Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Αποστολη στην Αλβανια

_“Ημασταν οι Αλβανοι της Αμερικης.“
_“Μην τολμας να μου συγκρινεις Ελληνες με Αλβανους“ μου ειπε μια φιλη προσφατα οταν τολμησα να της αναφερω οτι απο στατιστικα αρχεια της Αμερικανικης Αστυνομιας, η Number 1 παραβατικη μειονοτητα των ΗΠΑ στις αρχες του 20ου αιωνα ηταν by far οι συμπατριωτες μας, οι οποιοι ειχαν τα πρωτεια σε διαφορες κατηγοριες εγκληματων.
_“Δεν το πιστευω.“
_“Γιατι? Επειδη δεν το εχει πει ο Ευαγγελατος στην εκπομπη του?“
_“Ρε να σηκωθουν να φυγουν και να πανε απο κει που ηρθανε οι γυφτοι!“
_“Τελικα τι σε ενοχλουν πιο πολυ? Οι Αλβανοι η οι γυφτοι?“
_“Ασε τις μαλακιες! Ξερεις τι εννοω?“
_“Το ξερεις μωρη οτι οι Αρβανιτες ηταν οι πρωτοι κατοικοι της Αττικης αιωνες μετα απο την ερημωση της Αθηνας? Ακομα και μετα την απελευθερωση απο την Τουρκοκρατια, η συντριπτικη πλειοψηφια ηταν Αρβανιτες? Οι πιο πολλοι ηρωες της Επαναστασης του 21 ηταν επισης Αρβανιτες, δηλαδη Αλβανοι Χριστιανοι. Αυτοι ηταν υπερ της Επαναστασης.“
_“Μπα? Kαι οι Τουρκαλβανοι που λεμε τι ηταν? Υπερ της Επαναστασης?“
_“Οχι! Οι Μουσουλμανοι Αλβανοι ηταν κατα της Επαναστασης και υπερ των Οθομανων (οπως δηλαδη και η Ορθοδοξη Εκκλησια). ’Arnavut’ η ’Arnaut’ στα τουρκικα, σημαινει Αλβανος. Καταλαβες τωρα απο που καταγεται ο Αρναουτογλου που βλεπεις καθε πρωι στα χαζοκαναλα?“
Τελικα δεν την επεισα! Σιγα μην τα καταφερνα. “Αφου τους αγαπας τοσο πολυ, γιατι δεν πας να μεινεις στην Αλβανια?“ με ρωτησε και μου εκλεισε εκει την κουβεντα.
Και τελικα πηγα. Οχι για να μεινω βεβαια, αλλα πηγα στη θυγατρικη της Cosmote, την AMC. Και για δουλεια. Kαι επειδη οι δυο Αλβανοι συναδερφοι της AMC ειναι γαμω-τα-παιδια. Kαι απο περιεργεια φυσικα. Εκλεισα και με πολλες επιφυλαξεις την πτηση της Ολυμπιακης γιατι δε με βολευε η ωρα της Aegean, εκανα ολα τα εμβολια, ολες τις ασφαλειες, το σταυρο μου, πηρα μια εικονα της Παναγιας της Αλβανοπνιχτρας, φυλακτο με τ’ αγιο ξυλο, φορεσα κρανος, ζωνη ασφαλειας, τσιγκινο σωβρακακι, προφυλακτικο μπρος και πισω και ξεκινησα.

Το αεροσκαφος ηταν μια πουτσα-μπλε. Σκουρο μπλε. Astra Airlines εγραφε. Παλι καλα, γιατι θα μπορουσε να ηταν και Corsa Airlines. Ποιοτητα γαμησε-τα- -κι-αφησε-τα, service δημοσιου και οπως ανεμενα σχεδον τελειως αδειο. Ελπιζω να αλλαξει λιγο η Ολυμπιακη τωρα που την πηρε ο Μπενοβγενοπουλος. Ας ξεκινησει και απο το ονομα. Να την ονομασει Παναθηναικη! Σε μια ωρα και κατι προσγειωνομουνα στη χωρα των κακων!



Η Αθηνα απο ψηλα. Απο ψηλα ειναι ωραια η πουτανα.

Τιρανα Αεροδρομιο
Η πρωτη αιθουσα του αεροδρομιου ηταν πολυ ενταξει. Καθαρη, καινουργια. Ειχα μαθει και μερικες λεξεις Αλβανικα και τις πεταξα μαζι με το διαβατηριο στον Αλβανομπατσο του ελεγχου διαβατηριων.
Τungjateta (Γεια σας)
Blhg glrt jtgbn shqip? Προφανως με ρωτησε αν μιλαω αλβανικα. Shqip σημαινει “Αλβανικα“ στα Αλβανικα. Shqipëri (προφερεται Σιπρι η καπως ετσι) σημαινει “Χωρα των Αετων“, δηλαδη “Αλβανια“ στα Αλβανικα.
“Jo“ (Οχι) του λεω.
Με κοιταει παραξενα και το γυρναει στα ελληνικα.
_“Γιατι ηρθατε εδω κυριε? Δουλεια η διακοπες?“
_“Ωπ! Μιλατε καλα ελληνικα. Δουλεια, AMC.“
_“Μαλιστα. Ετοιμος. Να περασετε καλα κυριε!“
_“Faleminderit! (Ευχαριστω).“
Ειμαι σιγουρος πως οταν οι Αλβανοι περνανε τα συνορα, οι Ελληνομπατσοι τους μεταχειριζονται με τον ιδιο τροπο.

Ο δρομος απο αεροδρομιο προς κεντρο θυμιζε δρομο κοντα σε επαρχιακη ελληνικη πολη. Ο καιρος απαισιος. Γκριζος ουρανος και βροχη. Αρχες Φλεβαρη.
“Απο την Πρωτοχρονια βρεχει καθε μερα. Δεν το εχω ξαναδει αυτο.“ μου λεει ο οδηγος της AMC.

Σε ενα roundabout (πως λεγεται το roundabout στα ελληνικα? Δαχτυλιδι? Κομβος κυκλικης κυκλοφοριας? Στρογγυλλο?) δε συνεχιζει στη νοητη ευθεια οπως τα περισσοτερα αυτοκινητα που προφανως οδηγει στο κεντρο των Τιρανων, αλλα μπαινει σε ενα χωματινο δρομακι που απο τη βροχη εχει μεταμορφωθει σε ειδικη διαδρομη του Camel Trophy. Τα αυτοκινητα βουτανε αργα και εντυπωσιακα σε τεραστιες νερολακουβες που αρχιζω να στοιχηματιζω με τον εαυτο μου ποιο απ’ ολα θα βουλιαξει και θα εξαφανιστει για παντα. Τελικα ολα επιπλεουν._“Που παμε ρε φιλε?“
_“ΑΜC!“
_“Εισαι σιγουρος οτι ειναι απο δω? Δε μου θυμιζει η γειτονια περιοχη που θα βρισκονται τα κεντρικα μια απο τις μεγαλυτερες εταιριες της χωρας γκαμωτο....“ Για να καταλαβετε, κατι σαν Ρεντη, Ελαιωνας...


Διαδρομη ΑΜC - Κεντρο
Τελικα φτανουμε σε ενα μοντερνο κτιριο, και μια μεγαλη καγκελοπορτα ανοιγει για να μας δεχτει. Εξω απο την εισοδο που περιμενω τα παιδια, μια παρεα καπνιζει.
“Γιατι δεν καπνιζετε μεσα?“ ρωταω γεματος απορια.
“Απαγορευεται!“ μου λεει μια κοπελα και με κοιταει σαν να ειμαι UFO.
Εχει αρχισει και αδερφιζει επικινδυνα η Αλβανια... Μονο οι Ελληνες παραμενουμε αρσενικα και αντιστεκομαστε ακομα σθεναρα στις αντικαπνιστικες συνομωσιες των Αμερικανοεβραιων!
Τελο παντων, καθομαι καμια δυο ωρες, με ξεναγουν στην εταιρια (Απορια: Γιατι στα Helpdesk δουλευουν παντα μανουλομανουλα? Ειναι κριτηριο προσληψης? Οχι οτι με χαλαει δηλαδη...) και στο τελος μου παραγγελνουν ταξι για να παω στο ξενοδοχειο στο κεντρο των Τιρανων. “Θα ερθω να σε παρω να παμε για φαι σε 2 ωρες. ΟΚ?“
ΟΚ!
Ο ταριφας με περιμενει εξω απο το κτιριο. Βρεχει και μετα την καγκελοπορτα τελειωνει και η ασφαλτος και αρχιζει η λασπη. Μεχρι να βαλω τη βαλιτσα στο πορπαγκαζ (αρχαια ελληνικη λεξη, το πορπαγκαζιον) εχω γινει σα μουνι της λασπης. Μπαινω στο ταξι βριζοντας...
_“Ελληνας?“ με ρωταει ο ταριφμαν.
_“Ναι! Μιλατε ελληνικα?“
_“Ε, λιγο.“
_“Μια χαρα μιλατε! Σκατοκαιρος ετσι?“
_“Ναι!!!! Απο την Πρωτοχρονια βρεχει καθε μερα. Δεν το εχω ξαναδει αυτο!“ μου λεει κι αυτος ο ταριφας και με μερικα CamelTrophικα με βγαζει στο roundabout και παταει και το κουμπι για να ανοιξει το ραδιοφωνο. “Να χαρεις! Να χαρεις! Να χαρεις τα ματια σου!“ πετιεται απο τα μεγαφωνα.
_“Να χαρεις το ταξι σου ρε φιλε! Αλλη μουσικη δεν εχει?“
_“Δεν αρεσει Σφακιανακη, κυριε?“
_“Oυουουουου! Τρελενομαι! Ενταξει αρεσει Σφακιανακη, αλλα μια που ειμαι Αλβανια, βαλε κατι Αλβανικο... Βαλε Sinan Hoxha!“
_“Ξερει Sinan Hoxha????“ με ρωταει ο Ταριφμαν.
_“Βεβαια. Πεταγαμε μαζι μια φορα.“
_“Αληθεια? Με Sinan Hoxha?“
_“Αμε! Τι νομιζες? Μονο ο Παλαιοκωστας θα πεταει με Αλβανους?“


Sinan Hoxha
Καθομουν διπλα-διπλα με το Sinan Hoxha (Χοτζα προφερεται) στην πτηση Αθηνα - Φρανκφουρτη. Ειχα το Γιωργο αγκαλια, μωρο ακομα (ο Γιωργος, οχι ο Sinan) και αυτος ηταν διπλα μου. Πιασαμε την κουβεντα. Μιλαγε πολυ καλα ελληνικα. Δεν καταλαβα αμεσως πως δεν ειναι Ελληνας.
_“Απο που εισαι ρε φιλε?“
_“Αλβανια.“
_“Και δουλευεις Ελλαδα?“
_“Οχι πια. Τωρα ειμαι Αμερικη.“
_“Τι δουλεια κανεις? Οικοδομη?“
_“Οχι! Τραγουδιστης.“
_“A! Σαν τον Παπαμιχαηλ στις Διπλοπενιες! (Γελαει. Κοιτα που ηξερε και την ταινια!!!) _“Εισαι γνωστος?“
_“Στην Αλβανια ναι.“
_“Εισαι ο Σφακιανακης της Αλβανιας?“ (Εβαλε τα γελια)
_“Περιπου.“ (Αν και τωρα που το σκεφτομαι πιο πολυ με το Μαζωνακη εμοιαζε)
_“Εισαι διασημος δηλαδη, ε? Πρωτη φορα καθομαι διπλα σε Αλβανο σταρ.“
_“Εχες πλακα, ε?“
_“Ναι, απο μαλακιες αλλο τιποτα. Και στην Αμερικη τι κανεις?“
_“Εκει μενω τωρα. Βοστωνη.“
_“Α, ωραια! Σου αρεσει?“
_“Ωραια ειναι. Καλα για οικογενεια. Αλλα προτιμω Ελλαδα.“
_“Μπα, πως ετσι?“
_“Ε, πιο ωραια ζωη. Κατεβαινεις απο το σπιτι και πας στην αλλη γωνια για καφε. Στην Αμερικη οδηγας 100 χιλιομετρα για να δεις καποιον.“
(Καλο παιδι, αλλα μαλακας. Δεν ειχε να μου δωσει ουτε ενα CD του)
_“Καλα ρε, δεν εχεις ενα CD σου?“
_“Οχι! Να σου δωσω ενα αυτογραφο?“
_“Τι να το κανω ρε μαλακα το αυτογραφο? Να το κορνιζαρω?“
Θυμηθηκα το Σαββα ενα φιλο μεγαλωμενο στη Γερμανια που ειχε παει σε συναυλια του Μπουγα (Ξερετε, ο “παρε μου μια πιπα, να κοψω το τσιγαρο“). Πηγε μετα τη συναυλια να παρει αυτογραφο απο τον καλλιτεχνη.

_“Και τι μου λεει ρε Νικο ο Μπουγας??“
_“Τι σου λεει? Παρε μου μια πιπα?“
_“Οχι, ρε! Μου λεει: Ρε φιλαρακο, αν σου δωσω ενα αυτογραφο, θα το χασεις. Παρε καλυτερα μια κασετα μου να με ακους να με θυμασαι και μου δινει μια κασετα και με χαιρεταει. Περιττο να σου πω οτι το χερι που χαιρετησε το Μπουγα εκανα μια βδομαδα να το πλυνω.“
Ειμαι σιγουρος οτι ο Σαββας, θα εχει μετατρεψει την κασετα σε mp3 και θα την εχει κορνιζαρει στο οδοντιατρειο του στο Wuppertal.


Tirana κεντρο
Τελος παντων, το ταξι με εφερε στο ξενοδοχειο Tirana International. Τον πληρωσα σε Ευρω, γιατι δεν ειχα αλλαξει Λεκα. Λεκα ειναι το επισημο εθνικο νομισμα της Αλβανιας. Ανεπισημα οι συναλλαγες γινονται και με ευρωπουλα, δολλαρια, αυγα, κοτες, χασις και καλασνικοφ. Το ονομα Tirana International μου θυμιζε την Dana International, την τραβεστι απο το Ισραηλ που κερδισε τη Eurovision (Θα μου πειτε κι εμεις με τραβεστι δεν κερδισαμε? Σιγουρα ξερετε πως η Παπαριζα ειναι ο Σακης Ρουβας μεταμφιεσμενος).
Πηρα ενα δωματιο με θεα την πλατεια Skanderbeg (η αντιστοιχη πλατεια Συνταγματος των Τιρανων) και γρηγορα κατεβηκα να εξερευνησω την πολη. Η βροχη συνεχιζε να πεφτει στρειτ θρου που ελεγε κι ο Ζαμπετας.



Τρελο χαος στο κεντρο των Τιρανων. Ο καθενας παει οπου γουσταρει...

Εκανα το γυρο της πλατειας, περασα απο την οπερα,

και το διασημο τζαμι Et'hem Bey, και βρεθηκα μπροστα στο αγαλμα του εθνικου ηρωα της Αλβανιας Skanderbeg.


Τον μαθαινουμε κι εμεις στην ιστορια ως Γεωργιο Καστριωτη Σκεντερμπεη γιατι πολεμησε τους Οθωμανους το 15ο αιωνα. Και ο εχθρος του εχθρου μας ειναι φιλος μας! Μεχρι να γινει εχθρος μας...
To ονομα Skanderbeg ειναι παραφθορα του İskender (Αλεξανδρος) Bey που του προσδοθηκε τιμητικα επειδη η στρατηγικες του ικανοτητες συγκρινοντουσαν με αυτες του Αλεξανδρου του Μεγα. Ξερετε του προγονου του νομαρχη... Ο Σκεντερμπεης χρησιμοποιουσε το δικεφαλο αετο του Βυζαντιου (αρα ηταν και Μπαοκι) και ισως εξαιτιας αυτης της χρησης να υιοθετηθηκε ο αετος σαν εθνικο συμβολο των Αλβανων και να αλλαξε μεσα στην παροδο των αιωνων το ονομα απο Αλβατια η Αλβανετια η Αλβανια η Arbër σε Shqipëri (“Χωρα των Αετων“).

Τα περισσοτερα κτιρια γυρω απο την πλατεια ειναι κυβερνητικα και χτιστηκαν στη δεκαετια του 30 επι βασιλειας του βασιλια Zog.
Ο δρομος που περναει απο την πλατεια και η προεκταση του ειναι και η κεντρικοτερη λεωφορος των Τιρανων που περναει μπροστα απο τη Βουλη και το προεδρικο μεγαρο. Εκει μαζευονταν τα πληθη για να αποτισουν φορο τιμης στον Enver Hoxha, ο οποιος δεν ηταν απλα κομμουνιστης αλλα ultra σταλινιστης και απομονωσε την Αλβανια εντελως απο τον υπολοιπο κοσμο, οπως δηλαδη ειναι περιπου σημερα η Βορεια Κορεα...


Γεφυρα πανω απο τον ποταμο Ishëm. Και τα Τιρανα εχουν τον Κηφισσο τους.











Το Εθνικο Μουσειο


Στο βαθος του δρομου το Πανεπιστημιο. Εκει τελειωνει και το κεντρο των Τιρανων.



ANAΣΤΑΣΙΟΣ
Καθομουν με το laptop στο lobby του ξενοδοχειου περιμενοντας το Αλβανο συναδερφο να με παρει να παμε για φαι και σιγα σιγα αρχισε να ερχεται ολο κια πιο πολυς κοσμος. Καποια κοσμικη εκδηλωση προφανως. Αξιωματικοι με στολες, κυριες με χλιδατες τουαλετες με ενα touch κομμουνισμου ομως, διαφοροι wanna-be VIPS κλπ. Νασου και ο δικος μου.
_“Κατσε ρε. Θα πιεις καφε?“
_“Οχι! Δεν παμε σιγα σιγα.“
_“ΟΚ. Let’s go!“
_“Τι γινεται εδω?“ με ρωταει.
_“Ξερω γω? Καποια εκδηλωση. Κανενα υπουργειο τιποτα?“
Καποια στιγμη το βλεμα μου πλανηθηκε στο χωρο (οχι δεν εψαχνε να βρει το σερβιτορο, ουτε καν δυο ματια, δυο ματακια) και ανακαλυψε το λογο του παρτς σε μια οθονη.
«Welcome to the cocktail party of the Serbian embassy»
Και τοτε μπαινει μεσα ενας τυπος ντυμενος στα ασπρα.
_“How do you call him? Imam?”
_“No. This is hodja.”
_“A, o χοτζας! Ειστε θρησκοι εδω? Χριστιανοι? Μουσουλμανοι?“
_“Οχι! Πλακα πλακα, οι πιο πολλοι Αλβανοι, ειτε μουσουλμανοι ειναι ειτε χριστιανοι, δεν ειναι καθολου πιστοι.“
_“Τελικα αφησε και κατι καλο ο κομμουνισμος!!!“
Δεν περναει κανα διλεπτο και μπαινει μεσα ενας ορθοδοξος παππας.
_“Ahh! You see re? Papas! Greek hodja!”
_“What Greek hodja?”
_“OK re malaka. I mean real estate agent!”
_“E???” εχει μεινει ο Αλβανος...
Τον κοιταω καλα (τον παπα) και λεω:
_“Ρε! Αυτος δεν ειναι ο Αναστασιος ο Αρχιεπισκοπος?“
_“Μαλον!“
_“Αυτος ειναι ρε! Αντε ευκαιρια να αφησω το laptop στο δωματιο και να του πω και ενα ’Γεια’.“

_“Ειστε ο Πατερ Αναστασιος?“ τον ρωταω οπως περιμενει το ασανσερ παρεα με εναν παπα, καλογερο, ξερω γω τι...
_“Ναι“ απανταει με χαμογελο και ευγενεια. “Εσεις ποιος ειστε?“
_“Τιποτα το ιδιαιτερο. Απλα ηθελα να σας πω, οτι εχω απομακρυνθει πολυ απο την εκκλησια, αλλα... “
_“Ε, ευκαιρια να ξαναγυρισετε“ με διακοπτει.
_“Δε νομιζω. Ειναι πια αργα. Εχω ξυπνησει αρκετα. (Απορω με το θρασος μου, αλλα ο τυπος ειναι πολυ cool και δε μασαει! Ενας παραστεκουμενος διπλα του, που μοιαζει με μοναχος απο το Αγιο Ορος θελει να πει κατι, αλλα δε μιλαει...) Αλλα ηθελα να πω, οτι ανθρωποι σαν κι εσας δινουν μια μικρη ελπιδα.“
_“Γιατι το λετε αυτο?“
Να γυρισω λιγο το χρονο πισω. Καθομαι ενα βραδυ πριν πολλα χρονια μπροστα απο την Τηλωρα και αυνανιζομαι πνευματικα. Στα παραθυρα εμφανιζεται ενας παπας που σχολιαζει τα τοτε τεκταινομενα στην Αλβανια. Η ηλιθια παρουσιαστρια-δημοσιογραφος (Πλεονασμος. Αφου ειπα ‘παρουσιαστρια-δημοσιογραφος’ το ‘ηλιθια’ εξυπακουεται) τον ρωταει κατι για τους Ελληνες της Αλβανιας μια και οι υπολοιποι ειναι προφανως ζωα και δε μας ενδιαφερουν. “Ξερετε, δεν ενδιαφερομαι μονο για τους Ελληνες της Αλβανιας“ απανταει ο παπας. “Ναι! Εμ! Εννοειται! “ τα μασαει η ψωλα η δημοσιογραφα. “Εννοω, οι Χριστιανοι της Αλβανιας“ παει να διορθωσει. “Ξερετε, με ενδιαφερουν ολοι οι ανθρωποι που βρισκονται κοντα μου. Ειτε ειναι Ελληνες της Αλβανιας, ειτε Χριστιανοι της Αλβανιας, ειτε Μουσουλμανοι της Αλβανιας, ειτε Μουσουλμανοι γενικα...“. Η ρουφοκαυλετα βεβαια ειχε καταπιει τη γλωσσα της και περιμενει το επομενο διαφημιστικο διαλλειμα για να συνερθει απο τη χλαπατσα αλλα εχω ειχα ηδη παθει σοκ.
“Ρε μαλακα! Πρωτη φορα ακουσα παπα χριστιανο!“ ελεγα την αλλη μερα σε ενα φιλο που κι αυτος ειχε εντυπωσιαστει απο την ιστορια που του ειπα.
“Και ποιος ηταν αυτος? Ο Χριστοδουλος?“ με ρωταει γελωντας ξεροντας τη συμπαθεια που ετρεφα (και τρεφω ακομη) για το μακαριστο.
“Ο Αλβανιας Αναστασιος!“

Ξανα πισω στα Τιρανα στο ασανσερ. Το θυμιζω το περιστατικο του Αναστασιου και του λεω οτι δεν εχω ξανακουσει παπα ειδικα σε τετοια θεση να μιλαει ετσι.
_“Πολλοι τα λενε αυτα παιδι μου!“
_“Που τους κρυβετε πατερ? Εγω δεν τους βλεπω!“
_“Τα λενε! Τα λενε! Ποσο θα μεινετε εδω?“
_“Τιποτα! Αυριο φευγω.“
_“Α! Να ερθετε να μεινετε παραπανω! Ειναι πολυ ομορφη χωρα και πολλοι καλοι ανθρωποι. Και στο ξενοδοχειο εδω που ειμαστε τωρα ηταν παλια η ορθοδοξη εκκλησια που τη γκρεμισε ο Χοτζα.“ λεει χωρις κακια ομως.
_“Θα ξαναερθω!“
_“Και να ερθετε να με βρειτε!“
_“Σιγουρα!“
Ντιν! Ανοιγει η πορτα και βγαινει λεγοντας “Ο Θεος μαζι σου παιδι μου!“. Τι να πω? Λετε να υπαρχει φως στο τουνελ της ορθοδοξιας???


ΦΩΣ
Πηγαμε μια βολτα στο κεντρο τη πολης πριν παμε για φαι. Περασαμε απο τη γειτονια που βρισκεται το σπιτι του Χοτζα (οχι του Σιναν, του Εβραιν). “Εδω υπηρχε μπαρα και στρατος. Δεν περναγες μεσα! Ουτε καν πλησιαζες. Τωρα εχει γεμισει εστιατορια, μπαρακια, καταστηματα.“
_“Κολωνακι ε?“
_“Περιπου.“
_“Κοιτα το μαλακα! Μονο στην Αλβανια κανουν ετσι. Νεοπλουτοι.“ σχολιαζει ο συναδερφος το μαλακα με το τεραστιο SUV που χωνεται μπροστα μας με το ‘σε-γραφω-στ’αρχιδια-μου’ στυλακι...
_“Οχι μονο στην Αλβανια. Και καπου αλλου...“
_“Που?“
_“Δε σου λεω, ετσι για να σκασεις!“
Φτασαμε στο εστιατοριο πισω απο την ελληνικη πρεσβεια.
_“Ξερω οτι δε σου αρεσουν οι κυριλε καταστασεις και σε εφερα σε ταβερνα.“
_“Μπραβο ρε! Αυτα γουσταρω!“
Το μαγαζακι μου θυμιζε ταβερνα σε ορεινο χωριο. Ξυλινο, πολυ ζεστο, ακομα δεν ειχε πολυ κοσμο. Παραγγειλαμε. Με το που εφερε τα πρωτα, αρχισαν να τρεμοπαιζουν τα φωτα. Ξεκινησαμε να τρωμε, πολυ καλο φαι, και ξαφνικα ΜΠΟΥΦ! Σκοταδι!
_“Διακοπη ρευματος ε? Γουσταρω!“
_“Ναι συμβαινει που και που...“
_“Γουσταρω Balkan καταστασεις!“
_“Τετοια δεν εχετε ομως στην Αθηνα πια...“
_“Τι λες αγορι μου? Δεν ξερω πως ειναι στα βορεια προαστια και στο Κολωνακι, αλλα στο Περιστερι εχουμε. Τελευταια φορα το Νοεμβρη που ημουνα κατω εγινε διακοπη για κανα διωρο. Ασε τα τηλεφωνα. Πριν τα Χριστουγεννα καποια μαλακια εκανε ο ΟΤΕ και μας κοψαν το τηλεφωνο στο Περιστερι για μια βδομαδα. Ενταξει σημερα εχουν ολοι κινητο και δεν ειναι τρομερο προβλημα. Ανοιγουν οι μαλακες τρυπες για να περασουν κατι. Μια ο ΟΤΕ καλωδια, μια η ΕΥΔΑΠ σωληνες, μια η ΔΕΗ καλωδια, μια το αεριο, μια τ’ αρχιδια μου. Καθε τρεις και λιγο καποιος μαλακας θα ερθει να ανοιξει τρουπα για να περασει κατι.“
Εφερε ο ταβερνιαρης σε ολα τα τραπεζια κερακια και μας ζητησε συγνωμη. Μιλαγε και καλα ελληνικα. Διπλα μας καθοταν μια παρεα Ελληνες απο την πρεσβεια.
Στο τελος φευγοντας μας ξαναζητησε συγνωμη.
“Να σου πω κατι? Πιο ωραια ηταν ετσι. Χωρις πλακα! Σκεψου μηπως το κανεις μονιμα ετσι...“ του ειπα και χαμογελασε.
Απο nightlife δεν ειδα τιποτα γιατι εβρεχε πολυ και ολα τα μαγαζια ειχαν σιγα σιγα αδειασει.
_“Αν ο καιρος ειναι σκατα δε βγαινει ο κοσμος! Και μας εχει παει ετσι ενα μηνα. Απο την Πρωτοχρονια βρεχει συνεχεια!“
_“Ναι ξερω...“


ΜΠΕΣΑ
Οι Αλβανοι δεν εχουν μπεσα! ακουω πολυ συχνα. Μπεσα ειναι αλβανικη λεξη και σημαινει δεν ξερω πως να το πω ακριβως, αλλα ειναι κατι σαν περιοδο χαριτος που δινεται στα πλαισια της βεντετας. Αν ο δολοφονος ζητησει μια περιοδο χαριτος απο την οικογενεια του σκοτωμενου, η οικογενεια ειναι υποχρεωμενη να του τηδωσει και μετα να τον σκοτωσει. Μπορει να μην ειναι και ακριβως αυτο αλλα κατι παρομοιο, η να υπαρχουν διαφορες εκδοχες της. Η βεντετα ειχε καταργηθει στην Αλβανκια επι Χοτζα (το 2ο καλο που εκανε στη χωρα μετα τον αθεισμο) αλλα επανηρθε σιγα σιγα. Πρωτογονοι οι Αλβανοι ε? Ενω στην Κρητη...
Επειδη πρεπει να αναφερω παντα και μια ταινια, να προτεινω το βραζιλιανικο Behind the Sun του Walter Sales μια ελευθερη διασκευη απο το βιβλιο "Ρημαγμένος Απρίλης" του Ismail Kadare, του πιο γνωστου Αλβανου συγγραφεα (καμια σχεση με τον Καντερε το μετεωρολογο) μ ετον πολυ hot Rodrigo Santoro (το Raul Castro στο καινουργιο Che του Steven Sonderberg) .




Μια που αρχισα παλι τα κινηματογραφικα να θυμισω σε οσους το ηξεραν αλλα το ξεχασαν, οτι ο John Belushi απο το Blues Borthers
και ο εξισου διασημος αδερφος του Jim Belushi ηταν (ΟΚ ειναι, γιατι ο Jim ζει ακομα) Αλβανοι.


Οπως επισης και η Μητερα Τερεζα.




Τirana by night



ΑΕΡΟΔΡΟΜΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Το πρωι ξημερωσε με ηλιο. Ο ηλιος τα κανει ολα να φαινονται πιο ωραια. Ακομα και τις λακουβες μπροστα στην AMC.
Και μετα απο διαφορες επαγγελματικες συζητησεις με πολυ γελιο ομως (τους πεταγα συνεχεια τα Αλβανικα που ειχα μαθει) ξεκινησα την επιστροφη.




Ωραιο το καινουργιο terminal του αεροδρομιου. Ειμαι σιγουρος οτι τρεξανε ολοι στα εγκαινια να θαυμασουν το μεγαλειο της αλβανικης φυλης και του αδαμαστου αλβανικου DNA.




“Καλο ταξιδι! “ μου ειπε στα ελληνικα ο αλβανοταριφμαν. “Σημερα εχει και ωραια μερα. Ειχαμε ασταματητη βροχη εδω ενα μηνα.“
“Ελα ρε! Δε μου το ειπε κανεις!!!“