Τρίτη 7 Αυγούστου 2007

Σικελια V - Συρακουσες


Δεν ξερω αν το πηρατε χαμπαρι, αλλα η ιδεα του υπουργειου παιδειας να μοιρασει μαζι με το βιβλιο ιστοριας και τα "Ματωμενα Χωματα" της Διδως Σωτηριου που αναφερονται στη Μικρασιατικη καταστροφη ειναι καταπληκτικη. Ειμαι γενικα υπερ των μοντερνων τροπων διδασκαλιας αλλα αυτο ειναι πραγματικα παγκοσμια επαναστ αση!
Το επομενο βημα ειναι να μοιραστουν επισης συνοδευτικα διαφορα βιβλια και DVD με εκπαιδευτικο περιεχομενο:

- "Τα ψηλα βουνα" (του Ζαχαρια Παπαντωνιου) ως βοηθημα για το μαθημα της Γεωγραφιας

- "Ενα παιδι μετραει τ' αστρα" (του Μεν. Λουντεμη) ως βοηθημα για το μαθημα της Αστρονομιας αλλα και των μαθηματικων

- "Ο Ιησους απο τη Ναζαρετ" που αναφερεται στο Χριστο (φανταρο) και παιζεται στο Mega απο Megaλη Δευτερα εως Megaλο Σαββατο ως βοηθημα για το μαθημα των Θρησκευτικων

- Ο "Παπαφλεσσας" (με τον Παπαμιχαηλ) που αναφερεται στην Επανασταση του 21 (για να μας ξαναρχονται ενα ενα χρονια δοξασμενα) ως βοηθημα για το μαθημα της Ιστοριας

- Η "Ανθυπολοχαγος Νατασσα" (με τη Βουγιουκλω) που αναφερεται στο Επος του 40

- "Απο μπροστα παρθενα, απο πισω μπαινουν τραινα" (με το Γκουσγκουνη) που αναφερεται στην εξελιξη των μεσων μαζικης μεταφορας στην Ελλαδα

Παρολο που ο τιτλος "ματωμενα χωματα" (θα μπορουσε να ειναι και "ματωμενα αιματα") ανοιγει την ορεξη των μαθητων και γκαβλωνει τους Παπαθεμελοκαρατζαφερηδες καθως υποσχεται αιμα, σεξ, βια και πολυ μα πολυ πατριωτισμο και εθνικη υπερηφανεια, η συγγραφεας που ητο αθλια αριστερη, δυστυχως για τους Ελληναρες διηγειται εκτροπα και βιαιοτητες που εγιναν και απο την ελληνικη πλευρα και ΔΕΝ κανει κυρηγμα μισους οπως θα επρεπε να κανει ενα βιβλιο ελληνικης ιστοριας που σεβεται τον εαυτο του και τους αναγνωστες του, δηλαδη τους μελλοντικους πελατες των πολιτικων κομματων μας.
Βεβαια υπαρχει λυση.
Μπορουμε να σβησουμε αυτες τις ανακριβεις σελιδες η και να τις σκισουμε.
Ακομα καλυτερα μπορουμε να τις καψουμε μποροστα απο τη Βουλη οπως συνηθιζουν οι Χριστοδουλοψωμιαδηδες, ειναι και πιο spectacular εδω που τα λεμε.
Προσωπικα δεν πιστευω οτι χρειαζεται, γιατι ο καθενας καταλαβαινει οτι θελει και ουτως η αλλως οι μαθητες θα δουν μονο το εξωφυλλο, και μετα θα στηθουν μπροστα στην τηλωρα για να δουνε το Παρα πεντε και τις ειδησεις των εννεα που αρχιζουν απο τις εφταμιση, οποτε το μηνυμα που θα παρουν ειναι το σωστο: "Κωλοτουρκοι!!!!"


Επι τη ευκαιρια λοιπον θα γραψω σημερα για τις Συρακουσσες, τη δοξασμενη και χιλιοτραγουδισμενη ελληνικη πολη της Σικελιας που μαρτυρησε κατω απο τον τουρκικο ζυγο, γεγονος που αποσιωπαται απο το καινουργιο βιβλιο της ιστοριας.


Η Εισοδος της παλιας πολης, της Ortygia (προφερεται Ορτύτζια)







Η Piazza del Duomo

Σε αυτη την πλατεια βγαινει η μουναρα η Monica στο Malena.
Kαντε κλικ σε οποιο link θελετε για να απολαυσετε:
http://www.youtube.com/watch?v=4BfJIVw80rU
http://zardiniera.blogspot.com/2007/08/malna.html


To Duomo















Ακομα μια αποδειξη της συνυπαρξης ελληνισμου και χριστιανισμου.
Οι μαλακες οι Ισπανοι χτισανε το ναο τους πανω στον αρχαιο ναο της Αθηνας.
Οι κιωνες δωρικου ρυθμου διακρινονται αναμεσα στα καντηλερια και τις Madonnes.




Πως μεταφραζεται αραγε στα ελληνικα η λεξη "arcidiacono" στην 4η σειρα??

























ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι Συρακουσες, πατριδα του Αρχιμηδη, ηταν αποικια της Κορινθου.
Οι Κορινθιοι, ειχαν βαρεθει να περιμενουν να τελειωσει το χτισιμο της Διωρυγας στον Ισθμο για να αρχισουν να πουλανε ληγμενα σουβλακια στους Αθηναιους που θα περναγαν απο κει. Η υποθεση ειχε καταντησει μαλακια, σαν την υποθαλασσια της Θεσαλλονικης, το πεταλο του Μαλιακου και το γηπεδο της Παναθας. Βουλευτες, νομαρχες, κομματοσκυλα, εργολαβοι, λαμογια και παρατρεχαμενοι κωλυσιεργουσαν και το γιοφυρι δε χτιζοταν, αφου ετσι κι αλλιως δε χρειαζοταν γιατι δεν υπηρχε διωρυγα.
Τελικα εκατσαν και σκεφτηκαν οι ανθρωποι οτι στο τελος οτι και να κανουν, τα Mc Donald's και τα Starbucks θα τους φανε τη δουλεια και πηρανε των οματιων τους και πηγαν προς Σικελια μερια,
που εχει γκραπα δροσερη και ομορφα κοριτσια,
κι ολο σε ξετρελενουνε με ναζια και καπριτσια.
Και το 733 π.Χ. ο Αρχιας ο Κορινθιος τους εγραψε στ' αρχια του και κινησε κατα κειθε.
Η πολη μεγαλωνε και μεγαλωνε και εγινε η σημαντικοτερη πολη της Σικελιας και απο τις πιο σημαντικες του τοτε γνωστου κοσμου.
Οι Αθηναιοι δεν τα γουσταραν αυτα και τους ζητησαν να μη χρησιμοποιουν το ονομα "Συρακουσες", αλλα "ΠΚΑΤΣ" που σημαινει "Πρωην Κορινθιακη Αποικια των Συρακουσων".
Οι Συρακουσιοι τους ψιλογραψαν στα αρχιμηδια τους.
Σα να μην εφτανε αυτο, οι Συρακουσιοι κατα τον Πελοπονησιακο πολεμο, τα εκαναν τατσι-μητσι-κωτσι με τους Σπαρτιατες.
Οι Αθηναιοι τα πηραν στο σκαλπ και το 413 (π.Χ. παντα) αποφασισαν να πανε να τους τιμωρησουν με το μεγαλυτερο στολο που ειχε σχηματιστει μεχρι τοτε.
Ο Αλκιβιαδης, ενα ψηλο παληκαρι απο την Κρητη, προτεινε να μην κανουν τιποτα, "γιατι σε 10 χρονια το πολυ θα το εχουμε ξεχασει το θεμα", αλλα οι Αθηναιοι, λαος με ατελειωτες καυλες τον εγραψαν στα παπορια τους (που ηταν τριηρεις) και ξεκινησαν.
Η καταστροφη των Συρακουσων ηταν σιγουρη, οι books το επαιζαν στανταρ διπλο, αλλα οπως συμβαινει παντα στην πουτανα την ιστορια οι υπεροπτες Αθηναιοι εφαγαν τα μουτρα τους και αφησαν τα κοκαλα τους στα λατομεια της περιοχης.
Ο νομαρχης των Συρακουσων, οργανωσε μεγαλο γλεντι για να γιορτασει τη νικη. Τα σαντουιτς με γυρο, τα Τριγωνα Πανοραματος και η Μαλαματινα ερρεαν αφθονα εις υγειαν των φραπεδομαγκων της Αθηνας.
Τη γιορτη προμηθευε σε υπερτιμημενες χρεωσεις η εταιρια Catering της γυναικας του νομαρχη. Ετσι κι αλλιως η ΕΟΚ τα πληρωνε ολα.
Χρονια μετα αποκαλυφθηκε οτι ο αψηλος πολιτικος Αλκιβιαδης (που δεν ηταν και πολυ γουρλης), τους ειχε ευχηθει "καλη επιτυχια" και μετα πηγε για διακοπες στη βιλα του με τους εφτα καμπινεδες στο νησι των παληκαριων (ποναν τα παληκαρια?).
Απο τοτε ξεκινησε η μακραιωνη παραδοση των γκαντεμηδων πολιτικων απο το νησι των κατσικογαμηδων.





Η Fontana Aretusa (καμια σχεση με την Αρεθουσα του Ερωτοκριτου)

O μυθος λεει οτι η θεα Αρτεμις μεταμορφωσε την πανεμορφη κορη Αρεθουσα σε πηγη για να την προστατεψει απο τις ορεξεις (κοινως καυλες) του Απολλωνα (Καλαμαριας).

Μια πουτανα φεραμε, συγνωμη εννοω μια που τ' αναφεραμε, παραθετω και μια ακομη αποδειξη της αρρηκτης συνεχειας του εθνους και συγκεκριμενα την εξελιξη του ειδους απο τον καυλιαρη θεο στον καυλιαρη νομαρχη.
Απολαυστε το βιντεο με το θεο/νομαρχη!!!
http://zardiniera.blogspot.com/2007/08/real-men.html










Ο υποβρυχιος τυπος κατω αριστερα ειναι συμβασιουχος του δημοσιου και μαζευει τα μυδια για να τα δωσει στους μονιμοποιημενους που ξυνουν τα αρχι-μυδια τους στην επιφανεια.
















Η Piazza Archimede με το αγαλμα της Αρτεμις







ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ
Ο Αρχιμηδης ηταν το πιο αξιο τέκνο (αλλα και τεκνό) της πολης.
Οχι μονο αυτος περναγε καλα, αλλα και οποιος ηταν κοντα του.
Με μια λεξη του μονο μπορουσε καποιος να γινει διασημος.
Ο Ποντιος υπηρετης του εγινε παγκοσμιως διασημος εν μια νυκτι οταν ο Αρχιμηδης τον φωναξε στο μπανιο να του τριψει την πλατη.
"Γιωρικα! Γιωρικα!" του φωναξε και τον εκανε αυτοστιγμι αθανατο με το εξευρωπαισμενο ομως ονομα "Eureka".
Ο Αρχιμηδης σκοτωθηκε κατα την εισβολη των τουρκοαλβανικων ορδων. Το νεο ανιστορητο βιβλιο της ιστοριας τους ονομαζει Ρωμαιους, αλλα πρεπει επιτελους να αντιδρασουμε στα βιβλια των γενιτσαρων και των προσκυνημενων. Η πραγματικοτητα ειναι οτι οι Τουρκαλβανοι του Ιμπραημ Πασα Λιμανι αλωσαν την ορθοδοξη μεγαλουπολη και την εξισλαμησαν.
Ο Αρχιμηδης πηρε το καρυοφιλι του και πηγε να ριχτει στη μαχη ομως τον περικυκλωσαν οι οχτροι και τον αιχμαλωτισαν.
Στο τελος βρηκε μαρτυρικο θανατο αφου τον τηγανισαν σ' εναν τεραστιο τεντζερη και τον εκαναν Αρχιμηδια-σαγανακι.

ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟΝ
Τον Οκτωβρη του 1998 σε δημοπρασια του οικου Christie's αγοραστηκε απο εναν ανωνυμο πολυεκατομυριουχο το διασημο πλεον παλιμψηστον του Αρχιμηδη .
http://www.archimedespalimpsest.org/
Προκειται για ενα αρχαιο εγγραφο, μεταγενεστερο ομως του Αρχιμηδη, στο οποιο περιγραφονται διαφορα, πιθανως αγνωστα μεχρι στιγμης, εργα του.
Το εγγραφο επεσε στα χερια ενος μοναχου (εννοω παπα, οχι μοναχικου τυπου) το 13ο αιωνα και αυτος το "επεξεργαστηκε" (κοινως, το γαμησε και ψοφησε) προκειμενου να σβησει το περιεχομενο για να μπορεσει να γραψει προσευχες. Αλλο ενα παραδειγμα αρμονικης συνυπαρξης ορθοδοξιας και ελληνισμου.
Ο μουνης πλουσιος ανωνυμος Αμερικανος που το αγορασε (για να ειναι μουνης πλουσιος και ανωνυμος, Αμερικανος θα ειναι, τι αλλο?) το δωρισε σε ενα εργαστηριο προκειμενου να καταστρεψουν τις προσευχες και να επαναφερουν το αρχικο κειμενο. Και πληρωνει και αυτη τη δουλεια, η οποια ειναι σαφως πιο ακριβη απο την αγορα του χειρογραφου.
Κωλοσκατοπουστηδες Αμερικανοι! Ποσα λεφτα χαλανε μονο και μονο για να καταστρεψουν τη θρησκεια. Αλλα "οι καταστασεις αλλαζουν, δωξα τω θεω" οπως εχει πει και μεγαλος ελληνας πνευματικος ηγετης.
Η δεξια του κυριου θα προσγειωθει πανω τους και θα τους τιμωρησει.





2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπράβο σου με εκανες και ξεκαρδιστηκα μια οσο θλιβερή μέρα! οι φωτό ειναι απο panoramio.com ή (και εδω πεταω φλυκταινες απο ζηλια..) πηγες αυτού?

nikos είπε...

Oles oi photos tou blog einai dikes mou.