Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Ljubljana

Παρτε και λιγο Λιουμπλιανα. Εχει περασει διμηνο απο τοτε που πηγα κι ακομα να γραψω κατι.


"Ljubljana" στα σλοβενικα (και γενικα στις σλαβικες γλωσσες) σημαινει "αγαπημενη". Αλλη εκδοχη υποστηριζει οτι το ονομα προερχεται απο το λατινικο "alluviana" που σημαινει "ποταμι που κυλα". Στα γερμανικα λεγεται Laibach και ειναι γνωστη στους παλιους τεταρτοδεσμιτες απο το συνεδριο του Λαυμπαχ, οπου η Ιερη Συμμαχια αποφασισε να αναλαβει δραση εναντιος της Ελληνικης Επαναστασης με ηγετη το διαβοητο Μεττερνιχ. Ο πριγκηπας Klemens Wenzel Nepomuk Lothar Fürst von Metternich-Winneburg zu Beilstein (και γαμω τα ονοματα, μη μου πειτε) που σπουδασε στο Mainz θεωρειται στην Ελλαδα η προσωποποιηση του ανθελληνισμου.

(Θα προτεινα να τυπωσετε τη φωτογραφια του και αφου την κρεμασετε στον τοιχο, να τη χρησιμοποιειτε ως στοχο για darts. Εναλλακτικα μπορειτε απλα να τη φτυνετε 3 φορες την ημερα)

Γενικα στην Ελλαδα οποιος πει κατι που δεν αρεσει στο μεσο καφενοβιο, τηλεορασοπληκτο, εθνικα υπερηφανο, ελληνορθοδοξο, γαυροβαζελο, θεωρειται συλληβδην ανθελληνας. Θεωρω τη λεξη "ανθελληνας" ηλιθια, μια και οι μοναδικοι ανθελληνες ειναι αυτη που χρησιμοποιουν τη λεξη για να κατηγορησουν καποιον. Απο τους πλεον γνωστους "ανθελληνες" ειναι και ο πρωην Αμερικανος Υπεξ, ο Henry Kissinger. Πρωτοδιαβασα πριν αρκετο καιρο ενα κειμενο-δηλωση του Κισσινγκερ περι
"δυσκολοκυβέρνητου ελληνικου λαου" που "πρέπει να πληγει βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες..." για "...να μη παρενοχλεί την πολιτική των ΗΠΑ".
Καλα ειστε ντιπ μαλακες???
Ειναι δυνατο να κανει τετοια δηλωση ο Κισσινγκερ? Οχι οτι ειναι η συμπαθεια μου ο τυπος, ισα-ισα. Αλλα δε μπορει να ειναι τοσο μαλακας ωστε οχι μονο να το λεει αυτο, αλλα και να το πιστευει!
Και μεταξυ μας τωρα... Ποιοι ειμαστε εμεις που ασχολειται μαζι μας ο Κισσινγκερ για να μην χαλασουμε τα σχεδια των Αμερικανων? Δεν ξερω και κανεναν στην Ελλαδα που να κανει σαμποταζ στους Αμερικανους. Οσους ξερω ασχολουνται με το πως θα μαζεψουν λεφτα για να παρουν καινουργιο αυτοκινητο.
Δυσκολοκυβέρνητοι εμεις? Που εχουμε πρωθυπουργο τον "καταλληλοτερο"?

Και ψαχνοντας για το καταπτυστο κειμενο βρηκα και ενδιαφερουσες πληροφοριες ως προς την αυθεντικοτητα του απο τον Ιο.
http://www.iospress.gr/ios2001/ios20010401b.htm

Τελος παντων, παμε Ljubljana.
Στη Ljubljana ζει (μεχρι να αποφασισει να πεθανει) η Βερονικα, ηρωιδα του μυθιστορηματος του Coelho, "Η Βερονικα αποφασιζει να πεθανει".
Η θεα της κεντρικης πλατειας απο ψηλα δεν ειναι απο αεροστατο, αλλα απο τον πυργο του λοφου που υψωνεται πανω απο το κεντρο της πολης.



Η γεφυρα με τους δρακους

Η "παραλιακη" διπλα στο ποταμι με το ευκολο ονομα "Ljubljanica"



Η σημαια της πολης που κυματιζει πανω στον πυργο οπως φαινεται απο το κεντρο.


To τελεφερικ που σε ανεβαζει στο λοφο (ας τον πουμε Likavitovicα).

Και η καταπληκτικη θεα της περιοχης, μεχρι τις Αλπεις




Ο καθεδρικος ναος




Η σκαλα πυ σε ανεβαζει στην κορυφη του πυργου.


Και το κατεβασμα...

...αναμεσα απο πολυ ωραια σπιτακια...
...ξανα πισω στην παλια πολη.


Απο ζωη τι λεει?
Ελα μωρε ενταξει, τι να κλασει τωρα μπροστα στο Μπουρναζι?

Επειδη εχει ενα σωρο cafe διπλα στο ποταμι...
...και λιγο θυελλα?








Νυχτα μπροστα στο αγαλμα του εθνικου ποιητη France Prešeren, που ειναι το σημειο συναντησης για νυχτερινη εξοδο. Ο Μπακακος της Ljubljana.













Και μετα απο μια πολυ ωραια νυχτερινη μπαροτσαρκα, η επομενη μερα στην πολη μεχρι να παρω την πτηση για Αθηνα.

Μια που τ' αναφεραμε, η διαδρομη για το αεροδρομιο ειναι καταπληκτικη μεσα απο καταπρασινα τοπια. Δε δικαιολογει μεν τα 40 ευρω που θελανε οι Σλοβενοταριφες, αλλα γλυκαινει τον πονο. Ασε που απ' οτι καταλαβα, αυτοι δεν εχουν γενια των 800 ευρω. Κατι τυπισσες που γνωριζα μου ανεφεραν πρωτους μισθους των 1.500 ευρω.
Επισης θυμηθηκα ενα φιλαρακι που μου ειχε πει παλια "Αυτη ειναι χωρα για σενα! Μεσογειος με ευρωπαικη οργανωση. Και οι γυναικες!!!"
Μεσογειος δεν ειναι παντως. Απο οργανωση οντως ειναι μπροστα. Ειναι η μοναδικη κομμουνιστικη χωρα που δε βλεπεις τον κομμουνισμο να εχει περασει απο δω.
Οσο για τις γυναικες... Ειχε πολυ δικιο ο τυπος!











Ξενερωτα παιδακια. Αντι να ακουνε Ρουβα ακουνε βιολι...
























Και η Σου Λι. Αυτη η πουτανα η κινεζα ειναι παντου...




Να πατε λοιπον!

Κι αν δεν εχετε λεφτα, πατε με τη Siemens Travel. Κι εγω με τη Siemens πηγα. Και εχω τα παραστατικα οτι τα εξοδα τα πληρωσα μονος μου! Τα λεφτα μου τα επεστρεψε βεβαια μετα ο φιλος μου ο Χριστοφορακος, ο οποιος εμενε τυχαια στο ιδιο ξενοδοχειο με το δικο μου και ειχε κανει και την κρατηση για μενα εντελως συμπτωματικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: