδρομος του ραβε-ξηλωνε) εχεις επισης την ιδια ψευδαισθηση. Ευρωπαικος αυτοκινητοδρομος! Ειναι βεβαια ο μονος δρομος στην Ευρωπη που συνδεει πολη με αεροδρομιο και ζηταει διοδια. Τουλαχιστον απο αυτους που θυμαμαι.


Οχι στοπ! Και στα Σκοπια πληρωνεις. Εδω ειναι Βαλκανια!


Και εννοειται οτι και η Αττικη Οδος κατασκευαστηκε με μερικη χρηματοδοτηση απο την ΕΟΚ.


Μολις ομως βγεις στην Αθηνων-Λαμιας, ε τοτε αισθανεσαι οτι πατησες το ποδι (η εστω το λαστιχο) στην πατριδα, ετσι οπως την ξερεις και ετσι οπως πρεπει να ειναι για να την αγαπαμε!!!




ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ξεκινησα λοιπον να παω Δυτικη Πελοποννησο για μια βδομαδα. Λιγο ηλιο, λιγο θαλασσα, λιγο κρασι και τ’ αγορι μου που ελεγε κι η Μαρινελλα. Δε γουσταρα να μπω με τα παιδια σε πλοιο, παρολο που τρελαινομαι να αναπνεω την τσιγαριλα στα καταστρωματα μεσα κι εξω, τα τραγανα προχθεσινα σαντουιτς που εχουν βγαλει ποδια και ειναι ετοιμα να φυγουν μονα τους, τα καυσαερια των φορτηγων που αναβουν τις μηχανες τους στα παρκινγκ των πλοιων 20 λεπτα πριν δεσει το πλοιο, και last but not least το εκπληκτικο σερβις σε χαμηλες τιμες. Φορτωσα λοιπον τα γυναικοπαιδα στο τουτου, εβαλα ζωνη ασφαλειας, κρανος, ζωνη αγνοτητας, Αγια Ζωνη, τσιγκινο σωβρακακι και προφυλακτικο και ξεκινησα με εναν παλιο μου φιλο, για το Χαζηκυριακειο και για τον Αγιο Νειλο.



ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Φτανω λοιπον Κορινθο σε αυτο που λεμε “Ισθμο“.

Και λεω “αυτο που λεμε Ισθμο“ γιατι λεμε μεν Ισθμο, αλλα εννοουμε τη διωρυγα του Ισθμου της Κορινθου. Γιατι τα καλα και διαβαστερα παιδακια θα θυμαστε απο τη Γεωγραφια της 3ης Δημοτικου οτι Ισθμος ειναι το κομματι της ξηρας που χωριζει 2 θαλασσες, ενω το κομματι της θαλασσας που χωριζει 2 ξηρες λεγεται Πορθμος (του Ευριππου π.χ. στη Χαλκιδα). Οταν ο πορθμος ειναι τεχνητος, τοτε μιλαμε για διωρυγα. Ετσι σιγα σιγα το 99% των Ελληνων (των χαμουτζηδων τουλαχιστον, γιατι οι Βορειοελλαδιτες δεν περνανε απο κει) λεει Ισθμο και εννοει Διωρυγα. Οπως ακριβως λεμε Ακροπολη, αλλα εννοουμε τον Παρθενωνα.
Στον Ισθμο λοιπον οι Κορινθιοι (οχι των επιστολων του Αποστολου Παυλου, αλλα οι νεωτεροι) εχουν φτιαξει τη δικη τους Disneyland, αλλα στο πιο γυφτουλε,
με καρακιτς κακοβαμμενα κιτρινα κρασπεδα και τηλεφωνικους θαλαμους (αληθεια ποιος τηλεφωνει σημερα απο τηλεφωνικο θαλαμο?), σεξυ κι οποιος αντεξει ομπρελες, καταπληκτικα μαγαζια οπως το CANALE (στα αγγλικα) η KANAΛE (στα ελληνικα) που βλεπετε στη φωτο (και με σημαια της ΕΟΚ παρακαλω, για να μη νομιζει κανεις οτι βρισκεται στο Αφγανισταν). Προσεξτε ιδιαιτερα και το ειδυλιακο αυθαιρετο για background με τον κλασσικο αχτιστο οροφο με τις ημιτελεις κολωνες και τις μπετοβεργες να κρεμονται.

Ενα αστικο τοπιο που μονο στην Ελλαδα μπορει να συνυπαρξει μαζι με τις μουτζουρωμενες μισοκατεστραμμενες ταμπελες που στραβοκρεμονται και οδηγουν στο πουθενα.




ΔΙΟΔΙΑ ΚΙΑΤΟΥ

Στα διοδια των Μεγαρων ο Γιωργος δε με ρωτησε. Ισως το θεωρησε λογικο.

Ουτε στα διοδια της Αττικης Οδου με ρωταει ποτε. Ισως καταλαβαινει.

Στα διοδια ομως του Κιατου (Κιατο δεν ειναι εκει?) μου εκανε την ερωτηση που λογικα ρωταει καθε νορμαλ ανθρωπος στα συγκεκριμενα διοδια.

_Μπαμπαααα, γιατι πληγιωνουμε?

_Εεεεεεε..... Γιατι εδω ειναι Ελλαδα αγορι μου! Ολα εδω πληρωνονται!

_"Αληθεια, γιατι πληρωνουμε εδω?" με ρωτησε σοβαρα και η Παουλινα, ενω εγω την ιδια στιγμη εμενα εκπληκτος ακουγοντας την υπαλληλο που μου εδωσε την αποδειξη να μου λεει ευγενικα "Καλο ταξειδι". Μεχρι τωρα μονο στην Αττικη Οδο σου μιλαγαν ευγενικα (κοιτα πλακα που εγινε και οπαδος της Αττικη Οδου, εγω που την εκραζα ασυστολα). Και οχι μονο αυτο, αλλα φοραγε κι ενα πρασινο μπλουζακι που εγραφε ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ. ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ?

_"Γιατι οδηγαμε στην Ολυμπια Οδο!" απαντησα με συγκινηση και υπερηφανεια.

_"Was ist das?" με ρωτησε πιο σοβαρα η Παουλινα.

_"Καλα δεν ξερεις τη θρυλικη Ολυμπια Οδο, τον καταπληκτικο αυτοκινητοδρομο?" της ειπα με σοβαρο υφος.
_"Ειναι αυτο το πραμα μπροστα μας αυτοκινητοδρομος?" με ρωτησε.


_Φυσικα, με 3 λωριδες κυκλοφοριας για καθε κατευθυνση, ανετα και καθαρα παρκινγκ για ξεκουραση, φωτισμο τη νυχτα, εξαιρετικο οδοστρωμα, και φοβερη σημανση.

_Με δουλευεις?

_Καθολου! Λιγο παρακατω ειναι ετσι ακριβως.

_Ποσο παρακατω?

_Μετα την Πατρα!

_Προς Πυργο?

_Οχι απο Βrindisi και πανω. Αλλα πρωτα πρεπει να παρεις το ferry και να βγεις Ιταλια. Η Autostrada απο κει και μετα ειναι τελεια.
(Autostrada)





ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Ο ADAC, η ΕΛΠΑ της Γερμανιας κανει πολυ συχνα τεστ σχετικα με την ασφαλεια των οδηγων σε ολη την Ευρωπη. Ως Γερμανοι ειναι ιδιαιτερα αυστηροι στην κριτικη τους και ξεσκονιζουν τα παντα. Καθε χρονο ελεγχουν παρκινγκ, τουνελ κλπ. Και δημοσιευουν τα αποτελεσματα. Εμας η δε μας θεωρουν Ευρωπη η ειναι σιγουροι οτι ολα εδω ειναι τελεια γιαυτο και δε μας επισκεπτονται ποτε. (σεμνα και ταπεινα, γιατι να το κρυψωμεν αλλωστε?). Σταματησαμε λοιπον σε ενα παρκινγκ κοντα στο Αιγιο. By the way το Αιγιο ειναι καταπληκτικο! Οπως το χαζευεις περνωντας απο τη Highway νομιζεις οτι ξαναβρεθηκες Αθηνα. Συνδυασμος Ανω Λιοσια και Κυψελη με θεα θαλασσα! Τελος παντων, παμε στο παρκινγκ. Θαυμαστε την καταπληκτικη διαγραμμιση και τις ανεσεις,
τα facilities που λεμε στα αγγλικα. Λιτα, δωρικου στυλ, αλλα πρακτικα και λειτουργικα.

Η θεα ειναι τοσο υπεροχη,

που ξεχνιεσαι και αντι να ριξεις τα σκουπιδια στον εντελως σουρεαλ σκουπιδοντενεκε, σου πεφτουν απο τα χερια.



Η αλλη εκδοχη ειναι οτι τα πετανε Αλβανοι λαθρομεταναστες, Σκοπιανοι πρακτορες και Τουρκοι κατασκοποι (οταν δε βαζουν φωτια να μας καψουν τα δαση μας που τοσο πολυ τα προστατευουμε). Αδυνατω να πιστεψω οτι τα πετανε Ελληνες γιατι ειμαστε ο πιο καθαρος λαος του κοσμου. Κανουμε και μπανιο μια φορα την εβδομαδα.

Αδικη κενωνια! Να στριμωξεις αυτη τη χωρα αναμεσα σε Αλβανια, Σκοπια, Βουλγαρια και Τουρκια. Εμεις ειμαστε αλλη φυλη. Αρεια! Δι-αρεια! Γιαυτο στην προχωρημενη επαρχια βλεπεις παντου αφισες του Καρατζαφερη που καλουν τους συνειδητοποιημενους πολιτες να δωσουν γροθια στο συστημα. Γιωργο μαζι σου!






ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ
Παμε παλι δρομο. Επειδη οι κακομαθημενοι Ελληνες γκρινιαζουν συνεχεια για την επικινδυνοτητα του δρομου, οι υπευθνοι προχωρησαν σε μια παγκοσμια πρωτοτυπια!. Ναι, οσο κι αν δεν το πιστευετε η Ελλαδα μπορει να γινει innovative! Τι εκαναν λοιπον? Εφτιαξαν το δρομο? Οχι βεβαια, αυτα τα κανουν σε ξενερωτες χωρες! Εκαναν κατι πολυ καλυτερο. Τοποθετησαν λοιπον στο δρομο πινακιδες που δεν υπαρχουν σε καμμια αλλη ωρα του κοσμου. Απολαυστε χωρις σχολια. Και επειδη μια φωτογραφια αξιζει οσο χιλιες λεξεις, παρτε τις 6 φωτογραφιες για να γλυτωσετε 6.000 λεξεις ακαταλληπτου ανθελληνικου κειμενου.

Ξεκιναμε με ατυχηματα για τα επομενα 2 χιλιομετρα.

Συνεχιζουμε με ατυχηματα που γινονται ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ!!! (αρα στην προηγουμενη πινακιδα κινδυνευεις μονο απο τραυματισμο) ατυχηματα στα επομενα 3!!! (οχι 2, αλλα 3! Γιατι οχι 4?)


Μην προσπερνατε στα επομενα 2! (Αν προσπερασω τι με περιμενει? Απλο ατυχημα η θανατηφορο?)


Στα επομενα 2, θανατηφορα! (ΟΚ, αυτη σε ενταση ειναι κατι αναμεσα στην 1η και στη 2η. ΟΚ, Ι got the message!)


Αυτη μου αρεσει πολυ. Ειναι τρομακτικη. Μεγαλος Κινδυνος! Δεν ξερεις τι μπορει να ειναι. Απλο ατυχημα? Θανατηφορο ατυχημα? Γενοκτονια? Πιρανχας? Ροζ τερας με μπλε βουλες? Πανωλεθρια του Γαυρου στο UEFA? Ευχετηριο μηνυμα του Μητσοτακη? Για ποσα χιλιομετρα? Για 2? Για 3? Για 4? Παραπανω? Ο φοβος του αγνωστου! Φτου-φτου-φτου!


Αυτη ειναι γαματη!. Ακομα πιο δυνατη! Οχι απλα κινδυνος, αλλα επικινδυνοτητα!

"Ποια ειναι η διαφορα μεταξυ κινδυνου και επικινδυνοτητας" θα με ρωτησεις αγαπητε αναγνωστη. Μα δεν το βλεπεις? Οι εμπνευστες των πινακιδων δεν ειναι μαλακες. Το ξερανε πως θα εχεις αυτη την ηλιθια απορια και στη λυνουν ασκαρδαμυκτι, προτου καν ρωτησεις! Επικινδυνοτητα ειναι ο κινδυνος με θαυμαστικο! Δες τη διαφορα μεταξυ αυτης (επικινδυνοτητα) και της προηγουμενης (κινδυνος) πινακιδας. Ποια ειναι η διαφορα? Το θαυμαστικο, βεβαια! Δε θαυμαζεις τωρα ακομα περισσοτερο το ελληνικο innovative spirit?



Μα καλα, γιατι δε μεταφραζουν αυτες τις πινακιδες στα αγγλικα τουλαχιστον, για να μπορουν να προφυλασονται και οι μη ομιλωντες τα ελληνικα θα ρωτησεις? Διοτι η σημαντικοτερη γλωσσα στον κοσμο αγαπητε αναγνωστη πρεπει να ομιλειται απο ΟΛΟΥΣ! Οποιος δεν ξερει η δε θελει να ξερει ελληνικα ειναι αλνθελλην και πρεπει να τιμωρειται αναλογως. Μην ξεχναμε οτι οπως ειναι πασιγνωστο, η ελληνικη γλωσσα εχασε παρα μια ψηφο απο την αγγλικη στο δημοψηφισμα που εγινε στην Αμερικη για την επιλογη επισημης γλωσσας. Δηλαδη οι αποικοι με μητρικη γλωσσα τα αγγλικα ητο μονο κατα ενας περισσοτεροι απο τους αποικους με μητρικη γλωσσα καποια αλλη. Και ολοι οι μη αγγλοφωνοι θελαν να μιλανε ελληνικα, γιατι ειναι η πιο σημαντικη γλωσσα στον κοσμο. Και λογω αυτης της ειρωνιας της τυχης σημερα μπορει οι Αμερικανοι να μην ξερουν που πεφτει η Ελλαδα (και οχι μονο), αλλα τουλαχιστον θα μιλουσαν ελληνικα. “Ατυχια και αδικια“ οπως γραφει ο “Πρωταθλητης“ την επομενη της ηττας του Γαυρου απο τη Juve με 7-0.



Αποριες σχετικες με τις εν λογω πινακιδες:

- Ποιος παρηγγειλε αυτες τις πινακιδες?

- Ποιος επινοησε το περιεχομενο? (Αυτο με ενδιαφερει πιο πολυ απ ολα. Ο τυπος θελει Νομπελ Λογοτεχνιας!!!)

- Ποιος τις πληρωσε?

- ΠΟΣΟ τις πληρωσε?

- Ποιος τις παρελαβε? Υπουργος? Νομαρχης? Δημαρχος? Κουμπαρος?




ΠΑΤΡΩΝ - ΠΥΡΓΟΥ

Αλλος ενας υπεροχος δρομος. Τα ψηλα τα κυπαρισσια, που ’χουν το κορμι τους ισια (που λεει κι η Γαλανη) δεν εχουν σχεση με τα κυπαρισσακια των γεματων νεκροταφειων απο τους νεκρους των δρομων. Αυτους τους μνημονευουν τα μικρα εκκλησακια (εκκλησακια λεγονται?) που βρισκονται ανα 500 (το πολυ) μετρα.




Μεχρι και βιοτεχνια κατασκευης υπαρχει στο συγκεκριμενο δρομο. Απο την παραγωγη στην καταναλωση.





Και οι ομορφες κολοκυθες εξω απο τα Halloweenαιικα Πατρας. Περασα κι απο ενα χωριο τα Μπονταιικα. Ειναι το χωριο του James Bond? Αν το καλοσκεφτειτε κι αυτος πρεπει να ειναι Ελληνας γιατι σε ολες τις ταινιες γαμαει και δερνει.




Οι πινακιδες του αντιθετου ρευματος σε ολη η διαδρομη μεχρι τον Πυργο ειναι μουτζουρωμενες με το ονομα ενος υποψηφιου βουλευτη της περιφερειας, καποιου Κλοκωνη, που δεν κωλωνει σε νομους και τετοια τερτιπια που απαγορευουν την καταστροφη σηματων κυκλοφοριας. Και τον κοβω για γαλαζιο παιδι, γιατι τις εχει μουτζουρωσει ολες σεμνα και ταπεινα! Να το ψηφισουμε το παλουκαρι!



ΖΕΥΞΗ
Στην επιστροφη περνωντας απο Πατρα, η πινακιδα δε γραφει "Ναυπακτο" η "Αντιριο" η "Γεφυρα", αλλα "ΖΕΥΞΗ". Ευτυχως απο κατω γραφει και στα αγγλικα "BRIDGE" και καταλαβαινουμε περι τινος προκειται. Δε θυμαμαι να εχω παει καπου στο εξωτερικο και αντι του προορισμου να αναγραφεται στην πινακιδα το μεσον, οχι, δεν εννοω το βυσμα που βαζεις για να μπεις στο δημοσιο, αλλα τη γεφυρα στη συγκεκριμενη περιπτωση. Γιατι αυτο?



Μα γιατι προκειται για την καλυτερη του κοσμου, η οποια ειναι και η πιο ακριβη. 11,20€ πηγαινε, 11,20€ ελα!


_"Μπαμπα! Γιατι πληγιωνουμε?" με ξαναρωτησε ο Γιωργος.

_"Γιατι εδω ειναι Ελλαδα μωρε μαλακααααα! Ακομα δεν καταλαβες????"

Η γεφυρα λοιπον χρηματοδοτηθηκε βασικα απο την ΕΟΚ, σχεδιαστηκε απο καποιον Berdj Mikaelian (για Αρμενιο τον κοβω), κατασκευαστηκε απο γαλλικη κοινοπραξια με την εργασια Αλβανων και Πακιστανων, ενω οσο χτιζοταν οι Πατρινιοι παρακολουθουσαν τις εργασιες κατασκευης κι εξυναν τα παπαρια τους με γκασμα πινοντας φραπογαλο στο Ριο, βριζοντας την ΕΟΚ, τους Γαλλους, τους Αλβανους, τους Πακιστανους, τους Αμερικανους και την παγκοσμιοποιηση, που φταιει για την ανοδο της τιμης του φραπε.

Αυτο που κανει ξεχωριστο αυτη τη γεφυρα ειναι οτι συνδεει τους δυο πιο επικινδυνους δρομους στην Ευρωπη. Των Αθηνων-Πατρων και τον Αντιριο-Αγρινιου. Παραδοξως ο δευτερος δεν εχει διοδια. Παραδοξως ο Γιωργος δε με ρωτησε "Μπαμπαααα! Γιατι εδω δεν πληγιωνουμε?"




ΑΝΤΙΡΙΟ - ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Οι Αλυκες της Λιμνοθαλασσας του Μεσολογγιου

Της Ιερας Πολης του Μεσολογγιου οπως αναφερουν ολοι οι χαρτες. Ιερας προφανως γιατι σφαχτηκαν απο τον Ιμπραημ Πασα. Το "Σφαξε με πασα μου για να αγιασω" απο κει βγαινει?



Η Λιμνοθαλασσα στο Αιτωλικο










Το Μεσολογγι απο μακρυα

Και φυσικα τα απαραιτητα σκουπιδια που ειναι βασικο συστατικο του ντεκορ σε ολη την ελληνικη επαρχια. "Αθλια χωριουδακια και ασυναρτητη επαρχια" που λεει και ο Νιονιος.


Εξαιρετικη θεα στον Πατραικο, συγκεκριμενα στην πλευρα της Στερεας Ελλαδας κατα την επιστροφη για Αθηνα.



Συγκινηθηκα τοσο πολυ απο το βου-κωλικο τοπιο ωστε οτι κραταγα, δηλαδη μπουκαλια, χαρτια, σακουλες, φελιζολ, κουτια μου επεσαν αμεσως απο τα χερια.

Ειμαι σιγουρος οτι αν περασετε απο κει μετα απο 20 χρονια, τα σουβενιρ θα ειναι ακομα εκει...






ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τωρα περα απο την πλακα, πιστευετε οτι οι δρομοι στην Ελλαδα ειναι ετσι γιατι οι πολιτικοι μας ειναι λαμογια και εμεις καφροι που ασχολουμαστε με το τι αυτοκινητο θα αγορασουμε και σε ποια καμμενη εκταση θα αγορασουμε τη μεζονετα μας? ΛΑΘΟΣ!!!

Μη σας παιρνει απο κατω και παθει και τιποτα το εξαισιο DNA σας!


Οι δρομοι μας ειναι ετσι γιατι τους φτιαχνουμε ετσι εκ προθεσεως. Γιατι ειμαστε μοναδικοι στον κοσμο και θελουμε να χαριζουμε στον εαυτο μας (αλλα και στους ξενερωτους τουριστες) τελειες οδηγικες εμπειριες και φανταστικες περιπετειες.

Φαντασου τωρα ποσο βαρετο και ξενερωτο ειναι να μπεις στο αμαξι και να ξερεις οτι θα φτασεις εκει που θες να πας. Να ξερεις οτι εχεις αυτοκινητοδρομο με καλο οδοστρωμα, τουλαχιστον 2 λωριδες κυκλοφοριας συν βοηθητικη και διαφορα σημεια για ξεκουραση. Δεν ειναι βαρετο? Εχετε δει ποσο υποφερουν απο ανια οι Ευρωπαιοι με τις διαφορες ξενερωτες Autobahn, Autostrada, Autopista, Motorway και δε συμμαζευεται? Εχετε δει τα ποσοστα αυτοκτονιων στην Ευρωπη? Απο που νομιζετε οτι οτι προερχονται? Απο τη βαρεμαρα στους δρομους που προκαλει καταθλιψη. Γιατι νομιζετε οτι εχουμε τα χαμηλοτερα ποσοστα αυτοκτονιων στην Ελλαδα? Iσως επειδη καταφερνουμε να σκοτωνομαστε απο τη βλακεια μας, μπορει να μου πειτε, αλλα απο βαρεμαρα δεν πεθαινει κανεις στην Ελλαδα.
Τη συμβολη αυτων των δρομων στη συσφιξη σχεσεων λαου και εκκλησιας που τη βαζετε?

Με το που ξεκινας να πας καπου, κανεις αμεσως το σταυρο σου, ισως και ευχελαιο. Για αγιασμο στα καινουργια αυτοκινητα δεν εχετε ακουσει ποτε? Πιστευετε οτι υπαρχει αλλη ευρωπαικη χωρα που μπορει να δειτε παπα να κανει αγιασμο σε καινουργιο αυτοκινητο? Η Εθνικη οδος ενισχυει και τους δεσμους μεταξυ Ελληνα και εκκλησιας, εδικα υπερ της τσεπης της τελευταιας.




Αγιε μου Νικολα, βοηθα!

Θυμαμαι μια εκπομπη του ADAC με θεμα τα πλοια στη Μεσογειο, πριν το δυστυχημα του Σαμινα. Οι Testers επισκεπτονταν πλοια και ηλεγχαν την ασφαλεια τους. Θυμαμαι χαρακτηριστικα 2 ελληνικα και ενα ιταλικο.

Το 1 ιταλικο ηταν gia ton poutso cavalla, αλλα ο καπετανιος δεν εκρυψε τιποτα, οι επιθεωρητες τον εκραξαν και εκεινος κατωχρος ζητησε απο αυτους να το δημοσιοποιησουν μπας και δεηθει η εταιρια και οι αρχες να κανουν κατι.


Το 1ο ελληνικο οχι μονο ηταν απαραδεκτο αλλα οι επιθεωρητες τσακωθηκαν με το πληρωμα γιατι δεν τους αφηναν να “τραβηξουν“ πλανα. Στο τελος τους πεταξαν εξω στο πρωτο λιμανι και τους κατηγορησαν οτι (τι παραξενο!!!) ειναι ανθελληνες και τους πληρωνουν οι Τουρκοι να κανουν ανθελληνικη προπαγανδα.


Στο δευτερο τα πραγματα ηταν πολυ καλυτερα. Υπηρχαν και μερικα ευτραπελα. Π.χ. ο καπετανιος επινε ρετσινα και επαιζε μπουζουκι την ωρα που το πλοιο προσεγγιζε το λιμανι. Οταν τον πλησιασε η καμερα, αντι να σηκωθει να παει στη θεση του στο τιμονι, τους ειπε να κατσουν κι αυτοι να πιουν μαζι του (Αθανατη ελληνικη φιλοξενια!). Οταν τον ρωτησαν ποιον εμπιστευεται στο τιμονι εκεινη την ωρα, ειπε "Το 2ο καπετανιο και τον Αη-Νικολα!"


Οι ασκησεις πυροσβεσης κλπ. ηταν επιτυχημενες παρολο που το πληρωμα το ειχε παρει πολυ στο χαβαλε και εκαναν καραμπαμ οτι και πρωτη φορα εκαναν τετοια πραματα και σε περιπτωση αναγκης θα εχαναν τα αυγα και τα πασχαλια. Οταν τους ρωτησαν αν κανουν συχνα τετοιες ασκησεις, και πηραν αρνητικη απαντηση (ειλικρινεις τουλαχιστον οι μουτσοι) ρωτηθηκαν. "Και πως θα ειστε ετοιμοι σε στιγμη αναγκης?". Απαντηση: "Θα μας προστατευσει ο Αη Νικολας!"




RENT-A-CAR (WITH ICONOSTASI)

Ο τουριστας που νοικιαζει αυτοκινητο στο ΕλΒε, παιρνει πανω-κατω ευρωπαικο σερβις στο γκισε του αεροδρομιου. Οταν επιστρεφει το αυτοκινητο στο παρκινγκ, οι παραγκες των rent-a-carηδων ειναι Βαλκανια. Τσιγαριλα και μπιχλα, αλλα πανω απ' ολα, το εικονοστασι.

- Πηγα στην παιδιατρο με το Γιωργο την προηγουμενη βδομαδα. Πανεπισημιακος γιατρος. Πολυ καλη και ευγενεστατη. Βλεπω το διπλωμα της στον τοιχο. Πανω του κρεμεται ενας σταυρος. Ακριβως διπλα κρεμεται ενας αλλος σταυρος με μπλε ματι. Μετα την ανατομια εχουν και ξεματιασμα στο Πανεπιστημιο?


- "Τι θεωρειτε επιτυχια" ρωτανε πριν κανα μηνα τον Υπουργο Παιδειας. Δε θυμαμαι το ονομα του, ποιος ειναι ρε ο υπουργος Παιδειας (και Θρησκευματων). "Το να ξεκινησει η σχολικη χρονια και να εχουμε ολα τα βιβλια και τους καθηγητες στη θεση τους!" απαντησε...


- Στη Βρετανια γκαλοπ εδειξε οτι 10% των μαθητων δεν πιστευουν στη θεωρια της Εξελιξης (Ξερετε: κυταρο-ψαρι-αμφιβιο-πιθηκος-ανθρωπος), αλλα στη θεωρια της Δημιουργιας (Ξερετε: χωμα-φυσημα-Αδαμ-πλευρο-Ευα-φιδι-μηλο-real estate). Nα υποθεσω οτι στην Ελλαδα το ποσοστο ειναι πανω απο 50%?

Ελλαδα 2008! Μετα φταει ο Εφραιμ?





Αθηνων-Πατρων-Πυργου-Τσακωνας
Οσο για τον περιβοητο αυτοκινητοδρομο Αθηνων-Πατρων-Πυργου-Τσακωνας, για τα 3 πρωτα δεν αμφιβαλλω οτι θα γινει απιστευτο εργο με τον τροπο που μονο λαοι με το δικο μας DΝΑ μπορουν να καταφερουν.

Οταν ακουω ομως Τσακωνα, μονο ενα πραγμα μου ερχεται στο μυαλο.



ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝ!




Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Μαζι για το παιδι (Αλλα οχι μαζι με το παιδι)

Είμαι πολύ φανατικός του Ηρωδειου. Το θεωρω το ωραιοτερο θεατρο στον κοσμο και όταν παιζει κατι ενδιαφερον και ειμαι Αθηνα, δε χανω την ευκαιρια να παω. Διαβασα λοιπον πριν μερικες βδομαδες ότι στις 17 & 18 Σεπτεμβρη εχει στο Ηρωδειο συναυλια αφιερωμενη στο Σταυρο Κουγιουμτζη με Νταλαρα, Μακεδονα κλπ. και χαρηκα αφου θα ημουν Αθηνα και θα μπορουσα να παω.

Τα εσοδα από τη συναυλια θα πανε μαλιστα και σε φιλανθρωπικο σκοπο και συγκεκριμενα στο Ιδρυμα Μαζι για το παιδι. Δεν το ξερω μεν, αλλα καλο ακουγεται.
Ρωτησα και το Γιωργο αν θελει να ερθει στο Νταλαρα και μου ειπε "Ναι μπαμπα! Να παμε στο Νταλαγια" (δε μπορει να πει σωστα το Ρο). Τον πηρα λοιπον ένα μεσημερακι και κατεβηκαμε κεντρο με το Μετρο για να αγορασουμε τα εισιτηρια για μενα, αυτόν και την Παουλινα.

ΤΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ

Πηραμε κι ένα κουλουρι και μπηκαμε στο Μετρο. Ο Γιωργος εφαγε το μισο κουλουρι, και μου εδωσε το άλλο μισο. Όπως ηταν αναμενομενο, μετα από 30 το πολυ δευτερολεπτα το εκανα μια χαψια! (Ο Γιωργος δεν το πηρε χαμπαρι). Βγαινοντας από το μετρο στην Πανεπιστημιου με ρωτησε:
_Μπαμπα! Που είναι το κουλουγι (ειπαμε δε μπορει να πει σωστα το Ρο).
_Εεεεεεεε (γαμωτο τι ηθελα και το εφαγα ο μαλακας), εεεεε, αγορι μου, το ανταλλαξα με ένα οικοπεδακι του δημοσιου. Είναι τοσο καλο το ελληνικο κρατος, που ανταλλασει λιμνες, πετρες, κουλουρια κλπ. με οικοπεδα-φιλετα.
_Μπαμπααααα, που είναι το κουλουγι μου???
_Εεεεεεεε, αληθεια σου λεω. Αυτος ο υπουργος ο Αλβανακης, Ρουμανακης, ΠΓΔΜιωτακης, πως τον λενε ρε γαμωτο κανει φοβερες διευκολυνσεις…. Σεμνα και ταπεινα!
_ΜΠΑΜΠΑ! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΥ-ΛΟΥ-ΓΙ ΜΟΥ???????? (Σε μεταφραση Σε ρωταω τελευταια φορα. Αν δε μου πεις θα σκασω στο κλαμα. Αν μου πεις παλι θα σκασω)
_Εεεεεε….., το …., εεεεε….., το…. εφαγα το κουλουγι……
_ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Συνδυασμος κλαματος και ουρλιαχτου) ΓΙΑΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ ΤΟ ΕΦΑΓΕΣ??????????????????????? ΘΕΛΩ ΤΟ ΚΟΥΛΟΥΓΙΙΙΙΙΙΙΙ ΜΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
_Καλα, παμε να σου παρω άλλο!!!!!!!
_ΘΕΛΩ ΤΟ ΚΟΥΛΟΥΓΙΙΙΙΙΙΙΙ ΜΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
_Παμε μωρε! Θα σου παρω άλλο! Παμε να βγουμε και να βρουμε έναν κουλουρτζη.
_ΝΑΙ!!! ΠΑΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΚΟΥΛΟΥΓΤΖΗ!! (ειπαμε δε μπορει να πει σωστα το Ρο).
Τελικα αφου τγιομαξαμε ολο τον κοσμο στο μετγιο, με το που βγηκαμε στη Σταδιου βγεθηκε ευτυχως και ο κουλουγιτζης, πηγιαμε καινουγιγιο κουλουγι και τγιαβηξαμε για τα εκδοτηγιια του Ελληνικου Φεστιβαλ.


ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
_Ελα Γιωργο πες στον κυριο τι θελουμε.
_Θελουμε εισιτιγια για το Νταλαγια!
Εσκασε στα γελια ο τυπος. "Να πατε διπλα στην κυρια" λεει. Πηγαμε διπλα στην κυρια, ένα βυζαχταρικο μωρο με αβυσσαλεο ντεκολτε.
_Ελα Γιωργο πες στην κυρια (με τα μεγαλα μπαλκονια) τι θελουμε.
_Θελουμε εισιτιγια για το Νταλαγια!
Σκαει στα γελια η βυζου.
_Ποσα ?
_Δυο κανονικα και …. ο μικρος πληρωνει?
_Ποσο χρονων είναι?
_Τριαμισι, αλλα επειδη τα μεγαλα παιδακια δεν τον παιζουν θελει να είναι εξι.
_Αααα, ο μικρος δε μπαινει καν στο Ηρωδειο!
_Τι???
_Δε μπαινει στο Ηρωδειο. Παιδακια κατω των εξι απαγορευονται!
_Πλακα μου κανετε!
_Όχι βεβαια! Πανε τα παιδακια κατω των εξι στο Ηρωδειο?
_Φυσικα και πανε. Με το Γιωργο παμε συνεχεια σε συναυλιες.
_Ναι αλλα όχι στο Ηρωδειο. Είναι μεγαλο θεταρο και αν το παιδι αρχισει να κλαιει τι θα κανετε?
_Θα τον παρω και θα φυγω.
_Και πως θα βγειτε?
_Όπως βγαινω παντα. Θα πιασω θεση στη σκαλα και αν το παιδι γκρινιαξει, την εκανα.
_Κι αν δεν τον παρετε?
_Λετε να αισθανομαι ανετα με ένα λυσασμενο μωρο στα χερια που θελει κουλουρι, νερο, μαμ, κακα, νανι, ποτο, κατουρημα, χεσιμο, κλασιμο, σεξ, φαι, σκατα και υπνο, και κλαιει και γκρινιαζει και με κοιταει και ολο το θεατρο? Τον πουλο θα παρω τρεχοντας!
Στο σημειο αυτό επεμβαινει νευριασμενος ενας τυπος πισω μου.
_Καλα δε ντρεπεστε? Τι είναι αυτά που λετε? Αποκλειετε τα παιδια απο τον πολιτισμο? Αλλα, ετσι είναι η Ελλαδα. Χωρα αφιλοξενη για τα παιδια! Ντροπη σας!
Στο σημειο αυτο παρεμβαινω να τον ηρεμησω, αν και ειχε 100% δικιο ο ανθρωπος:
_Ε, ενταξει μην τα βαζετε και με τη βυζου! (Πες τα μεγαλε!!!!) Δεν είναι δικη της αποφαση (Πες κι αλλα της καριολας!). Τη δουλεια της κανει η κοπελα (Μαζι σου!!!) τον φρεναρω λιγο.
_Όχι. Τσαντιζομαι γιατι παει να δικαιολογησει τα αδικαιολογητα! φορτωνει ο τυπος. Ειμαι εκπαιδευτικος και το βλεπω καθημερινα.
_Εχετε δικιο. Εχω παει πολλες φορες με το Γιωργο σε ελληνικες συναυλιες στην Οπερα της Φρανκφουρτης και όχι μονο και ποτε δε μου ειπε κανεις τιποτα. Το αντιθετο μαλιστα, ολοι ελεγαν μπραβο που παιρνω το παιδι μαζι μου. Ακομα και οι υποτιθεται δυσκαμπτοι Γερμανοι.
_Το ξερω γιαυτο τσαντιζομαι λεει ο τυπος. Εδώ είναι Βαλκανια.

