Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Ανοιξαν τα σχολεια

Άνοιξαν τα σχολεία. Για κάποιους ένα ευχάριστο και μοναδικό γεγονός, για τους περισσότερους θλιβερό.
Σε μια μακρινή χώρα, στη Φινλανδία, που εδώ και μια δεκαετία οι μαθητές της βγαίνουν πρώτοι σε όλες τις διεθνείς αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ ( οι δικοί μας τελευταίοι), γιορτάζουν τις μέρες αυτές.
Γιορτάζουν, γιατί μετά από δύο μήνες διακοπών βρέθηκαν ξανά με τους συμμαθητές και δασκάλους φίλους τους, στη μικρή κοινότητα του σχολείου τους. Στη Φινλανδία, στα πολυθέσια και ολοήμερα σχολεία θα βρεις παιδιά από 8 μηνών μέχρι 16 ετών .
Όταν εργάζονται και οι δύο γονείς μπορούν να αφήσουν το 8 μηνών και άνω παιδί τους στο σχολείο μαζί με τα μεγαλύτερα αδερφάκια του. Στη μικρή κοινότητα του σχολείου θα βρεις παιδιά με ειδικές ανάγκες, αφού, σκοπίμως, δεν υπάρχουν ειδικά ιδρυματικά-σχολεία. Θα βρεις βρέφη, να μαθαίνουν από μικρά να συνυπάρχουν με μεγάλους και αναπήρους, όπως στην κοινωνία των μεγάλων, καλλιεργώντας το αίσθημα της ευθύνης και της αλληλεγγύης των μεγάλων παιδιών προς τα μικρότερα και προς τα διαφορετικά.
Στη Φινλανδία γιορτάζουν, γιατί θα βρεθούν πάλι σε σχολεία με σύγχρονα εργαστήρια και αμφιθέατρα, με κλειστά γυμναστήρια και πισίνες, με ειδικές αίθουσες χαλάρωσης και σάουνας, με εστιατόρια με το δωρεάν φαγητό και το σημαντικότερο, γιατί θα μάθουν και θα δημιουργήσουν γνώση με τους δασκάλους φίλους τους, παίζοντας, συζητώντας και μελετώντας διάφορα βιβλία και όχι ένα υποχρεωτικό σε κάθε μάθημα, όπως στην Ελλάδα. (Οι δάσκαλοί μας, ακόμη και να θέλουν να πάρουν πρωτοβουλίες δημιουργικής μάθησης δεν μπορούν. Είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν με συγκεκριμένα βιβλία με έναν στόχο: «να βγει όπως-όπως η ύλη», αποστηθισμένη βεβαίως). Τα παιδιά στη Φινλανδία, στις πρώτες έξι τάξεις, κάνουν συχνά τεστ, όχι όμως για να βαθμολογηθούν (να τιμωρηθούν όπως τα ελληνόπουλα)αλλά για να διαπιστωθούν οι αδυναμίες τους ώστε να τους παρασχεθεί εξατομικευμένη ενισχυτική διδασκαλία. Η φιλοσοφία τους είναι, « η βαθμολογία αποθαρρύνει και ωθεί ακόμη περισσότερο στην άρνηση μάθησης τον κακό μαθητή, ενώ επιβραβεύει τον καλό μαθητή, που έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζεται την επιβράβευση».
Τα παιδιά στη Φινλανδία μπορούν ήδη από τις πρώτες τάξεις, να επιλέξουν ακόμη και το ημερήσιο πρόγραμμά τους. Ένα παιδί της δευτέρας δημοτικού, μπορεί μια ημέρα να επισκεφτεί κάποιο μάθημα της τρίτης ή ακόμη και της πρώτης, αν νομίζει πως αυτό χρειάζεται περισσότερο. Τα παιδιά στη Φινλανδία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, που το εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι ανάμεσα σε εκείνο των πρώτων πέντε στον κόσμο, όπως στην Ιαπωνία, Κορέα και Καναδά, όταν έχουν τεστ στα μαθηματικά, φυσική, χημεία, ακόμη και στη γλώσσα τους, επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βοήθημα (βιβλίο με τους μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς τύπους και λεξικό γλώσσας). Οι παιδαγωγοί τους δεν έχουν κανένα λόγο να απαιτήσουν από τα παιδιά να μάθουν απ έξω πράγματα, που μετά από μερικές εβδομάδες δε θα θυμούνται. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μάθουν τα παιδιά τους να σκέπτονται λογικά, με κριτική αναλυτική σκέψη, κατανοώντας περίπλοκα νοήματα και αλληλοσυσχετισμούς. Με λίγα λόγια, τους ενδιαφέρει να αγαπήσουν τα παιδιά τη μάθηση και το βιβλίο για να συνεχίσουν να μαθαίνουν μόνα τους. Με το ζόρι δε μαθαίνει κανείς. Με το ζόρι μπορείς μόνο να αποστηθίσεις ξένη γνώση, για λίγο καιρό.
Οταν το απόγευμα, μετά την ενισχυτική διδασκαλία, οι φινλανδοί μαθητές πάνε στο σπίτι, αφήνουν τη σάκα με τα βιβλία στο σχολείο. Ολη η υπόλοιπη ημέρα τους ανήκει. Χαίρονται την παιδικότητά τους. Τεστ για το σπίτι απαγορεύονται. Η λέξη φροντιστήριο δεν υπάρχει ούτε στο λεξικό τους. Είναι πρώτα στην Ευρώπη στην ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων και τελευταία σε τηλεθέαση. Τα ελληνόπουλα τρέχουν από φροντιστήριο σε φροντιστήριο σαν κουρδιστά πορτοκάλια. Το μόνο που τους μένει μετά, είναι να καθίσουν εξαντλημένα μπροστά στην τηλεόραση μέχρι να τους πάρει ο ύπνος. Σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου δε βλέπεις παιδιά με τσάντες να κυκλοφορούν μέχρι τα μεσάνυχτα τρέχοντας σαν τον Βέγγο να προλάβουν το επόμενο μάθημα αποστήθισης, προς μεγάλη ικανοποίηση των φροντιστηρίων. Είναι δυνατόν αυτά τα τραύματα της χαμένης παιδικότητας να μην έχουν βαθιές και μακροχρόνιες ψυχικές συνέπειες;

Τα περισσότερα ελληνόπουλα πάνε άκεφα σε άθλια δημόσια σχολεία, που μοιάζουν σαν γκαράζ αυτοκινήτων. Θα συναντήσουν δασκάλους, στην πλειονότητά τους σκυθρωπούς και δίχως όρεξη, που από τότε που τελείωσαν τις σπουδές τους δεν έχουν ανοίξει βιβλίο. Θα συναντήσουν δασκάλους, για τους οποίους η λέξη εξατομικευμένη προσέγγιση μαθητή με ιδιαίτερα προβλήματα, υπάρχει μόνο στα λεξικά. Θα πρέπει να αποστηθίσουν κακογραμμένα βιβλία πάνω στα οποία θα εξεταστούν. Οποιος έχει την καλύτερη μνήμη ή τις καλύτερες τεχνικές αποστήθισης, όχι απαραίτητα και το καλύτερο μυαλό, θα επιβραβευθεί. Οι κακοί μαθητές θα τιμωρηθούν και θα σπρωχθούν στη μαθησιακή άρνηση. Η μαθητική διαρροή στη χώρα μας, σε κάποιες περιοχές ξεπερνά το 30% , ενώ στη Φινλανδία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η απάντηση της υπουργού παιδείας τους είναι: «είμαστε μια μικρή χώρα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν μαθητή».
Γιατί αλήθεια συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά, στο σημαντικότερο τομέα μιας χώρας όπως είναι η παιδεία, από την οποία εξαρτώνται όλα τα άλλα; Γιατί βασανίζουμε δίχως λόγο ότι πολυτιμότερο έχουμε, τα παιδιά μας; Γιατί, ενώ πληρώνουμε τα περισσότερα λεφτά στον κόσμο για την παιδεία (στην παραπαιδεία των φροντιστηρίων), έχουμε μια τόσο άθλια δημόσια παιδεία;
Την απάντηση μας την έδωσε πριν λίγες ημέρες ο κος Βουλγαράκης: «υπάρχουν βουλευτές που τα δίδακτρα που πληρώνουν για τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία είναι περισσότερα από τα εισοδήματα που δηλώνουν στο πόθεν έσχες»!!!
Κυβερνώντες και εξουσιάζοντες, που στέλνουν τα παιδιά τους σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία, δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν λεφτά στη δημόσια παιδεία, όπως δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν λεφτά για τη δημόσια υγεία αφού αν χρειαστεί, οι ίδιοι και τα παιδιά τους θα πάνε στο Memorial. Αυτή είναι η μοναδική εξήγηση και καμία άλλη για τα άθλια δημόσια σχολεία μας. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες προς βλάκες!
Στη Φινλανδία, ο γιος του πρωθυπουργού, του προέδρου της ΝΟΚΙΑ, του θυρωρού της πολυκατοικίας και του χασάπη της γειτονιάς πάνε στο ίδιο δημόσιο σχολείο. Γι αυτό και έχουν κάθε λόγο να δίνουν τα διπλάσια ακριβώς λεφτά από εμάς, γύρω στο 7% του ΑΕΠ, για την παιδεία τους. «Βάση της εκπαίδευσής μας είναι η ισότητα όλων στο σχολείο», λέει η υπουργός τους. Οι φινλανδοί αγαπούν την πατρίδα τους, όχι ακροδεξιά και θεωρητικά σαν μια αφηρημένη ιδέα, αλλά σαν ζωντανό οργανισμό. Γι αυτούς πατρίδα είναι πάνω απ' όλα ο λαός τους, οι άνθρωποί τους, τα παιδιά τους…

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Dubrovnik


Ξερετε τι ειναι η PISA?
Πολη στην Ιταλια!


Σωστα, τι αλλο?
Programme for International Student Assessment.

Tι ειναι αυτο?
Μια εκθεση αξιολογησης των εκπαιδευτικων συστηματων σε διαφορες χωρες.

Γιατι το αναφερω?
Γιατι πηρα προσφατα αρκετες φορες το γνωστο και εντυπωσιακο mail για το εκπαιδευτικο συστημα της Φινλανδιας. Που ειναι τοσο ωραιο και φιλελευθερο και πρωτοποριακο κλπ κλπ, γιαυτο και οι Φινλανδοι μαθητες σκιζουν στην PISA, και το συγκρινει με το δικο μας που ειναι ενα μπουρδελο ατελειωτο. Κι αναρωτιεται στο τελος Γιατι δεν εχουμε κι εμεις τετοια παιδεια? Γιατι?
Γιατι εμεις δεν ειμαστε ξενερωτοι Φινλανδοι ρε φιλε!
Ειμαστε Ελληναρες, απογονοι του Αριστοτελη και του Μεγαλου Αλεξανδρου! Μιλαμε δηλαδη για μοναδικο DNA που συνδυαζει και πνευμα και λεβεντια! Τους Φινλανδους και ειδικα τις Φινλανδεζες (που ως γνωστον ειναι ολες πουτανες) τους εχουμε για μια σφαλιαρα και για ενα μπουτσο (οπως αναφερει και γνωστο κωστοπουλικο mail που μου στελνετε καθε τρεις και λιγο και που αναλυει με wannabe χιουμοριστικο τροπο την υπεροχη του Ελληνα εναντι των υπολοιπων κατοικων του πλανητη αλλα και εξω απ’ αυτον (δηλαδη δε γαμαμε και εξωγηινους αμα γουσταρουμε?).
Ετσι σκεφτονται και οι γειτονες (una fatsa, una ratsa) Τουρκοι. Μονο που αυτοι δεν εχουν Αριστοτελη και Μεγαλεξανδρο. Και τωρα που το σκεφτομαι αυτη ειναι και η βασικη διαφορα μας. Βεβαια αυτοι εχουν και το Ισλαμ που σαφως και ειναι παραγοντας καθυστερησης, ενω εμεις εχουμε την ορθοδοξια που ειναι σαφεστατα παραγοντας αλματωδους προοδου. Και φυσικα οταν ο Μεγας Χριστοδουλος (τωρα που δεν ειναι πια εν ζωη, πιστευω οτι πρεπει να προσθεσουμε το Μεγας πριν το ονομα του) το ειχε πει ξεκαθαρα. “Μας μιλανε για ανθρωπινα δικαιωματα! Τα ανθρωπινα δικαιωματα δεν ειναι πιο σημαντικα απο την πιστη μας“ (την ορθοδοξια δηλαδη για οσους δεν καταλαβαν)!
Και οσο εκανε αυτες τις δηλωσεις ο Μεγας Χριστοδουλος τον χειροκροτουσε το 85% (βασει δημοσκοπησεων που τις πιστευω πραγματικα) του ελληνικου λαου.
Συμπερασμα: Το υπολοιπο ξενερωτο και αμφιβολου πατριωτισμου 15% που δεν τον χειροκροτουσε, το καλυτερο που εχει να κανει ειναι να τα μαζεψει και να πα να γαμηθει σε καμμια ξενερωτη Φινλαδια, Λαπωνια κλπ. Ανθρωπινο δικαιωμα ειναι στην Ελλαδα π.χ. το δικαιωμα να διοριζομαστε στο δημοσιο, κατα προτιμηση σε θεση που
- να πληρωνομαστε τουλαχιστον κανα χιλιαρικο το μηνα
- να μη χρειαζεται να δουλευουμε παραπανω απο 2 ωρες την ημερα
- να σχολαμε πριν τις δυομιση
- να βγαινουμε στη συνταξη πριν τα 50
Και οταν γινεται καταπατηση των παραπανω ανθρωπινων δικαιωματων, τοτε θα βγουμε στο δρομο και θα τον κλεισουμε για να εμποδισουμε το μαλακα ιδιωτικο υπαλληλο που χαλαει την πιατσα με τις μαζοχιστικες διαθεσεις του να πηγαινει καθε πρωι στη δουλεια του. Και ιδιωτικοποιησεις και τετοιες μαλακιες δε δεχομαστε, γιατι οταν διοριστηκαμε ηταν ξεκαθαρο οτι ισχυουν τα παραπανω ανθρωπινα δικαιωματα.
Το θεμα PISA ειναι εδω και χρονια αντικειμενο συζητησεων στη Γερμανια, μια και οι Γερμανοι δεν ειναι στην πρωτη δεκαδα. Και ξαναεγινε παλι θεμα τωρα που βγηκαν τα αποτελεσματα της τελευταιας PISA. Οταν λεω θεμα δεν εννοω οτι θιχτηκε το DNA τους, και θελουν να δειξουν στον κοσμο ποσο ανωτερη φυλη εινα (αυτο το προσπαθησαν στο παρελθον και δεν απεδωσε πολλους καρπους), αλλα οτι προσπαθουν να βελτιωσουν το εκπαιδευτικο τους συστημα. Δεν ενδιαφερεστε πως τα πηγαν οι Ελληνες μαθητες? Θα θελατε πολυ να ειμασταν πρωτοι η σε καλη θεση ε?
Για δειτε εδω. Κι αν δε βλεπετε καλα, μην κουραζεστε να ψαχνετε ψηλα. Κατεβειτε χαμηλα. Πολυ χαμηλα. Για την ακριβεια πηγαιντε στο τελος και ανεβειτε λιγο.

(Και στα αγγλικα)
Παντως την Τουρκια τη γαμησαμε! Παντα απο κατω τους εχουμε τους βαρβαρους...
Βεβαια δεν ειμαστε πρωτοι.
Αλλα στ’ αρχιδια μας ρε. Ολοι αυτοι που ειναι πρωτοι θα αναγνωρισουν το μεγαλειο της Ελλαδας στην επομενη Eurovision που η καταληψη καλης θεσης εκει ειναι πολυ πιο σημαντικη απο μαθητικους χαζοδιαγωνισμους. Και αντι να ασχολουμαστε με σχολεια και εκπαιδευτικα συστηματα ας παμε να πιουμε εναν καφε για 4,5 ευρω και να σκεφτουμε πως θα παρουμε το καινουργιο SUV της ΒΜW. Αληθεια ποσο παει ενα SUV ΒΜW στη Γερμανια, ρε ψηλε?



Ας επανερθω ομως στο θεμα του blog το οποιο ειναι το Dubrovnik. Η "περλα της Αδριατικης".

Η φωτο δεν ειναι δικη μου


Στο Dubrovnik βρεθηκα με τη δουλεια στο καθιερωμενο ετησιο συνεδριο με τους πελατες μας.
Το πειρατικο που βλεπετε οργωνε τη θαλασσα μπροστα απο το ξενοδοχειο, το Rixos Libertas (τουρκικη αλυσιδα, τετοια βλεπει ο Αδωνις και οργιαζει)
Το πιο εντυπωσιακο κομματι του δωματιου ηταν το μπανιο, το οποιο δεν ηταν ξεχωριστο δωματιο, αλλα μερος του κυριως δωματιου.

Η θαλασσα μπροστα ηταν ΟΚ, αλλα οχι αναλογη των υψηλων απαιτησεων μου. Και μεσα Οκτωβρη δεν εκανε και τοσο ζεστη, οποτε δεν εδεησα...

Και μια ευχαριστη κατηφορα που περνουσε απο ωραια σπιτια και κηπους...
... απο το Grand Hotel Imperial (Hilton)...
...οδηγουσε στο κεντρο της πολης, δηλαδη στην εισοδο του καστρου.



Και η εισοδος στην παλια πολη.
Ο κεντρικος δρομος, η Placa η αλλιως Stradun. Το κτιριο στα αριστερα ειναι το Φραγκισκανο μοναστηρι.
Στη μεση του μοναστηριου υπαρχει ενας κηπος αραβικου στυλ, οπου ενας παππους με μια ψαθινη σκουπα, σκουπιζε το φοινικα....
Στον ιδιο χωρο βρισκεται και ενα απο τα αρχαιοτερα φαρμακεια του κοσμου που χρονολογειται απο το 1317.


Τα καθετα δρομακια ειναι γεματα μικρα και συνηθως πανακριβα μαγαζακια, αλλα εμενα πιο πολυ μου αρεσαν τα φαναρια.
Η πολη γενικα ειναι ενας παραξενος συνδυασμος Βενετιας, Ναυπλιου και Μονεμβασιας.

Μερικα ενδιαφεροντα στοιχεια για το Dubrovnik:
- Εχει 45.000 κατοικους
- Ειναι στη λιστα των μνημειων παγκοσμιας πολιτιστικης κληρονομιας απο το 1979.
- Λεγεται Dubrovnik απο το 1909 οταν ακομα ηταν κομματι της Αυστρο-ουγγρικης αυτοκρατοριας. Πριν λεγοταν Ragusa (ελληνικα "Ραυγια").
- Η λεξη Dubrovnik προερχεται απο το "dobrava" που σημαινει "Δασος απο Βελανιδιες" σε προγενεστερες σλαβικες γλωσσες.
- Προστατης της πολης ειναι ο Sveti Vlaho (Αγιος Βλασιος)
- Ιδρυθηκε τον 7ο αιωνα διπλα απο την πολη Επιδαυρο (σημερα Cavtat).
- Απο την ιδρυση του μεχρι τις Σταυροφοριες ηταν προτεκτορατο του Βυζαντιου (Αν εμφανιστει κανενας Εφραιμ με τιτλους ιδιοκτησιας, μην παραξενευτειτε).
- Απο το 1205 ως το 1358 ηταν Βενετικη κτιση (εξ' ου και η ομοιοτητα με τη Βενετια που ελεγα πριν)
- Η δημοκρατια της Ραγκουσας ηταν πολυ πρωτοποριακη για την εποχη της με ιατρικες παροχες, φαρμακεια, ορφανοτροφεια κλπ. καταργωντας τη δουλεια το 1418!




Πολυ ωραιο caf'é με θεα θαλασσα. Θυμιζε λιγο Υδρα.







Και η νυχτα πεφτει...
Το Gil's. Το πιο ακριβο εστιατοριο της πολης. Το δοκιμασαμε για 130 ευρωπουλα το ατομο!
Αξιζε?
Ειστε μαλακες? Υπαρχει φαι που να αξιζει τοσα λεφτα?
Καλυτερα σουβλακια στον "Καβουρα" η στο "Θαναση" στο Μοναστηρακι για το 1/20!
Ωραια διακοσμηση ομως.
Και ο manager ηταν ενας αψηλος τυπος, με υψος Vrankovic και πλατες Γκαλη (στη Μετα Χαλαουα εποχη), μπασετο-ποδοσφαιροβιος και καναμε καλη κουβεντα.
Οταν του ειπα "Panathinaikos", μου ειπε οτι συνεχεια περνουμε Κροατες. "Αλλα οι πιο πολλοι ειναι παλτα... Εκτος του Zajec, και του Vlaovic", εξηγησα.
"Α, ο Vlaovic ετρωγε εδω με τη γυναικα του πριν μια βδομαδα", με ενημερωσε.
Με το πειρατικο της 1ης φωτογραφιας πηγαμε βολτα.
Ακομα να ξεχασω το ταρακουνημα!

Η Placa τη νυχτα.
Ενταξει δεν εχει και την τρομερη ζωη, αλλα μηπως εχει η Μυκονος τον Οκτωβρη?






Ελληνιδα φορολογουμενος προετοιμαζεται για την επισκεψη της Εφοριας.
Πλακα αναρτημενη στον τοιχο δειχνοντας τις θεσεις που βομαρδιστηκε το Dubrovnik απο τους Σερβους.
Εγω παντως πιστευω οτι η φωτογραφια απο τους βομβαρδισμους ειναι φωτομονταζ,
γιατι τα ελληνικα καναλια ηταν τα μονα στην Ευρωπη που εδειχναν την πραγματικη εικονα, δηλαδη τους αθωους Σερβους να σφαζονται απο Κροατες και Βοσνιους. Τα ξενα, ξενερωτα και προπαγανδιστικα καναλια εδειχναν μονο βομβαρδισμους αμαχων, που ηταν απλα προβοκατσιες. Η Srebrenica με τους 7.000 αμαχους νεκρους ηταν προβοκατσια των Βοσνιων για να κακοχαρακτηριστουν οι Σερβοι αδερφοι. Α, στην εν λογω επιχειρηση συμμετειχαν και Ελληνες πατριωτες εθελοντικα. Να τους χαιρομαστε.
Ο Ηρακλης και το FIAT Polski. Στα πολωνικα λεγεται "Maluch" ("Το μικρουλι").



Η πηγη του Ονουφριου
Η ανοδος στα τειχη. Την τελευταια μερα ανεβηκα στα τειχη. Πληρωνεις μεν, νομιζω ηταν 6-7 ευρω, αλλα ειναι ολα τα λεφτα!
Το εκανα την τελευταια μερα πριν φυγω. Νομιζω πως ημουν ο μοναδικος απο το γκρουπ...

Η θεα σκοτωνει...
Απολαυστε και στο Picasa. (Αν δε λειτουργει το link, καντε κλικ στο http://picasaweb.google.de/nikoszardiniera/Dubrovnik)







Τα μαστορια.
Το σφυρι, το πηλοφορι, το μυστρι.












Εξω απο τα τειχη, αν ειστε περιεργοι...



Μια γειτονισσα απλωνει ρουχα καθαρα...
Τις υπολοιπες φωτος μου τις εφαγε η μαρμαγκα του blog, γιαυτο αν θελετε καντε κλικ εδω η cut & paste το εξης link http://picasaweb.google.de/nikoszardiniera/Dubrovnik