Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Μεγαλοι Ελληνες

Μου εχετε ζαλισει τα ουμπαλα να σας σχολιασω τους μεγαλους Ελληνες.
Θεωρω την εκπομπη η μαλλον την ιδεα (γιατι την εκπομπη δεν την ειδα ποτε) πολυ γελοια. Δε μπορω να καταλαβω τι νοημα εχει να συγκρινουμε το Βενιζελο με τον Πλατωνα, η τον Καποδιστρια με τον Παπανικολαου, αλλα σα λαος που μας αρεσουν αυτου του ειδους οι διαγωνισμοι και οι συγκρισεις, ειδικα αυτες στις οποιες πρωτευουν οι Ελληνες καυλωσαμε και βρηκαμε κατι να ασχολουμαστε. Και για να μη σας κουραζω με τις φαιδρολογιες μου, προτιμω να κολλησω ενα κειμενο του Νικου Δημου απο τη lifo, στο οποιο τα λεει ολα με το ονομα τους και εν συντομια (οπως κανει παντα ο ανθρωπος). Να θυμησω οτι ο Νικος Δημου ειναι ο συγγραφεας του "Η δυστυχια του να εισαι Ελληνας" οπου και αναφερει οτι ο "Ο Έλληνας, όταν βλέπει τον εαυτό του στον καθρέπτη, αντικρίζει είτε τον Μεγαλέξανδρο είτε τον Κολοκοτρώνη, είτε τουλάχιστον τον Ωνάση. Ποτέ τον Καραγκιόζη."

Μεγαλομανία

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Ακούω και διαβάζω για τους «Μεγάλους Έλληνες». Η εκδήλωση είναι εισαγόμενη από τη Μεγάλη Βρετανία - έγινε και σε άλλες χώρες. Βγήκαν περίεργα αποτελέσματα (π.χ. οι Βρετανοί ψήφισαν δεύτερο, μετά τον Τσόρτσιλ, έναν κατασκευαστή σιδηροδρόμων και τρίτη την πριγκίπισσα Νταϊάνα - πριν από τον Νεύτωνα και τον Σαίξπηρ).

Βλέποντας την ελληνική λίστα απορώ. Από πού κι ως πού Έλληνας ο Μέγας Κωνσταντίνος; Εκατό τα εκατό Ρωμαίος, ουδεμία σχέση είχε με τον Ελληνισμό. (Για να μην πούμε τι ρεμάλι ήταν: δολοφόνησε γυναίκα και γιο.) Και ο Ιουστινιανός (Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus) ήταν μάλλον ιλλυρικής καταγωγής λατινόφωνος.

Όσο για τον Μέγα Αλέξανδρο (δεν θα ξαφνιαστώ αν βγει πρώτος) έχω επίσης αμφιβολίες. Όχι τόσο για το αν ήταν Έλληνας (οι άλλοι Έλληνες της εποχής του με πρώτο τον Δημοσθένη δεν θα το δέχονταν ούτε για αστείο) όσο για το χαρακτηρισμό «μέγας».

Από τον καιρό του σχολείου με προβλημάτιζε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δινόταν μόνο σε στρατηλάτες που είχαν αφανίσει κόσμο και κοσμάκη. Μέγας Ναπολέων, Μέγας Φρειδερίκος, κ.λπ. Αυτοί που έσωσαν χιλιάδες ανθρώπους δεν ήταν μεγάλοι; Μέγας Παστέρ, Μέγας Φλέμινγκ... Μπα. Αν δεν σφάξεις κανένα εκατομμύριο, μέγας δεν γίνεσαι...

Και μη μου πείτε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος εκπολίτισε τον κόσμο - κάτι τέτοιες δικαιολογίες χρησιμοποίησαν όλοι οι κατακτητές, με τελευταίο τον Χίτλερ. Του ζήτησαν οι Πέρσες, οι Ινδοί και οι Αιγύπτιοι να τους εκπολιτίσει;

Κάτι δεν πάει καλά με τα κριτήριά μας. Έστω παλιά, σε καιρούς φιλοπόλεμους, η στρατιωτική αρετή ήταν σημαντική. Αλλά γιατί σήμερα εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας να θαυμάζουν και να αποκαλούν μεγάλους τους πολεμιστές - αντί τους ειρηνοποιούς, τους επιστήμονες ή τους δημιουργούς; Πολύ πιο μέγας από τον Αλέξανδρο ήταν ο δάσκαλός του Αριστοτέλης. Κι από τους Νεοέλληνες (οι αρχαίοι έπρεπε να είναι εκτός) ψηφίζω Καποδίστρια.

Περιμένω την τελική έκβαση της ψηφοφορίας. Να δω αν θα νικήσουν οι πολεμικές αξίες ή οι πολιτικές και πολιτιστικές.


Να σημειωσω οτι και ο Κολοκοτρωνης (που αν δεν κανω λαθος βγηκε δευτερος) χρεωνεται και τη σφαγη της Τριπολης, συγνωμη, εννοω το συνωστισμο που δημιουργηθηκε, με αποτελεσμα να σκοτωθουν πανω στη χαρα της νικης γυρω στους 16.000 αμαχοι Εβραιοι και Τουρκοι. Αυτο βεβαια δεν το ξερουμε, αλλα και αν το ξερουμε, καλα να παθουν, γιατι σε τελικη αναλυση ηταν Εβραιοι και Τουρκοι. Εξω οι ξενοι απο την Ελλαδα!

Αφου λοιπον θελετε με το ζορι μερικους μεγαλους Ελληνες παρτε τους πρωτους που μου ερχονται στο μυαλο. Συγνωμη, που δεν εχουν "εκπολιτισει" Τουρκους και Αλβανους και ειναι σχετικα προσφατοι, αλλα ο Οδυσσεας και ο Αχιλλεας μου πεφτουν λιγο μακρινοι...

Τον αναγνωριζετε ελπιζω...


Επειδη αυτος δεν ειναι τοσο αναγνωρισιμος οσο ο Sakis, θα σας βοηθησω...Ειναι ο Αντωνης Σαμαρακης.
Ποιος ειναι αυτος? Οταν παει στη Eurovision θα τον μαθετε...

Αυτον τον ξερετε ολοι!
Θεος και μοναδικος (οπως ελεγε και το συνθημα).

Σ' αυτο το Link θα βρειτε βιντεακια του Γκαλη απο την εποχη του Αρη.
http://www.aristv.com/index.php?option=com_hwdvideoshare&task=viewcategory&Itemid=53&cat_id=23

Και μια που μιλαμε για Αρη, και θελετε το μεγαλυτερο Ελληνα, παρτε τον!
Αν συμφωνειτε οτι μεγαλος Ελληνας ειναι αυτος που θυσιαζεται για την πατριδα του απο αγαπη γιαυτη, χωρις ιδιοτελεια και γνωριζοντας οτι στο τελος αντι να αναγνωριστει το εργο του, οχι μονο θα κυνηγηθει, αλλα το κεφαλι του θα γινει λαφυρο, ο αγωνας του θα συκοφαντηθει και η μνημη του θα αμαυρωθει και απο φασιστες, αλλα και απο κομμουνιστες (σιγα τη διαφορα θα μου πειτε και θα εχετε δικιο), τοτε τον εχετε.
Ονομα δε βαζω, παντως σιγουρα δεν ειναι ο Ανθιμος, παρολο που ειναι μουσατος.


Και μια που αναφεραμε τον Ανθιμο, εντελως συνειρμικα, μου ηρθε στο μυαλο η προσωποποιηση του μεσου Ελληνα.
Μη στραβωνετε! Δε θεωρω υποτιμητικο το να παρομοιαζεται καποιος με τον Καραγκιοζη.
Τι ειναι ο Καραγκιοζης τελικα?
Ενας συμπαθητικος Τουρκοευρωπαιος-χαβαλεδιαρης-κουτοπονηρος-χωρατατζης- καλοπερασακιας-τεμπελακος, που θελει να περναει καλα χωρις να κουραζεται πολυ. Ο μεσος Ελληνας δηλαδη, απο τον τελευταιο πολιτη μεχρι τον (καταλληλοτερο) πρωθυπουργο!
Γεια σου Ευγενιε και σε ευχαριστουμε!
Που μας διασκεδασες και μας τραβηξες κι εναν καθρεφτη/μπερντε για να βλεπουμε την αφεντομουτσουναρα μας, παρολο που δε θελουμε να την αναγνωρισουμε.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Το Mainz ξανα στη Bundesliga

Χθες Κυριακη το απογευμα, το Mainz κερδισε με 4-0 το Osnabrück και ξαναγυρισε στη Bundesliga. Οπως αναμενοταν η επιτυχια γιορταστηκε δεοντως απο τους απανταχου Mainzerιωτες οι οποιοι εσπευσαν στην πλατεια μπροστα απο το Θεατρο για να πανηγυρισουν μαζι με την ομαδα.
Λειπαμε Λουξεμβουργο και οταν γυρισαμε κατα τις εφτα το απογευμα, ολη η πολη ηταν βαμμενη κοκκινη. Παρολο που παρα πολλοι ηταν σουρωμενοι και εξασθενημενοι απο τη ζεστη (καμμια 30αρια βαθμοι) και την υγρασια (ανεβαστε τη θερμοκρασια κατα 50% για να καταλαβετε τι σημαινει) και ηδη εγκατελειπαν την πλατεια, πολυς κοσμος παρεμενε εκει για να συνεχισει το παρτυ.





Μια χορωδια τραγουδησε καρναβαλοτραγουδα.
Οι οπαδοι της ομαδας που λεγεται επισημα FSV Mainz 05 (γιατι ιδρυθηκε το 1905) το τονιζουν σε καθε παιχνιδι οτι "ειμαστε μονο ενας καρναβαλικος συλλογος" (= Wir sind nur ein Karnaval-Verein) και ακολουθουν την ομαδα παντου στη Γερμανια χωρις να κανουν το παραμικρο επεισοδιο. Καιρος ηταν παντως να επιστρεψουμε στα σαλονια της Budesliga γιατι μου ελειψαν τα Σαβατιατικα μεσημερια που εβγαινα βολτα στην πολη και εβλεπα παντου κοκκινα κασκολ (αν και ως γνωστον τα κοκκινα κασκολ μου φερνουν λιγο αλλεργια) και επιανα κουβεντα με τους οπαδους των φιλοξενουμενων ομαδων που κι αυτοι κυκλοφορουσαν με τα δικα τους κασκολ, χωρις ποτε να ουτε να φοβηθει ουτε να στραβωσει κανεις... Αυτες οι στιγμες με εκαναν παντα να χαιρομαι και να μελαγχολω ταυτοχρονα, γιατι ειμαι φανατικος οπαδος του ποδοσφαιρου που ενωνει τον κοσμο και με ενοχλει τρομερα το οπαδιλικι. Οχι η καζουρα που κανουμε οι βαζελοι στους γαυρους και αναποδα, αλλα αυτο το καφριλικι και ο χουλιγκανισμος που βγαζουμε σε καθε αθλητικη εκδηλωση απο ποδοσφαιρο μεχρι watter ταβλι...
Τωρα θα μου πειτε και που δε βγαζουμε χουλιγκανισμο ως λαος. Εμεις καταφεραμε να χουλιγκανοποιησουμε και τη Eurovision!




Οι προνομιουχοι πανω στο θεατρο.

Να πω την αμαρτια μου, το Humba δεν ξερω τι ειναι...

Και το απαραιτητο ασθενοφορο, οπως σε καθε γερμανικη γιορτη που σεβεται τον εαυτο της.

Οπου δηλαδη ο κοσμος χορευει συρτακια...

Πινει αφθονη μπυρα...

Μιλαμε για πολληηηηηηη μπυρα...

Ξεφαντωνει...

Και ερωτευεται!
_ Συγνωμη κυριε! Γνωριζομαστε???
_ Δεν εχει σημασια. Φιλησε με!



Καποιος μου ειχε πει παλια οτι οταν γιορταζουν οι Γερμανοι ειναι σαν μια κανονικη μερα στην Ελλαδα. Οι παρακατω φωτογραφιες επιβεβαιωνουν τον ισχυρισμο του πατριωτη...Για οσους δυσκολευονται να αναγνωρισουν να βοηθησω. Αριστερα (οπως κοιταμε απο πισω) ειναι η γυναικα και δεξια ο αντρας. Δεν παω και στοιχημα ομως.



Αντε και του χρονου πρωταθλητες! Μηπως το Wolfsburg ειναι καλυτερο???

Αυτο ομως ειναι πρωταθλημα ρε πουστη ομως! Τελευταια αγωνιστικη και 3 ομαδες εχουν ελπιδες να το κερδισουν! Οχι σαν κατι αλλα τριτοκοσμικα, που ο πρωταθλητης ειναι γνωστος απο τον Οκτωβριο... Μη λεμε και ονοματα, θα εκτεθουμε!

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Platinescu

Michel
Βουκουρεστι μετα απο μια εξαντλητικη μερα με τους Ρουμανους. Χαθηκε να με εξαντλησει καμια Ρουμανα? Τι Ταλιμπαν ειναι αυτες οι Ρουμανες ρε πουστη? Ενας μικρος αναγραμματισμος της λεξης ‘Ρουμανα ‘ και τα λεει ολα γιαυτες τις γυναικες...
Μπαινω λοιπον στο Mariott και πεφτω παλι φατσα-καρτα με 3-4 μου..., ε σορυ, ρουμανες μοντελες που στεκονται μπροστα απο ενα μεγαλο διαφημιστικο πλακατ. Και επειδη ειμαι και λιγο ψιλοανωμαλος, αντι να ασχοληθω μαζι τους, το ματι μου πεφτει πισω τους, στο πλακατ που γραφει για τον εορτασμο των 100 χρονων της Ρουμανικης Ποδοσφαιρικης Ομοσπονδιας! Ωπα, λεω, εδω ειμαστε. Λες εκτος απο τον Γκακατσεσκου να πετυχουμε και κανα Hagi? Και οπως ψαχνω να βρω το Hagi που πλακα-πλακα εχω ξεχασει τη (σκατο)φατσα του, βλεπω μπροστα το πρωτο μου ποδοσφαιρικο ινδαλμα και κανω ντου επιστρατευοντας τα αψογα γαλλικα μου!

Michel!!! Ζε τ’ αιμ, μον πετι χαμουρ! Βουλε βου κουσε αβεκ μουα? Αλλε-ρετουρ, μπον βουαγιαζ, σακ-βουαγιαζ, κονσομασιον και δε συμμαζευεται. Τον διακοπτω απο την κουβεντα του με τον τυπο που μιλαγε και τον αρχιζω στο μπλα-μπλα. Τoυ θυμιζω τον τελικο του Euro 1984 στο Parc des Princes, 2-0 την Ισπανια και τον τελικο του Πρωταθλητριων το 83 με τη Juve στην Αθηνα, πουτσα 1-0 απο το Αμβουργο. Γερναμε ρε πουστη! Συγκινημενος κι αυτος μου εξομολογειται ποσο πολυ με θαυμαζε παντα, αλλα ντρεποταν να εκδηλωθει δημοσια γιατι τα ειχε με το Maradona και δεν ηθελε να δινει δικαιωματα (ειναι και ευεξαπτος ο Diego), αλλα παντα ηθελε μια φωτογραφια μαζι μου.
_"Ωστε παντα ηθελες να βγαλουμε μαζι μια φωτογραφια Michel, ε?"
_"Βεβαιως!"
_"And you support Panathinaikos, of course! Correct?"
_"You are Panathinaikos fan?"
_"What else?"
_"OK, but an Olympiakos fan will take a picture of us. Agree?" και φωναζει εναν τυπο να μας φωτογραφισει.
_"OK! They are actually good guys, if they don’t talk."
Ερχεται ενας τυπος, παιρνει την καμερα και μας φωτογραφιζει.
Εντωμεταξυ, οπως ξαναβλεπω τη φωτογραφια, ο Platini (περι ου ο λογος) εχει βγει σαν κλαμενο αιδοιο. Θυμιζει γαβρο μετα απο αγωνα Champions League! Και φερνει και λιγο σε Ναπολεων. Εγω οπως παντα σα μαλακας. Οταν βρισκομαι διπλα σε διασημοτητα παιρνω παντα αυτο το ηλιθιο χαμογελο ευτυχιας σαν τα στρουμφακια την ανοιξη, που μεγαλωνει το χορταρι και τους γαργαλαει τ΄ αρχιδια...
Ο γαυρος που μας φωτογραφισε αποδειχτηκε πως ηταν ο γιος του γαυρου που βγαινει καθε τρεις και λιγο και λεει μαλακιες. Ποιος απ’ ολους θα μου πειτε? Υπαρχουν πανω απο 2 εκατομμυρια! Σωστα! Ηταν ο γιος του Σαββα του Θεοδωριδη. Παρα πολυ καλο κι ευγενικο παιδι ομως, να λεμε και την αληθεια!




Ceauşescu

Την αλλη μερα πρωι πρωι πριν ξαναπιασω δουλεια, πηγα για μια γρηγορη επισκεψη ακριβως απεναντι, στη Ρουμανικη Βουλη, πιο γνωστη ως παλατι του Ceauşescu!
Ειναι τo 2o μεγαλυτερο σε εκταση ενιαιο κτιριο στον κοσμο, μετα το Πενταγωνο (οχι το ΥΠ.ΕΘ.Α. στο Ψυχικο, το αμερικανικο εννοω). Ειναι το 3ο μεγαλυτερο στον κοσμο σε ογκο, μετα το Διαστημικο Κεντρο στο Cape Canaveral, και μια μεξικανικη πυραμιδα που δε θυμαμαι πως λεγεται, νομιζω ειναι η πυραμιδα του Speedy Gonzalez de Carlos Santana στη Guadalapapara. Στο Διαστημικο Κεντρο εχω παει (και μεσα) και το εντυπωσιακο ειναι οτι δε σου κανει καθολου εντυπωση οτι αυτο το κιτριο οχι απλα ειναι το μεγαλυτερο σε ογκο (χωρητικοτητα) στον κοσμο, αλλα και οτι το Empire State Building, χωραει 3,5 φορες μεσα του!!! Για το ταξιδι μου στην Αμερικη προ αμνημονευτων 13 ετων, θα πρεπει να περιμενετε να σκαναρω τα slides για να γραψω κατι. Ακομα 50-60 χρονια υπομονη δηλαδη, αν και μερικοι τα εχετε δει σε προβολη (οσο αντεξατε δηλαδη πριν σας παρει ο υπνος).Back to Romania.
Εφυγα απο το ξενοδοχειο, φωτογραφιζοντας τα εντυπωσιακα αυτοκινητα στην εισοδο...


και εφτασα μπροστα στο παλατι που σημερα στεγαζει το ρουμανικο κοινοβουλιο.
Μετα απο παζαρια στην εισοδο να με αφησουν να μπω με το επομενο γκρουπ, γιατι δεν ειχα κανει κρατηση, τα καταφερα να μπω για 15 Lei, δηλαδη σχεδον 4 Ευρα.
Ωραια αιθουσα εκδηλωσεων με 600 θεσεις επενδεδυμενες με πουτσοδερμα. Τις χαιδευεις και γινονται πολυθρονες. Ο Ωνασης ειχει στο γιωτ του Χριστινα, σκαμπο στο μπαρ φτιαγμενα απο δερμα πεους ασπρης φαλαινας και ειχε πει στη Greta Garbo το αμιμητο "Κυρια μου, καθεστε στο μεγαλυτερο πεος της γης!"

Ο πολυελαιος της αιθουσας ειναι ο βαρυτερος του κτιριου. Ζυγιζει 5 τονους.


Το παλατι χτιστηκε απο το 1984 ως το 1989, δηλαδη ο Δρακουλεσκου δεν το προλαβε ετοιμο. Μου θυμισε πολυ εντονα το Σπιτι του Λαου στο Πεκινο με τις τεραστιες κρυες κομμουνιστικες αιθουσες και το κακογουστο ντεμεκ μεγαλοπρεπες υφος του υπαρκτου σοσιαλισμου.

"Μην ακους τι λενε για τον Ceausescu" μου ελεγε ο Andre, Ρουμανος φιλος (τελειως μουρλοκομειο).
"Την εποχη του κανενας δεν πειναγε. Ολοι ειχαν, δουλεια, σπιτι, περιθαλψη, σχολεια. Κανεις δεν ευημερουσε, αλλα κανεις δεν ειχε προβλημα. Τωρα? Κοιτα εδω!" Και μου εδειχνε συνεχεια τους αστεγους, τις ναρκομανεις πουτανες, και τους ξενους εργατες, που γυροφερναν βολτες στους βρωμικους δρομους της πολης τη νυχτα.
"Εχουμε γεμισει Μολδαβους, Ρωσους, Πακιστανους!"

"Σ’ αυτο εχεις δικιο!" του λεω. "Κι αν ρωτησεις τους πατριωτες φιλους μου στην Αθηνα, θα σου πουν οτι εχουμε προβλημα με τους μεταναστες. Και πριν με ρωτησεις, θα σου πω οτι εχουμε προβλημα και με Ρουμανους! Οι Ρουμανες ειναι πουτανες και οι Ρουμανοι δολοφονοι. Μετα τους Αλβανους ειστε οι δημοφιλεστεροι."

Τσαντιστηκε. Το ψιλομετανιωσα, αλλα τα ηθελε ο κωλος του.

_"Οσο για το οτι κανεις δεν ειχε προβλημα μωρε μαλακα Andre. Χαλαρωσε ρε! Κι εγω θα ηθελα πολυ να δουλευε αυτο το συστημα, αλλα αυτοι που το εφαρμοσαν δεν ηταν επαναστατες, ηταν απατεωνες. Και μαλιστα αδιστακτοι. Θυμαμαι μια συνεντευξη του Milos Forman που τον ρωτησαν που ειχε πιο μεγαλες δυσκολιες να δουλεψει, στην κομμουνιστικη Τσεχοσλοβακια η στο καπιταλιστικο Hollywood. Και ο Forman το ειπε απλα και περιεκτικα: Προτιμω τη δικτατορια του επιχειρηματια, παρα αυτη του γραφειοκρατη!"
_"Κοιταξε! Πολλοι ειχαν προβλημα! Αλλα οποιος κοιταζε τη δουλεια του και δεν εκανε το μαλακα, δεν ειχε ποτε." απαντησε ο Andre. "Οι μαλακες και οι ενοχλητικοι εχουν προβλημα σε καθε κοινωνια."
Ηθελα να τον ρωτησω αν ξερει τον αριθμο των ηλιθιων και των ενοχλητικων που βασανιστηκαν στα μπουντρουμια του Ceausescu και δολοφονηθηκαν απο τη Securitate στην εξεγερση του 89 για να μπορει σημερα ο Andre να κυκλοφορει στα μπαρακια με το αυτοκινητο του και να κανει διακοπες στην Ευρωπη... Αλλα πιασαμε κουβεντα για μπαλα και το ξεχασαμε και οι δυο.




Η κυρια εισοδος του κτιριου. Απο δω θα εμπαινε ο Νικολαε, αλλα δεν προκανε (που ελεγε κι ο Χαριλαος).





Στους χωρους του παλατιου γυρισε ο Γαβρας τις σκηνες του Βατικανου για το Αμην. Επι τη ευκαιρια, ας γραψω και κατι για το Γαβρα. Στο τελος ομως.
Μια απο τις πολλες εντυπωσιακες αιθουσες. Εμενα μου αρεσε πιο πολυ απο ολες γιατι ειχε πολυ φως και ακομα πιο πολυ γιατι ειχε ενα πολυ ωραιο μπαλκονι.

Απο το μπαλκονι η θεα στη Blvd. Unirii ειναι καταπληκτικη.
Μπροστα απο το κτιριο 2 μεγαλες σημαιες, της Ρουμανιας και της Ενωμενης Ευρωπης. Παραξενο! Που ειναι η σημαια του ΝΑΤΟ? Ολοι αυτοι οι πρωην κομμουνιστες την εχουν παντα σε περιοπτη θεση, για να δειξουν την αποστασιοποιηση απο το ενοχο παρελθον και την απαντηση στην απειλη της Ρωσικης αρκουδας. Βεβαια το ωραιο ειναι πως ολοι οι πατριωτες πολιτικοι σε αυτες τις χωρες ηταν σκληροπυρηνικα μελη του κομματος που εν μια νυκτι οχι μονο ανενηψαν, αλλα απεκτησαν και αντιστασιακο παρελθον. Αυτο εχει συμβει και σε αλλες χωρες, οπου κουκουλοφοροι συνεργατες των Ναζι, μετα την ηττα εγιναν πατριωτες και κυνηγησαν αλυπητα τους προδοτες που ειχαν πολεμησει εναντιον του κατακτητη. Για να πω τη μαυρη αληθεια, μονο μια χωρα ξερω που οι ηττημενοι συνεργατες των Ναζι εγιναν κυβερνηση και κυνηγουσαν ολους τους υπολοιπους ως κομμουνιστες, αλλα δε σας λεω ποια ειναι ετσι για να σκασετε!

Τελικα η σημαια του ΝΑΤΟ ηταν εκει. Απλα δεν την προσεξα αμεσως γιατι με τυφλωνε ο ηλιος.

Και η ταπεινη εκκλησια στο αεροδρομιο του Βουκουρεστιου.

Εμεις γιατι ειμαστε τοσο πισω και δεν εχουμε ενα εκκλησακι στο ΕλΒε?


Γαβρας
Και μια και αναφεραμε το Γαβρα, να γραψω κατι για εναν απο τους μεγαλυτερους Ευρωπαιους σκηνοθετες, αναφεροντας και τις σημαντικοτερες ταινιες του. Να τις δειτε ολες! Οσοι ειστε πατριωτες (δηλαδη χρυσαυγιτες και γερμανοτσολιαδες) να τις δειτε για εθνικους λογους, αν και δε θα σας αρεσουν γιατι ειναι λιγο αριστερες. Οι υπολοιποι ελβετοψυχοι αμερικανοδουλοι προοδευτικαριοι α τις δειτε γιατι ειναι ολες αριστουργηματα!


# Z (1969)

Η δολοφονια του Λαμπρακη, η τρομοκρατια του παρακρατους της Δεξιας (του Κυριου, που ελεγε κι ενας ιερος και διαβαστερος ανθρωπος), το θαρρος του τοτε ανακριτη Σαρτζετακη να κατηγορησει ολοκληρη την ηγεσια της Αστυνομιας Θεσσαλονικης...

Στην καλυτερη σκηνη της ταινιας o Jean Louis Trintignan ως Σαρτζετακης με πατομπουκαλα, αντιμετωπιζει ψυχρα τους μεχρι προτινος συνεργατες του στη διαλευκανση του "ατυχηματος" και τους ρωταει "Ονομα-Επωνυμο-Επαγγελμα", "NOM-PRENOM-PROFESSION" πριν τους απαγγειλει τις κατηγοριες!
Και τρομερη μουσικη του Μικη (οχι του Μαους).


# Η ομολογια - L'aveu (1970)Εδω ξεσκιζει την κλασικη κομμουνιστικη υστερια ανακαλυψης προδοτων μεσα απο το παραδειγμα ενος Τσεχου υπουργου, που κατηγορειται αδικα για προδοσια και τα ψυχολογικα βασανιστηρια προκειμενου να ομολογησει. Παλι με τον Υβ Μονταν. Παιζει και ο Βασιλης Διαμαντοπουλος.


# Κατασταση Πολιορκιας - État de siège (1972)
Αμερικανος πρακτορας απαγαγεται απο τους Τουπαμαρος και εξηγει τον τροπο παρεμβασης της αμερικανικης κυβερνησης στην εγκατασταση δικτατορικων καθεστωτων στη Ν. Αμερικη.


# Ειδικο Δικαστηριο - Section spéciale (1975) Να πω την αμαρτια μου δεν το εχω δει ολο. Ουτε και οι Ελληνες πολιτικοι που χαιρουν ασυλιας! Να τους χαιρομαστε! Σεμνα και ταπεινα!

# Aγνοουμενος - Missing (1982)
Ο Jack Lemmon, συντηρητικος δεξιος Αμερικανος πατριωτης αλλαζει γνωμη για την πατριδα του ψαχνοντας τον εξαφανισμενο αριστερο δημοσιογραφο γιο του στα σταδια και τις φυλακες τουPinochet. Με τη μουσικη του Βαγγελη Παπαθανασιου.


# Hanna K. (1983) Ισραηλινη δικηγορος υπερασπιζεται Παλαιστινιο σε ισραηλινο δικαστηριο και τον ερωτευεται. Εισαγγελεας ο πρωην συντροφος της.


# Betrayed (1988)
Μπατσινα του FBI διεισδυει σε ρατσιστικη εγκληματικη οργανωση του Νοτου με σκοπο να βρει στοιχεια που θα οδηγησουν στη συλληψη τον αρχηγο της, αλλα τον ερωτευεται...


# Music Box (1989)
Ισως η καλυτερη ταινια του! Η Jessica Lang δικηγορος, υπερασπιζεται τον Ουγγρο πατερα της Armin Müller-Stahl, που κατηγορειται για εγκληματα πολεμου στην Ουγγαρια. Αν περιμενετε το αμερικανικο happy end, χασατε!


# Mad City (1997)
Απολυμενος φρουρος μουσειου (John Travolta) προσπαθει να διαμαρτυρηθει απειλωντας με την καραμπινα τη διευθυντρια του μουσειου. Τα γεγονοτα ομως παρεκτρεπονται λογω της παρουσιας ενος μετριου δημοσιογραφου (Dustin Hoffmann) που βρισκει την ευκαιρια της ζωης του να σωσει την κατεστραμενη καριερα του. Οσοι ειχατε παρακολουθησει live τα γεγονοτα με το Sorin Matej (εγκληματιας Ρουμανος που λεγαμε και πιο πριν) δεν χρειαζεται να το δειτε... Η μαλον τωρα που το ξανασκεφτομαι, επιβαλλεται να το δειτε!



# Αμην - Amen (2002)
Ο ρολος της καθολικης εκκλησιας στο Ολοκαυτωμα. Η καλυτερη ταινια που εχω δει για το Ολοκαυτωμα. Συγκλονιζει χωρις να δειχνει ουτε ενα θανατο Εβραιου. Με εκπληκτικους Ulrich Tukur και Mathieu Kassovitz.



# Ο Μπαλτας - Le couperet (2005)
Απολυμενος γιαπης σε απογνωση! Πολυ επικαιρο. Μακρυα απο μας ;-)


# Παραδεισος στη Δυση - Eden à l'Ouest (2009)