Η βυζου εντωμεταξυ εχει κανει τουμπεκι ψιλοκομμενο και εχει λουφαξει…
Τελικα πηρα μονο 2 εισιτηρια.

Η ΣΤΡΑΒΩΜΕΝΗ
Την ημερα της συναυλιας δοκιμασα να παρω τηλεφωνο στο ιδρυμα "Mαζι για το παιδι".
_Ναι γεια σας, εχω μια ερωτηση για τη συναυλια αποψε.
_Μισο λεπτο παρακαλω να σας συνδεσω με την υπευθυνη, λεει ευγενεστατα η κοπελα.
Γενικα με φοβιζουν οι υπευθυνοι. Συνηθως είναι αυτό που λεμε καρεκλοκενταυροι που εχουν μια θεση εξουσιας και την ασκουν με δικτατορικο τροπο. Στην Ελλαδα εχω συναντησει πολλους, παρα πολλους τετοιους μικρους δικτατορισκους. Θα ελεγα ότι ειναι μαλον ο κανονας, αλλα η ευγενεια της κοπελας και το ονομα του ιδρυματος με καθυσηχασε ότι θα επροκειτο για την εξαιρεση του κανονα. Αμ δε!
_ΝΑΙ! (η υπευθυνη, που λεγαμε)
_Ναι γεια σας. Εχω παρει εισιτηρια για σημερα το βραδυ, αλλα εχω ένα μικρο προβλημα. Θελω να παρω το γιο μου που είναι τρισημισι χρονων αλλα η βυζαρου που μου πουλησε τα εισιτηρια μου ειπε ότι θα εχω προβλημα να τον φερω στο θεατρο και ότι αποκλειεται να με αφησουν να τον παρω μεσα. Ισχυει αυτό?
_ΝΑΙ! (κοφτα)
_Γιατι όμως?
_ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΜΟΥ...
(Στραβωμενη και με υπερτριπλασια ντεσιμπελια η υπευθυνη)
(Πως μου αρεσει να μου εξηγουνε κατι ξεκινωντας με το ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΜΟΥ!!! η με το ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΟΥ!!! Με ανεβαζει πολύ. Αισθανομαι ξανα Βαλκανιος, κατοικος του Καφρισταν!)
... ΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΜΗ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑΑΑ ΚΑΝΕΙ!!!!!
_Κυρια μου σας μιλησα εγω ασχημα η σας προσβαλα? Γιατι εχετε αυτό το αγριο και επιθετικο υφος?? Σας εκανα μια ερωτηση…..
(Με διακοπτει ουρλιαζοντας με πιο πολλα ντεσιμπελ)
_ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΥΦΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΙΟΟΟΟΟ???? ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ????
_Δεν είναι?
_ΣΟΒΑΡΑ??? ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΥΦΟΣ??? (Συνεχιζει να γκαριζει)
_Δε νομιζω ότι μπορω να βγαλω ακρη μαζι σας! Ειστε παρα πολύ αγρια! Γεια σας!
Κι εκει τελειωσε ο διαλογος. Δεν ξερω τι με κρατησε και δεν τη στολισα. Πολλες φορες απορω με την ψυχραιμια μου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Να υποθεσω ότι τουλαχιστον οι μισοι από σας που διαβαζετε, συμφωνειτε με τη γνωμη της κυριας? Μπορει όχι με το υφος, αλλα φοβαμαι ότι με τη γνωμη σιγουρα.
Είναι τελικα η Ελλαδα φιλικη χωρα για τα παιδια?
Ξερω τι σκεφτεστε. "Δηλαδη ρε μαλακα, επειδη δε μπορεις να παρεις το γιο σου στο θεατρο είναι η Ελλαδα μη φιλικη χωρα για τα παιδια. Εδώ τα παιδια είναι βασιλιαδες. Κανουν ότι θελουν και δε μεγαλωνουν με απαγορευσεις όπως γινεται σε άλλες χωρες. Και όταν οι Ελληνες δουν παιδι γινονται χαλι να τους πατησεις. Όχι όπως σε άλλες χωρες!"
Οντως συμφωνω ότι υπαρχουν γριες που τρελαινονται στη θεα μικρων παιδιων και αρχιζουνε τα "Γουτσου-γουτσου-γουτσου", "φτου-φτου-φτου να μη βασκαθει", "Αχου-τουχου-τουχου" και άλλες κραυγες σε κατασταση παρακρουσης και πολλαπλου οργασμου σα να ξεχασαν ανοιχτο το δονητη!
Αρκει αυτό για να θεωρηθει μια χωρα φιλικη για τα παιδια?
ΟΧΙ!
Εχετε δοκιμασει στην Ελλαδα να διασχισετε δρομο με καροτσι?
Εχετε δοκιμασει στην Ελλαδα να περπατησετε σε πεζοδρομιο με καροτσι?
Εχετε δοκιμασει στην Ελλαδα να κανετε οτιδηποτε με καροτσι?
Εχετε δοκιμασει στην Ελλαδα να πατε σε καφετερια η εστιατοριο με το παιδι σας?
Εχετε δει ποτε Ελληνα να σβηνει το τσιγαρο του όταν βρισκεται κοντα σε παιδι?
Εχετε παει ποτε σε παιδιατρικο νοσοκομειο? Δημοσιο εννοειται.
(Εχετε δοκιμασει να πατε στο Ηρωδειο με το παιδι?)

Αν εχετε δοκιμασει να κανετε κατι από αυτά στην Ελλαδα και στην Ευρωπη τοτε θα καταλαβετε τη διαφορα. Οσο για τα "γουτσου γουτσου", να σας στεναχωρησω λεγοντας ότι μετα από 3,5 χρονια με παιδι στην Ευρωπη ο μυθος των ξενερωτων και όχι-τοσο-φιλικων-με-τα-παιδια Ευρωπαιων εχει καταρρεύσει (για μενα τουλαχιστον) πληρως. Όπως και πολλοι αλλοι μυθοι που πιστευα για τους Ευρωπαιους και σορρυ που το (ξανα)γραφω, αλλα κανοντας τη συγκριση (ξανα)διαπιστωνω ότι σαν κοινωνια ειμαστε εντελως για τον πουτσο. Πιο ατομικιστη, βολεψακια, λαμογιο, φιγουρατζη και κουτοπονηρο λαο σαν κι εμας δεν εχω συναντησει. Κι όταν τα κανουμε σκατα αποκλειεται να δεχτουμε το λαθος μας και τις ευθυνες μας. Οσο για "συγνωμη"…. Απορω ποιος μαλακας εβγαλε την παροιμια "Από τοτε που βγηκε η συγνωμη χαθηκε το φιλοτιμο". Καημο το εχω να ακουσω εναν Ελληνα πολιτικο, αθλητη, Ελληνα γενικα να βγει και να πει "ΣΥΓΝΩΜΗ". Εχω βαρεθει να ακουω: "Ειμαι αθωος". "Ειναι σκευωρια", "Ειναι πλεκτανη", "Θα λαμψει η αληθεια", "Φταινε οι Αμερικανοι, οι Ρωσοι, οι Τουρκοι, οι Αλβανοι, οι Σκοπιανοι"... και στο τελος: "Παραιτουμαι όχι γιατι αναλαμβανω την ευθυνη, αλλα για το καλο της παραταξης"!
Αντε γαμησου κι εσυ και η παραταξη σου! (Δεν το λεω μονο για το Βουλγαρακη...)
Εντωμεταξυ ο τυπος εχει εμφανιστει απειρες φορες να οδηγαει μηχανη χωρις κρανος (και ως υπουργος Δημοσιας Ταξεως!!!)


Γιαυτο μην παραξενευομαστε για τα σκανδαλα πολιτικων, παπαδων και λοιπων κοινοφελων συντεχνιων. Με το σεμνο και ταπεινο SUV, τη σεμνη και ταπεινη βιλα-αναψυκτηριο, το σεμνο και ταπεινο κοτερο... Είναι φτιαγμενοι καθ΄ εικοναν και καθομοιωσιν μας. Και αυτους αξιζουμε να εχουμε.
Καλα, μη νομιζετε πως θα αυτοκτονησει ο τυπος. Οι μαλακες θα τον ξαναψηφισουν.

Κι επειδη σας συγχησα που εθιξα το ελληνικο φιλοτιμο σας και το περηφανο και ντοπαρισμενο DNA σας, ας πω και κατι ευχαριστο, δηλαδη για τη συναυλια.


ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Δεν ξερω τι γνωμη εχετε για το Νταλαρα, αλλα εμας μας αρεσει (και του Γιωργου, π.χ. το "Όλα καλα κι όλα ωγιαια" η το "Που ΄ναι τα χγιονια, ωγιαια χγιονια") και η συναυλια ηταν φοβερη.
Τα τραγουδια του Κουγιουμτζη που θα γιορταζε και προχθες αν ζουσε ηταν ένα κι ένα.
Ωραια βραδυα με πανσεληνο! Το θεατρο τιγκα! Α, ειδαμε κι ένα μικρο παιδακι! Και ηταν και ησυχο! (Σορρυ ρε Γιωργο μου που δε σε πηρα στο Νταλαγια, θα σε παρω άλλη φορα!)
Και ο Νταλαρας εχει ένα φοβερο τροπο να επικοινωνει με το κοινο. Από το πρωτο ως το τελευταιο τραγουδι.

Στο "Να ‘τανε το ’21", μαζι με το Μακεδονα ειπαν τον original στιχο
"Και να κραταω τις νυχτες με τα’αστρα,
μια Τουρκοπουλα αγκαλια".
Οriginal, γιατι όταν πρωτοκυκλοφορησε το τραγουδι το '69, '70, ποτε ηταν, εν μεσω Χουντας, ξερετε τοτε που ορισμενοι μελετουσαν και δεν ηξεραν τι γινοταν εξω (κουφαλα, ουτε μετα θανατον δε σε ξεχναω), η λογοκρισια αντικατεστησε το "Τουρκοπουλα" με το "Ομορφουλα".

Επισης το "Ηταν 5, ηταν 6" τελειωνει κανονικα με τον ειρωνικο στιχο:
"Η γετονισσα απλωνει ρουχα καθαρα,
Πλενει με μια νεα σκονη κι είναι αστραφτερα
Με τραγουδια για τη φτωχεια και την ξενιτεια
Ρετιρε παιρνω στην Κηφισια."

Το τραγουδι νομιζω ότι φωτογραφιζει (δεκατια '70) τον Καζαντζιδη. Τις 2-3 τελευταιες φορες που το εχω ακουσει από το Νταλαρα live, τον παραλειπει αυτό το στιχο. Γιατι Γιωργο? Μηπως κι εσυ με τραγουδια για τη φτωχεια και την ξενιτεια, ρετιρε πηρες στην Κηφισια?

Χαλαρωσε!
Εισαι 40 χρονια σταρ! Να μην εχεις κι εσυ ένα ρετιρε στην Κηφισια? Η μηπως το εκανες ανταλλαγη με καμιά λιμνη που δε σου ανηκε?
Οχι ρε παιδια! Κανει πουστιες η Εκκλησια? Δεν το πιστευω!!!!
Σε λιγο θα μας πουνε οτι δεν υποστηριξε και την Επανασταση του '21...
ΕΛΛΑΣ! ΕΛΛΗΝΩΝ! ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ!