Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Berlin 2 (Berlin by night & Trabi Safari)

Tο αφιερωμα στο Βερολινο συνεχιζεται με ολιγον Berlin by night. Στη φωτο επανω, το lobby του ξενοδοχειου Radisson, ακριβως διπλα στο Dom. Αυτο το πλε που βρισκεται πανω απο το bar δεν ειναι πουτσα πλε. Ειναι το μεγαλυτερο ενυδρειο του κοσμου που δεν ειναι Aquarium, δηλαδη ενυδρειο με την εννοια του ενυδρειου-μουσειου.
Μπορεις να καθεσαι πινοντας το ποτο σου και να απολαμβανεις την εκπληκτικη θεα. Φατε ματια ψαρια!
Οπως ισως διακρινετε, υπαρχει και η δυνατοτητα να μπεις μεσα στο ενυδρειο, μεσω ενος μικρου ασανσερ που σε φερνει απο την εσωτερικη μερια. Αυτο βεβαια, δεν ειναι τζαμπα;-)

Με το που βγαινεις εξω, η θεα του Fernseheturm μαγνητιζει.
Για να τον επισκεφθει κανεις, καλο θα ειναι να εχει κανει κρατηση μεσω internet, μια και αν πας αυθορμητα, εχεις μεσο χρονο αναμονης περιπου 2 ωρες.

Ακριβως απεναντι το Rotes Rathaus.
Το κοκκινο δημαρχειο, και μπροστα του το αγαλμα/συντριβανι του Ποσειδωνα.


Η πιο ωραια πλατεια στο Βερολινο ειναι το Gendarmenmarkt. Τα εστιατορια και τα μπαρακια που βρισκονται γυρω απο την πλατεια ειναι ενα κι ενα. Το πιο γνωστο bar ειναι το Newtonbar. http://www.newton-bar.de/index_flash.html

Λεγεται ετσι γιατι ειναι αφιερωμενο στον πιο γνωστο φωτογραφο του 20ου αιωνα, το Helmut Newton, ο οποιος γεννηθηκε στο Βερολινο ως Helmut Neustädter (το “Newton“ ειναι η μεταφραση του ονοματος του στα αγγλικα). Εγκατελειψε το Βερολινο, οταν οι κωλοι για τους Εβραιους ειχαν σφιξει λιγο πριν τον πολεμο.

Οπως σας ειχα πει, στο Βερολινο πηγαμε με την εταιρια. Το βραδυ μετα το συνεδριο, ειχαν οργανωσει ενα πολυ ωραιο dinner στο μουσειο Post & Kommunikation. http://www.mfk-berlin.de/

Εκτος απο το καταπληκτικο ντεκορ, την παρασταση εκλεψε η ορχηστρα που επαιζε μουσικη στυλ καμπαρε δεκαετιας 20 και 30.


Στο δρομο απο το ξενοδοχειο για το μουσειο μια καταπληκτικη ξεναγος μας ειπε πολλα και ενδιαφεροντα για την πολη του Βερολινου. Οταν εφτασε στο Gendarmenmarkt αναφερθηκε και στο Newtonbar. Το προβλημα ειναι οτι οταν οι Γερμανοι μιλανε αγγλικα, υπαρχουν στιγμες στην προφορα τους που ακομα και σημερα χανω τη μπαλα. Ενταξει δε μιλαμε για το χαλι του μετρο της Αθηνας, οπου οποιοσδηποτε αγγλομαθεις μη Ελληνας πεθαινει στα γελια ακουγοντας την αθλια προφορα της μαγνητοφωνημενης γκομενας που λεει: “Νεξτ στεΪσχιον, Λαρισα στεΪσχιον. Κονεκσχιον του νασχιοναλ εντ σαμπερμπιαν ρεΪλγουεΪ.“ (Σα να ακουω αεροσυνοδο της Ολυμπιακης. Yu nou wat ai min?). Back to Berlin. Η ξεναγος ανεφερε το Newtonbar και ετσι οπως το προφερε ακουστηκε σα Nuttenbar, που σε ελευθερη μεταφραση σημαινει “κωλομπαρο“ προκαλωντας αφθονο γελιο σε Τουρκους και Ελληνες γερμανομαθεις. Οι υπολοιποι δεν το καταλαβαν το αστειο. Üna fatsa, Üna ratsa!


Μετα το τελος της βραδυας στο μουσειο, μαθαμε οτι το καλυτερο lounge bar ειναι το “40 seconds“.


http://40seconds.de/club.html

“Γιατι λεγεται ετσι?“ ρωτησα αυτον που μου το προτεινε.
“Που να ξερω? Ειναι πολυ ψηλα, σε ανεβαζει ασανσερ και εχεις καταπληκτικη θεα στο νυχτερινο Βερολινο!“
Μηπως ειναι ο χρονος που θελει το ασανσερ να σε ανεβασει πανω? Τελικα αυτο ηταν.
Το προβλημα ηταν οτι επειδη ειμασταν μεγαλη παρεα, καμια 12αρια ατομα, φαγαμε πορτα. Και παρολο που προσπαθησα να ψησω τον πορτιερη να μας αφησει να μπουμε λιγοι λιγοι, μου το ξεκοψε αμεσως.
“Θα σας αφηνα λιγους λιγους, αν ειχατε υπομονη, αλλα ο φιλος σου εκανε μαλακια.“
“Τι δηλαδη?“
“Πηγε να μου δωσει 100 ευρω για να σας αφησω. Πες του, να τα κανει αλλου αυτα, οχι εδω!“

Τελικα ο τυπος ηταν ανενδοτος και φυγαμε. “Ρε μαλακα Murat, δεν ειμαστε στο Istanbul ρε πουστη, να δινεις μπαξισι στους πορτιερηδες! Ουτε Ελληνας γιατρος ειναι ο ανθρωπος!“ ελεγα του Τουρκου στο ταξι.
“Μα του εδωσα 100 ευρω, arkadas! Ποιος λεει οχι σε 100 ευρω?“
“Αυτος ο μαλακας παντως οχι ειπε! Δεν ξερω αν το πηρες χαμπαρι,
arkadas!“ (Ηταν και πυροβολημενος, παντως o portman. Να πει οχι σε 100€ για μια δουλεια που θα εκανε ετσι κι αλλιως.)
“Και τωρα που?“

“Τωρα Plan B. Felix!“ http://www.felixrestaurant.de/


Στο υπογειο του ξενοδοχειου Adlon, διπλα στο Brandenburger Tor! Απο κει και οι εικονες. Το παρεακι ηταν ενα εντελως ετεροκλητο πληθος απο Ελληνες, Γερμανους, Τουρκους, Σκοπιανους, Αλβανους και Αμερικανους. Μαλον πρεπει να με κρεμασουν μπροστα απο το μνημειο του Αγνωστου Στρατιωτη (στην Αθηνα εννοω) για εσχατη προδοσια.

Το κουφο ειναι οτι ψαχνοντας το homepage του club, επεσα και στις φωτογραφιες της βραδυας που ειμασταν εκει. Aν μπειτε στη σελιδα, πατηστε πανω δεξια στο "party-pics" και μετα ψαξτε για τις 15.10.2009 "104.6 RTL After Business Club *Special*". Τωρα που γραφω ειναι στο "7". Παντως περασαμε πολυ ωραια και η βραδυα εκλεισε κατα τις 04:00 σε Döner-Kebabαδικο στο παρακειμενο Hackescher Markt.


Την επομενη μερα, μετα το ξυπνημα στο συνηθισμενα μουντο Βερολινεζικο καιρο, μας περιμενε ενα απο τα highlights της εκδρομης. Βολτα με ενα απο τα κλασικα μεταφορικα μεσα της πολης.

Οχι με ποδηλατα, που κυκλοφορουν κατα χιλιαδες, αλλα με Trabi, δηλαδη με τα παλια ανατολικογερμανικα αυτοκινητα, τα περιβοητα Trabant. www.trabi-safari.de

Μετα απο μερικες οδηγιες για το πως κουμανταρεται αυτο το κονσερβοκουτι με τα 25 αλογα ξεκινησαμε σε ομαδες των 4 ατομων. Ναι, χωρεσα! Και το οδηγησα κιολας. Με ταχυτητες στο χερι, γκαζι και φρενο στο ποδι. Αν και με το να ανοιξεις την πορτα (που δεν κλεινει και πολυ καλα ετσι κι αλλιως) και βγαλεις το ποδι εξω για φρενο βοηθαει αρκετα. Στο Checkpoint Charlie, τη στιγμη που φτασαμε στα συνορα Δυτικου – Ανατολικου Βερολινου, μας ελεγξε και ο Γαλλος συνοριοφυλακας και ο Ανατολικογερμανος. Παρτε αρια φατσα ο Ossi! Μην τσιμπιεστε, δεν επανηρθε η DDR. Στημενο σκηνικο ηταν για να θυμιζει τις παλιες καλες εποχες. Ost-algie απο το Nostalgie, που λενε και στη Γερμανια. Μας εδωσαν και Visum, δηλαδη βιζα.

Ποτε αλλοτε δεν εχω φωτογραφηθει τοσο πολυ.

Την ωρα που οδηγουσα, εβγαζα και εγω φωτογραφιες.



Καναμε και σταση σε ενα σημειο οπου φυλασεται ενα μεγαλο κομματι του τειχους.
Ακριβως απεναντι μας η O2 World Arena. Εδω βαλαμε το 5ο αστερι στη φανελα του μπασκετ περσι, μετα τον τελικο με την CSKA. Ελα μωρη Παναθα!

Επιστροφη στο κεντρο. Περασαμε απο τη Siegessäule, τη Στηλη της Νικης. Εδω ειναι ανεβασμενος ο Bono στο videoclip του Stay απο το soundtrack της ταινιας του Wenders "Faraway, so close". Το θυμαστε? 1993! http://www.youtube.com/watch?v=_cFcL1VjLvY


Εδω μια stretch limo που ειναι Hummer! Τετοιο Hummer δε θελει η αμυνα της Παναθας?


Εδω, εξω απο τον κεντρικο σταθμο μας εκανε προσπεραση ενα απο τα Trabi του κονβοι. Ξεχασα να πω οτι το Trabi Safari γινοταν με παρεα 5-6 Trabi και ξεναγο μεσω ασυρματου. Τον Αλβανο οδηγο τον κραξαμε τοσο πολυ για το προσπερασμα που επετρεψε, που ο πουστης αποφασισε να μας εκδικηθει (και εμας και το μαλακα που τον προσπερασε) και ξαναπροσπερασε τον αλλο μαλακα απο τα δεξια πατωντας τον ποδηλατοδρομο, οχι ομως και τους ποδηλατες. Εμας μας εφυγε η μαγκια και για του λογου το αληθες εχω και ντοκουμεντα με τα οποια τον απειλω οτι θα τα στειλω στους Γερμανομπατσους, αλλα ο τυπος δε μασαει. Μονο τον Αργυροχρυσοχοιδη φοβαται οπως μου εχει εκμυστηρευθει.

Ενα παραξενο μνημειο μπροστα απο την Πυλη του Βραδεμβουργου. Βαρκες που συμβολιζουν τους προσφυγες που φτανουν καθημερινα στις πυλες της Ευρωπης, δηλαδη την Ελλαδα (κυριως) και την Ιταλια.

Φιλοι Γερμανοι. Αντι να στηνετε μνημεια, στειλτε κανα φραγκο για να καταφερουμε να συμπεριφερθουμε λιγο πιο ανθρωπινα στους προσφυγες/λαθρομεταναστες. Βεβαια, οσα λεφτα και να στειλετε, εμεις θα τα χρησιμοποιησουμε για αλλους λογους.

Να πληρωσουμε καμια συνταξουλα σε συνταξιουχους 45αρηδες μπατσους, στρατιωτικους, συνδικαλιστες, βουλευτες.

Να τα δωσουμε σε κανα λαμογιο, βουλευτη, κουμπαρο, νομαρχη, περιφεριαρχη, κοινοταρχη, μοναχο, αρχιμανδριτη.

Να πληρωσουμε καμια εθελουσια εξοδο η κανα εφαπαξ σε δημοσιους υπαλληλους που εχουν ματωσει να ξυνουν τ' αρχιδια τους με την τσουγκρανα.

Και τους μεταναστατες θα τους στριμωξουμε σε καμια φυλακη. Θα τους πουμε και λαθρομεταναστες για να ησυχασουμε και τη συνειδηση μας, οτι δε συμπεριφερομαστε ετσι σε κανονικους ανθρωπους, γιατι οι λαθρομεταναστες, δεν ειναι ανθρωποι. Και θα βαλουμε και τα καλα μας να παμε και στην εκκλησια, και να δηλωσουμε ετοιμοι ανα πασα στιγμη να βοηθησουμε το συνανθρωπο μας. Αρκει να ειναι νορμαλ ανθρωπος και οχι λαθρομεταναστης;-)

Ολες οι φωτος εδω:
http://picasaweb.google.de/nikoszardiniera/Berlin2#

1 σχόλιο:

Natalenia είπε...

eyge k pali eyge! to gynaikaki xerei gia ta nyxotperpatimata? xaxaxa!!