Παρασκευή 1 Ιουνίου 2007

Σικελια III (Mondello, Scopello, Segesta)

Επομενος σταθμος το Παλερμο. Βεβαια λογω του οτι το Παλερμο ειναι πολη-Μολωχ στυλ Αθηνας δε θελαμε να μεινουμε μεσα και αποφασισαμε να μεινουμε στο καλοκαιρινο θερετρο του Παλερμο, το Mondello, κατι σα Λουτσα δηλαδη. Εγω οταν πρωτοειδα το ονομα Mondello, μου ηρθε στο μυαλο το συνθημα των ΑΕΚτζηδων επι Τροχανα "Ομαδα μοντελο, την κανατε μπουρδελο". Τωρα για να λεμε και τον πονο μας εμεις οι βαζελοι, το ιδιο συνθημα θα μας ταιριαζε παρα πολυ...

Για να λεμε βεβαια και του στραβου το δικιο, στο γαβρο δε θα ταιριαζε καθολου αυτο το συνθημα, μιας και οπως ειναι γνωστο, ο γαβρος δεν υπηρξε ποτε ομαδα-μοντελο.


Τελος παντων, μπαινοντας για το Mondello μας περιμεναν 2 πολυ ευχαριστες εκπληξεις. Η πρωτη ηταν το γεγονος οτι η πολη ηταν καταπρασινη και γεματη πολυ ωραιες βιλες. Για να μην παρεξηγηθω απο φιλους Κυπριους να σημειωσω οτι με τη λεξη “βιλα“ εννοω πολυτελη οικια. Στα Κυπριακα “βιλα“ ειναι αυτο που διαφοροποιει τους ανδρες απο τις γυναικες και φυσικα δεν εννοω το χαμηλο IQ των γυναικων. Εξ’ ου αλλωστε και το συνθημα αφιερωμενο στον Τζυμπραιο Αντισφαιριστη Μαργκο Μπαγδατην “Του Μαργκου η βιλα, γκαστρωνει τσε γκαμηλα!“. Ο Μαρκος ειναι Τζυπραιο-Λιβανεζος οπως και ο Σαρμπελ (αν και αυτουνου η βιλα δε νομιζο να ενδιαφερει ουτε καμηλα). Παρεπιπτοντως ρε παιδια, τι ηττα ηταν αυτη στη Eurovision??? Τι στεναχωρια???
Καταρακωθηκε η εθνικη μας υπερηφανεια. Μεχρι και οι Τουρκοι μας περασαν. Και αυτο σχεδον ανημερα της ονομαστικης εορτης του Μεγα (και κατοπιν παραγγελιας Αγιου) Κωνσταντινου και σχεδον ανημερα της Πτωσης της Κωνσταντινουπολης. Θα τριζουν τα κοκαλα του Κωνσταντινου του Παλαιολογου. Αν και αυτος μαλον θα παρηγορηθηκε ως Σερβος με τη νικη της μουναρας απο τη Σερβια με αυτο το εξω-ντερτια και καημοι μοιρολοι που γκαριξε. Κι εγω ακομα να στελνω SMS στα ιταλικα 090...

Η 2η εκπληξη (για να επανερθω στο Mondello) ηταν η καταπληκτικη παραλια του.
Νομιζα πως ειχα βρεθει στην Καραιβικη.
Για του λογου το αληθες και για να σας φερω λιγο καλοκαιρινο κλιμα, απολαυστε...
Και καντε zoom για κανα ιταλικο κωλαρακι, αν και το ρανταρ δεν εντοπισε τιποτα το εξαιρετικο.






Το Mondello απο ψηλα, συγκεκριμενα απο το λοφο του Monte Pellegrino


Ο λοφος διπλα μοιαζει σαν αυθεραιτη πολυκατοικια. Ειδικα τη νυχτα.



Στη μεση της παραλιας και χτισμενο μεσα στη θαλασσα το Charleston.
Το πιο ακριβο εστιατοριο της πολης.


Το οποιο τιμησαμε αφου ντυθηκαμε δεοντως, αλλα αλλου φαγαμε καλυτερα.
Και φθηνοτερα...


Στο λοφο του Monte Pellegrino βρισκεται και το Santuario di Santa Rosalia.
Η Αγια Ροζαλια, μεγαλη η χαρη της, ειναι προστατιδα του Παλερμο. Και η μαφια θα μου πειτε πουλαει προστασια στους Παλερμιτανους, τι τη θελουν την Αγια Ροζαλια? Σωστη απορια, αλλα ρε παιδι μου, αν δεν κανει καλη δουλεια η μαφια, αν ξεχαστει, αν κανει κανα λαθος, αν ξερω γω τι κατι παει στραβα, πρεπει να υπαρχει καποιος ετοιμος να βοηθησει, τουλαχιστον αυτους που εχουν και μπορουν να πληρωσουν. Και σε αυτες τις περιπτωσεις αναλαμβανει η εκκλησια.
Ξεχασα να ενημερωσω οτι οι Ιταλοι ειναι πολυ θρησκος λαος. Μαντονα θα δεις σε καθε γωνια. Οχι, την τραγουδιστρια ρε παιδια! Την Παναγια, εννοω.
Εξω λοιπον απο το εκκλησακι με τα ταματα, εχουν στησει μια πολυ σεμνη και κατανυκτικη αγορα, οπου ο πιστος μπορει να αγορασει ολα τα αξεσουαρ ενος πιστου, δηλαδη κερια, λαμπαδες, φωτοστεφανα (με καλωδιο η μπαταριες), θαυματουργο λαδακι της Ροζαλιας, ελιες θρουμπες, εικονες της Ροζαλιας, εικονες της Μαντονας (της Παναγιας), εικονες της Μαντονας (της τραγουδιστριας), φωτογραφιες του Materazzi, του Gatuso, και του Berlusconi, σαμπουκα με γευση λιβανι, χαπια θαυματουργα με την εικονα της Ροζαλιας για να κανουν παιδια αυτες που θελουν αλλα δε μπορουν, προφζλακτικα θαυματουργα με την εικονα της Ροζαλιας για να μην κανουν παιδια αυτες που μπορουν αλλα δε θελουν, κλπ. Τι νομισατε? Μονο εμεις εχουμε Βησσαριωνα??
Βεβαια θα μπορουσαμε να ενωσουμε τα 2 concept σε ενα και να αρχισουμε ανταλλαγες λειψανων και δε συμαζευεται. Θα το ονομαζαμε και Ροζαλιωνα η Αγια Βησσαρια η ακομα και Αγια Βυζαρια ωστε να ψαρεψουμε πελατες και απο αγορες που θεωρουνται εχθρικες. Η Ισχυς εν τη Ενωσει.
Γενικα ειναι καλο να κοιταμε τι κανουν οι ανταγωνιστες και να βελτιωνουμε το προιον.
Προσφατα ο Παπας κατηργησε την Προ-Κολαση. Τι ειναι αυτο?
Ειναι η κολαση που πανε τα παιδακια που πεθαναν πριν βαφτιστουν. Μη γελατε, η καθολικη εκκλησια ειχε και τετοια, αλλα εκσυνχρονιζεται. Η δικη μας διδασκει ακομη πως η μαλακια τυφλωνει. Αν ισχυε αυτο ο μισος πληθυσμος της Ελλαδας θα ηταν τυφλος και ο αλλος μισος γυναικες.



Φευγουμε τωρα προς τα εξω με το καταπληκτικο Punto


Μια πολυ ωραια διαδρομη (θυμιζει λιγο Κακια Σκαλα) μας οδηγει προς αεροδρομιο και προς τον κολπο του Castellamare.


H Autostrada περναει μπροστα απο το αεροδρομιο Falcone-Borsellino. Το αεροδρομιο ονομαστηκε ετσι προς τιμην των δυο εισαγγελεων που τα εβαλαν με τη Μαφια και δολοφονηθηκαν με απιστευτα θεαματικο τροπο.
Ο Falcone http://en.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Falcone ανατιναχθηκε μαζι με το αυτοκινητο του (συν οδηγο, σωματοφυλακες, γυναικα) πανω στην Autostrada. Για την ακριβεια το συγκεκριμενο κομματι του δρομου με 4 λωριδες εξαφανιστηκε και αντικασταθηκε απο εναν τεραστιο κρατηρα, οπως βλεπετε κατω.

Στο ιδιο σημειο σημερα υψωνονται 2 οβελισκοι-μνημεια.
Ο Borsellino http://en.wikipedia.org/wiki/Paolo_Borsellino δολοφονηθηκε με τον ιδιο τροπο μπροστα απο το σπιτι του.




Ο κολπος λεγεται Golfo del Castellammare (κολπος του Castellammare) και η πολη λεγεται Castellamare del Golfo (του κολπου δηλαδη). Ωραιο κολπο.



Η Tonara. Πως λεμε φωναρα, μαναρα, καναρα, μουναρα?

Εργοστασιο επεξεργασιας τονου στη Scopello (τονιζεται στο "e", ισως για να κανει ριμα με το Mondello, Maranello, σκαρπελο, καπελο, φουρνελο, και μπουρδελο).
Ανοιχτη απο το 1200 (καλα διαβασατε), εκλεισε καπου στη δεκαετια του 80.


Η παραλια πριν τη Scopello.



Scopello. Η κεντρικη πλατεια θυμιζει χασιεντα σε μεξικανικο χωριο.






Tsobani με provatacia στο δρομο για τη Segesta.


Segesta. Η θεα απο το θεατρο. Γιαυτο λεγεται και θεατρο. Γιατι προσφερει θεα.


Γιατι αραγε η Autostrada εδω αντι να γινει ισια, εγινε φιδισια?
Για να κονομησει ο ergolavo που ειναι cumbaro του nomarchi?



Ο ημιτελης δωρικος ναος της οπως φαινεται απο το θεατρο...

... και απο κοντα.



Ο Γιωργακης κρυβεται στις κολωνες.