Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Καρναβαλι

Ο επισκοπος Willigis στον οποιο οφειλεται τον 11ο αιωνα η κατασκευη του Dom, δηλαδη του καθεδρικου ναου, του Mainz, ηταν κατα τη μαλον λαθεμενη παραδοση γιος ενος καρα. Οχι του Κωστα Καρρα! Ουτε καν του Βασιλη! Καλλιτεχνες και οι δυο, τρομαρα τους!!!
Απλα ενος κατασκευαστη καρων. Γιαυτο και οι αντιπαλοι του για να τον ειρωνευτουν εμπνευστηκαν τη σημαια με τις ροδες του καρου, η οποια με την παροδο των αιωνων κατεληξε να γινει το συμβολο της πολης. Η αλλη σημαια διπλα, η tetracolor, ειναι η σημαια του καρναβαλιου.
Εχει καρναβαλι το Mainz?
Εχει! Και ειναι και το τριτο μεγαλυτερο της Γερμανιας, μετα απο αυτα της Κολωνιας και του Ντυσελντορφ.

Βασικα το καρναβαλι ηταν και η πρωτη μου επαφη με το Mainz. Προσγειωθηκα Φρανκφουρτη, ενα απογευμα Παρασκευης. Φλεφαρη του 1995. Στο αεροδρομιο με παρελαβε μια ομαδα φοιτητων και με εφερε στο σπιτι μιας κοπελας οπου θα εμενα τις πρωτες μερες. Καπακι πηγαμε στη Rheingoldhalle διπλα στο ποταμι, για το Lumpenball, πως λεμε λουμπεν προλεταριατο (Lumpen σημαινει κουρελι στα γερμανικα), ενα φοβερο παρτυ σε 5-6 διαφορετικες αιθουσες με διαφορετικο ειδος μουσικης και live ορχηστρες, απιστευτα κουστουμια και τρελο χορο μεχρι πρωιας. Τα ειδα ολα!
Την επομενη, Σαββατο, μετα απο ενα γερο πρωινο, πηγαμε σε ενα μεσημεριανο παρτυ και μετα σε ενα βραδυνο παρτυ και απο κει μπαροτσαρκα με χορο μεχρι πρωιας.
Την Κυριακη, πρωινο και μετα αποκριατικη παρελαση σε ενα προαστιο του Mainz και μετα παρτυ μεσα σε μια τραπεζα (ενας φιλος ηξερε μερικους που δουλευαν εκει) και παλι χορος μεχρι πρωιας. Εγω, να τα εχω δει ολα! Σε 3 μερες ειχα χορεψει και ειχα πιει, οσο ποτε μεχρι τοτε.
Δευτερα πρωι, κι ενω ειμαι κομματια απο τα ποτα και τα ξενυχτια (τσιγαρα δεν εκανα, ουτε κανω) ξαναματαντυνομαι για να ξαναματαπαω σε αποκριατικη παρελαση. Ενιωθα οπως ο Bill Murray στη "Μερα της Μαρμοτας" οπου καθε μερα εξελισσοταν ακριβως οπως η προηγουμενη. Μετα απο μια μικρη παρακαμψη απο το Πανεπιστημιο για να μαζεψουμε μερικους φοιτητες της παρεας και αρκετα ποτα, φτασαμε σε μια κεντρικη πλατεια για να δουμε το highlight της Απο-Κρεας (= Carne-Vale), τη μεγαλη παρελαση. Ημασταν παρεα καμμια 30αρια ατομα (απο πολλες διαφορετικες χωρες), τα οποια μολις τα ειχα γνωρισει αλλα ειχα την εντυπωση πως τα ηξερα καιρο. Οι τυποι ηταν εφοδιασμενοι με αρκετα "πολεμοφοδια", βασικα σαμπανιες και μπυρες τα οποια καταναλωθηκαν καταλληλως στο 5ωρο περιπου που μειναμε εκει. Παρολο που ηταν καταχειμωνο ειχε γαμω τις μερες. "O Θεος ειναι καρναβαλιστης" ελεγε ο Αλκης Στεας οταν σε ολη την Ελλαδα χιονιζε και στην Πατρα σκαγαν απο τη ζεστη.
Και μετα τη μεγαληπαρελαση, ξανα-καπακι παρτυ και ξανα-καπακι τσαρκα στα δρομακια της πολης που ηταν γεματα απο κοσμο και μουσικες!
Παιδια, εγω τη Γερμανια την περιμενα γκριζα και γεματη εργοστασια και υψικαμινους και βρεθηκα σε ενα παρτυ που δεν ειχα ξαναδει παρομοιο. Ουτε καν στην Πατρα. Βεβαια οταν τελειωσε το καρναβαλι, τοτε το Ριο ξαναμεταμορφωθηκε σε γκριζουρα με εργοστασια και υψικαμινους!
Ενταξει, υπερβαλλω οπως παντα, αλλα μετα το πολιτισικο σοκ, επανηρθα στη γερμανικη πραγματικοτητα. Ξαναγιορτασα την επομενη χρονια, με σαφως λιγοτερο κεφι, και τη μεθεπομενη με ακομα λιγοτερο. Μετα επεστρεψα Ελλαδα και οταν ξαναγυρισα Γερμανια δεν ξαναπηγα στο καρναβαλι. Αφενος μεν δε μου εκανε πια τοση εντυπωση, αφετερου δε δουλευα στο απεναντι κρατιδιο, το Hessen, οπου η Rosenmontag, η Καθαρη Δευτερα δηλαδη, ειναι κανονικη εργασιμη μερα (Hessen-mesan δηλαδη) και φυσικα δε θα επαιρνα αδεια για να δω τους σουρογερμανους να ξερνανε στους δρομους.

Φετος ομως επειδη ειχα αρκετες μερες αδεια απο περσι και επειδη ηθελα να παω με το Γιωργο, πηρα αδεια και πηγα. Και μου ξανααρεσε!
Η παραδοση κραταει απο τον 13ο αιωνα, αλλα τα κουστουμια ειναι κυριως απο το 19ο αιωνα, μια και το καρναβαλι στο Mainz σχετιζεται με τη γαλλικη κατοχη της περιοχης επι Ναπολεων. Γιαυτο και η σημαια του καρναβαλιου ειναι η γαλλικη σημαια συν μια κιτρινη λωριδα. Και η επισημη εναρξη του ειναι στις 11 Νοεμβριου (11/11) στις 11:11 ακριβως. Το παιχνιδι με το 11 εχει να κανει με το ELF ("elf" = "εντεκα" στα γερμανικα) που ειναι τα αρχικα του συνθηματος της γαλλικης επαναστασης "Egalité, Liberté, Fraternité".
Γιαυτο και τα πιο πολλα γρκουπ φορανε στολες που θυμιζουν γαλλικες στρατιωτικες στολες και παιζουν μοντερνα μουσικη σε ρυθμο στρατιωτικου εμβατηριου.

Achtung! Don't step on the skata!




Αντε, δειτε και κανα κωλαρακι. Καιρο ειχα να σας δειξω.





Και ο τιγρακος. Δεν εχει παχυνει το παιδι, απλα του φοραμε το μπουφαν κατω απο τη φορμα.






Εδω ο Αλβανος αριστουχος που προκαλεσε την απολυτα δικαιολογημενη μηνι των πατριωτων γερμανο-καρατζαφερο-ψωμιαδηδο-χριστοδουλων που τον αποδοκιμαζαν φωναζοντας "Δε θα γινεις Γερμανος ποτεεεε, Αλβανεε, Αλβανεε-ε-ε!!!"








Και ο μπατσο-γουρουνι-δολοφονος προσπαθει να αποφυγει τα σκατα που αφησαν τα αλογα.
Μη φοβασαι ρε μπατσε, τα ομωνυμα απωθουνται!





Και το γυρω-γυρω-ολοι στο ποταμι. Αντε να πεισεις τωρα το μαλακα τον τιγρη οτι ειναι πολυ μικρος για να ανεβει εκει πανω...


Και η μεγαλη παρελαση ξεκιναει.
Α ναι, οι φωτος που ειδατε πανω ειναι απο την (προ)παρελαση της Κυριακης.
Τη Δευτερα ειχε μουνοκαιρο. Τελικα ο Θεος δεν ειναι και τοσο καρναβαλιστης.

























Εχω παρατηρησει οτι ενω ο Γιωργακης εχει μεγαλη επιτυχια με τις γκομενες...
(Εγω γιατι δεν εχω ρε πουστη? Μηπως πρεπει να ντυθω τιγρης???)

... φευγει παντα τρεχοντας...Μηπως πρεπει να προβληματιστω?
Η το παιδι εχει καταλαβει περι τινος προκειται?


Και μετα τη μεγαλη παρελαση αρχιζει το μεγαλο καθαρισμα.

Κι εδω βρισκονται μαζεμενοι οι μπατσοι με τους φιλους τους τους Χρυσαυγιτες που εκαναν επι τη ευκαιρια εκδηλωση μνημης για τους πεσοντες του περσινου καρναβαλιου.
"Το καλο ειναι ο εχθρος του καλυτερου" δηλωσε μετα ο κυβερνητικος εκπροσωπος, και κανεις δεν καταλαβε γιατι το ειπε και τι εννοουσε.
"Ε, ηθελα να πω κι εγω μια αποκριατικη ασυμμετρη μαλακια" δικαιολογηθηκε μετα στην εκπομπη του Μακη.


Μιλαμε για πολλη βρωμα.
Μου θυμιζει καθημερινη στο Περιστερι.

Ας αισθανομαστε ομως περηφανοι για το ελληνικο μπουκαλι.
Μεταξυ μας, Μεταξα.


Και οποιος δε γουσταρει καρναβαλι, πάει στο Ρηνο να ταισει τους γλαρους...

Μα καλα, οντως ειχε καρναβαλι τωρα?
Ναι, οντως. Φετος το Καθολικο Πασχα ειναι 5 βδομαδες πριν το δικο μας.

Καρναβαλι στην Αθηνα
Αν και απ' οτι ειδα ειχαμε και στην Αθηνα καρναβαλι.
Κατι ακουσα για μασκες, μασκαριστους, μακαριστους, μακακους...

Και ειδα και μια αποκριατικη παρελαση...
...οπου παπαδες παρισταναν τους χριστιανους....

...ενω στην πραγματικοτητα αγωνιζονταν για το ποιος θα γινει χαλιφης στη θεση του γαλυφη.
Και διαφορα λαμογια και απατεωνες, δηλαδη πολιτικοι, αγωνιζονταν για το ποιος θα κανει την πιο συγκινητικη εμφανιση για να μαζεψει ψηφους για τις επομενες εκλογες.
Για να δουμε τι γνωμη εχει και η Siemens.
Βεβαια ο κορυφαιος με διαφορα ηταν ο νομαρχης, ο οποιος δηλωσε οτι ο Αρχιεπισκοπος ηταν τεραστια προσωπικοτητα. "Σαν τον Καραμανλη (το θειο εννοειται!), σαν τον Παπανδρεου (οπα και παπαντρεικος ο νομαρχης!) και να με συγχωρησετε για τη συγκριση (συγχωρεμενος παλουκαρι μου) σαν το Γκαλη!!!"
"Σαν το Γκαλη!!!"
Κι εγω δεν το πιστεψα, αλλα ετσι ακριβως το ειπε!
Φανταστειτε τωρα το Χριστοδουλο, με σορτσακι, φανελακι τιραντε μπασκετικο για να φαινονται και οι τριχες στους ωμους και στη μασχαλη, να του κανει την ασιστ πασα ο Ανθιμος και αυτος να κανει προσποιηση με διπλο σπασιμο της μεσης μπροστα απο τον Τσατσενκο και να αφηνει τη μπαλα να πεσει στο καλαθι! Και να πινει και ΑΓΝΟ!
Βασικα και του νομαρχη θα του ταιριαζε ο ρολος του προπονητη, του Ιωαννιδη φυσικα. Δε διαφερουν και πολυ μεταξυ τους να λεμε την αληθεια. Δυο ακροδεξια βλαχαδερα ειναι και οι δυο που το μονο που ξερουν ειναι να γκαριζουν για να ακουστουν!


Παντως εγω Χριστοδουλε, οσο και να σε εκραζα, σε πηγαινα! Σοβαρα σε μιλαω!
Σε πηγαινα, γιατι μου εδωσες την απαντηση σε ενα απο τα βασικα φιλοσοφικα υπαρξιακα ερωτηματα που με βασανιζαν χρονια.
Το οποιο ηταν: "Ποσοι η-λ-ι-θ-ι-ο-ι υπαρχουν στην Ελλαδα?".
Και η απαντηση ηρθε μεσω του Χριστοδουλου που τους μετρησε εναν-εναν.
3.000.000!
Ευχαριστω Χριστοδουλε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: