Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007

Σικελια IV - Αιτνα

"Καιω τα δαση, χτιζω μαιζονετες
Θα κανω τα παιδια μου μαριονετες
Θελω να γινω σαν αμερικανος
Μ' αρεσει στα κρυφα κι ο Μητροπανος"

Απο το "Nεοελληνας" του Πανουση.


Ειδα μετα απο αρκετο καιρο τυχαια ειδησεις στην τηλεοραση.
Καλα πως ζεις χωρις τηλεοραση?
Σε ξενερωτες χωρες οπως η Γερμανια η ζωη κυλαει χωρις τηλορα.
Γιαυτο ειναι και οι ανθρωποι τοσο κρυοι και ξενερωτοι. Αν δε σε φτιαξει ο Ευαγγελατος, Γιακουματος, η Σταη και ο Πρετεντερης πως να ξεδωσεις? Τι να καταλαβεις απο τη ζωη σου.
Εγω ενημερωνομαι "μονο" απο το internet.
Ταινιες βλεπω "μονο" στο DVD.
Αρα πολυ σπανια ανοιγω το χαζοκουτι. Τελως παντωνε, προχθες το ανοιξα και χαζεψα λιγο ειδησεις. Απο τα πρωτα θεματα, ηταν οι πυρκαγιες στη Νοτια Ευρωπη και στο τελος ανεφεραν και την Ελλαδα.
Εδειξαν μια ομαδα Γερμανων εθελοντων πυροσβεστων που πολεμουσε με τις φωτιες στον Ολυμπο. Και εξεφρασαν (οι εθελοντες) το θαυμασμο και την εκπληξη τους για το γεγονος οτι ενω ειναι αρκετες μερες στην Ελλαδα εχουν ηδη καλυψει 1.600 χιλιομετρα χωρις να εχουν παρει αδεια να συμετασχουν σε καμια απολυτως κατασβεση.
„Γιατι ?“ ρωταει ο δημοσιογραφος.
„Δεν ξερω“ λεει ο Χανς φον Μπιχτον „παντως η οργανωση ειναι τραγικη. Κανεις δεν ειναι σε θεση να μας πει τι να κανουμε και που να το κανουμε. Και οταν ειμαστε ετοιμοι να ξεκινησουμε κατασβεση μας απαγορευουν να ξεκινησουμε μεχρι να ερθει η αδεια απο τις αρχες. Και αυτη η αδεια δεν ερχεται ποτε. Φανταστειτε οτι οι ομαδες που δουλευουν στην κατασβεση, δεν εχουν καν ασυρματη συνεννοηση μεταξυ τους!“
Βεβαιως και λεει ψεματα ο ανθελληνας γερμανοπυροσβεστης αγαπητε αναγνωστη. Παντα λενε ψεματα οι κομπλεξαρισμενοι ξενερωτοι οταν αναφερονται στην Ελλαδα, κι αυτο το κανουν γιατι μας ζηλευουν επειδη ειμαστε ωραιοι, γλεντζεδες και καυλιαρηδες κι αυτοι ειναι ολοι τοιουτοι και ντιρινταχτες.
Δεν ειναι δυνατον στην Ελλαδα να συμβαινουν αυτα τα πραγματα που λεει ο ξενερας. Και αυτο γιατι καταρχην εμεις σα λαος που αγαπαει πραγματικα το περιβαλλον εχουμε λαβει τα μετρα μας και εχουμε εμπιστευτει τη τυχη του στους πολιτικους μας. Η κυβερνηση εκανε καταπληκτικη δουλεια στο θεμα των πυρκαγιων οπως ακριβως ειχε κανει και η προηγουμενη και οπως ακριβως θα κανει και η επομενη. Κι αυτο ειναι το μονο λογικο, καθως οπως ειναι γνωστο συσωμος ο ελληνικος λαος ασχολειται εδω και χρονια και για πολλες ωρες την ημερα με το περιβαλλον. Συστεινει οργανωσεις που ασχολουνται εθελοντικα με την πυροσβεση και γενικα την προστασια, απαιτει περιβαλλοντικη πολιτικη απο τους πολιτικους (αν και δε χρειαζεται γιατι ειναι πολυ συνειδητοποιημενα ατομα), ανακυκλωνει το χαρτι, δεν πεταει τσιγαρα οπου να ’ναι (ασε που καπνιζει ελαχιστα), δεν πεταει σκουπιδια οπου να να ’ναι (ασε που παραγει ελαχιστα), δε χτιζει οπου να να ’ναι (οι ονειρεμενες ελληνικες πολεις με την ελαχιστη ατμοσφαιρικη ρυπανση και την πρωτοποριακη αρχιτεκτονικη και ρυμοτομια αποτελουν προτυπο για ολες τις αφρικανικες χωρες), αγοραζει (η ονειρευεται να αγορασει) αυτοκινητα φιλικα προς το περιβαλλον οπως τα λεγομενα SUV (η αλλιως Τζιπουρες) και φυσικα χρησιμοποιει εκτεταμενα τα Μεσα Μαζικης Μεταφορας. Αυτος ο υποδειγματικος σεβασμος που δειχνουμε ως λαος στον εαυτο μας και κατα συνεπεια στο διπλανο μας και ξανα-κατα συνεπεια στο περιβαλλον ειναι ο βασικος λογος που μας επετρεψε να δημιουργησουμε μια αξιοζηλευτη κοινωνια και που ολοι μας μισουν και θελουν να μας κανουν κακο, αλλα δε μπορουν γιατι ειμαστε ανωτερη φυλη και οτι και να κανουν δε μπορουν να μας υποταξουν. Κι οταν ολοι θα εχουν πεθανει εμεις θα συνεχισουμε να επιβιωνουμε. Εμεις και οι κατσαριδες...

Και μια και μιλαμε για φωτιες ειπα να γραψω για την Αιτνα.


Η Αιτνα ειναι το μεγαλυτερο πιο ενεργο ηφαιστειο της Ευρωπης. Ισως και του κοσμου.
Δεν κανει ποτε την ξαφνικη και φοβερη εκρηξη, αλλα κανει αρκετες μεσαιου μεγεθους εκρηξεις φτυνοντας αερια, σκονη, σταχτη και που και που λαβα.
Ειναι ηφαιστειο με καυλες και ξεκαυλωνει κατα πυκνα χρονικα διαστηματα, ετσι ωστε οι κατοικοι της περιοχης την εχουν μαθει και δεν την πολυπαιρνουν πια στα σοβαρα. Βασικα, τωρα που το καλοσκεφτομαι, αν η Αιτνα ηταν ανθρωπος, πολυ πιθανον να ηταν αρχιεπισκοπος...



Με το αυτοκινητο μια καταπληκτικη διαδρομη σε ανεβαζει ως τα 2.000 μετρα στο Rifugio Sapienza. Ειδικα με το Punto Grande ηταν απολαυση. Θα μπορουσα να πω το πιο ωραιο αυτοκινητο που εχω οδηγησει (και τα ιταλικα δεν τα εχω σε ιδιαιτερη εκτιμηση για να το πω λιγο διπλωματικα).






Παλιοι ανενεργοι κρατηρες πριν το τελεφερικ.




Stairway to heaven?

















Οι κρατηρες βρισκονται κοντα στο Rifugio Sapienza




Mαγαζακι με γαμω τις θέες.










Απο τα 2.000 μετρα συνεχιζεις με το τελεφερικ (23 ευρωπουλα) μεχρι τα 2.500 μετρα.







Τα υπολοιπα 450 μετρα μεχρι τα 2.950 τα κανεις η με τα τζιπακια της Mercedes κοινως τα SUV που ονειρευεται ο Ελληνας (20 ευρωπουλα) η με τα ποδια (τζαμπε). Εγω δεν προλαβαινα να ανεβω podaration, αν και θα ηταν πολυ καλη εμπειρια, και πηρα τη τζιπουρα μαζι με τα αλλα πουρά.
Παρα τα τριανταφευγα μου πρεπει να ημουν ο νεωτερος πανω στο βουνο.
Πολυ γερουσια ρε πουστη!










Τελικα δεν ανεβαινει μονο Mercedes στο βουνο.
Παει και το Χαιλουξ ΤΟΥΟΤΑ.



Οπως φαινεται στο βαθος της φωτογραφιας (πανω και κατω) οι ενεργοι κρατηρες ειναι αλλα 300 μετρα ψηλοτερα, αλλα απαγορευεται να πλησιασεις πιο κοντα.






Και αναγκαστικα περιοριζεσαι στους τουριστικους κρατηρες..








Ξεναγηση στον κρατηρα.









Απο που κλανουν οι πετρες στην Αιτνα?
Δεν κλανουν γιαυτο ειναι κοκκινες.

Βασικα ειναι κοκκινεςγιατι περιεχουν σιδηρο.




Το καταφυγιο οπως το καταπιε η λαβα!






"Βλεπεις τον καπουτσινο?" με ρωτησε ο Ιταλος ξεναγος. "Si".




Και επιστροφη στη βαση με τα ποδια.
Τον περπατανε Ελληνες αυτο το δρομο?



Σαφως και ιδου η αποδειξη.

Τους επηρεασε μαλον ο καπουτσινο...










Στις πλαγιες της Αιτνας στο Rifugio Sapienza λειτουργει χιονοδρομικο κεντρο!!!

Οι κολωνες που συγκρατουσαν το τελεφερικ ελιωσαν (!!!) κατα την τελευταια εκρηξη τον Ιουλιο του 2001 οταν ειχε κλεισει το αεροδρομιο της Κατανιας λογω της σταχτης που το ειχε σκεπασει.






Η θεα προς τα πεδινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: