Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Budapest

Λοιπον η χωρα παει γαμιωντας, πεταμε στην κυριολεξια.
Το ΛΑΟΣ μπηκε λαου-λαου στη Βουλη και ο Καρατζαφερης ορκιστηκε μαζι με το παιδοβουβαλο...
Η Μαριετα καταποντιστηκε (οχι πως ηταν η συμπαθεια μου, αλλα κερδισε ποντους) και το βιβλιο ιστοριας αποσυρθηκε γιατι δεν το ενεκρινε ο νομαρχης και ο μητροπολιτης...
Κι εγω μαζεψα τα μπαουλα και πηγα μια βολτα στη Βουδαπεστη.



Στη Βουδαπεστη ειχα πρωτοπαει την Πρωτοχρονια του 1996. Ειχαμε παει με τον ξαδερφο μου ταξιδι Salzburg, Wien και Budapest. Ωραιο ταξιδι με τραινο αναμεσα σε χιονισμενα, αλλα ηλιολουστα τοπια. Μετα απο την πανακριβη και παγωμενη (-13 βαθμους) Αυστρια βρεθηκαμε στη Βουδαπεστη οπου ο καιρος ειχε ζεστανει καπως, δηλαδη ειχε παει λιγο πιο κατω απο το μηδεν. Το πιο σημαντικο βεβαια ηταν οτι μετα απο απο τις αστρονομικες (για τα δικα μας οικονομικα δεδομενα τοτε) τιμες της Βιεννης, οι τιμες στη Βουδαπεστη μας φανηκαν πραγματικα γελοιες. Στο πρωτο εστιατοριο που κατσαμε χτυπησαμε απο μια μακαροναδα, μια πιτσα, σαλατα, μπυρες καφε και γλυκο για περιπου 5 ευρω το ατομο (πολυ λιγοτερο απο οτι ειχε μια μακαροναδα στη Βιεννη). Συν οτι η σερβιτορα με το μινι που χαλβαδιαζε ο ξαδερφος (τη θυμασαι ρε τριχα?) ηταν τουλαχιστον φωτομοντελο.

Εκτος απο τις τιμες με ειχαν επισης εντυπωσιασει 3 πραγματα ακομη, η ευγενεια του κοσμου, τα κτιρια και οι γυναικες. Ηταν ολες μοντελα. Δε θυμαμαι να εχω ξαναδει ποτε τοσες πολλες γυναικες που να ειναι ταυτοχρονα ωραιες, περιποιημενες και ανοιχτες (μην παει ο νους σας στο πονηρο, open-minded εννοω). „Και καλα η Βουλγαρια ?“ θα μου πειτε. Οι Βιλγαρες ειναι οι πιο μιναρες by far, αλλα γυναικες-γυναικες με τα ουλα τους ειναι οι Ουγγαρεζες. Γενικα οι ανθρωποι ηταν εξαιρετικα ευγενικοι και εξυπηρετικοι.Μεχρι να παω Πορτογαλια ηταν πρωτοι με διαφορα.

Τα κτιρια ηταν εντυπωσιακα (αυτοκρατορικη πολη γαρ), τα 40 χρονια κομμουνισμου δεν ειχαν καταφερει να τα καταστρεψουν τελειως, αλλα ειχαν επιφερει σημαντικη φθορα που θα χρειαζοταν πολυ χρονο και χρημα για να διορθωθει.

Ημουν πραγματικα πολυ περιεργος, για το πως θα ηταν η πολη μετα απο 12 χρονια.

Αλλαξε? Προς το καλυτερο η προς το χειροτερο?

Την προηγουμενη βδομαδα ξαναβρεθηκα για 3 μερες στη Βουδαπεστη.

Ως προς τα κτιρια η πολη ειχε αλλαξει αρκετα. Πολλα κτιρια εχουν αναπαλαιωθει, αλλα χρειαζεται ακομη πολλη δουλεια. Το τραμ το τελευταιο κοβει ακομη βολτα στους δρομους.







Ευγενεια? Ο κοσμος παραμενει ευγενης και εξυπηρετικος.





Χωρος εικαστικων εκδηλωσεων κατω απο τη λιμνουλα















Γυναικες? No comments.
Μια φωτογραφια αξιζει οσο χιλιες λεξεις, γιαυτο βαζω καμποσες για να σας γλυτωσω απο τα σχολια μου και να ικανοποιησω απαιτησεις της πλειοψηφιας που μου ζηταει λιγοτερη βια και πιο πολυ σεξ (δηλαδη λιγοτερα πολιτικα σχολια και πιο πολλες φωτογραφιες απο γκομενες).









Να πω μονο οτι απεναντι απο το ξενοδοχειο μας, σε ενα θεατρο, γινοταν προχθες μια βραδυνη εκδηλωση με πολλα πολυτελη αυτοκινητα παρκαρισμενα και φοβερη θυελλα. Μετα απο το μικρο σοκ που μου προκαλεσε η θυελλα, εβγαλα την καμερα για να την αποθανατισω αλλα μου σκασανε μυτη κατι φουσκωτοι. Ευγενικα με ενημερωσαν οτι απαγορευονται οι φωτογραφιες.
“Why, re paidia?“
“Because it is a Playboy event. Playmate 2007!”
Αααα, γιαυτο ειχε τετοια θυελλα!
Sorry, photos απο το event yok. Παρτε το επομενο τευχος του Playboy.



Ιστορια (ακομη ανεπισημη, καθως δεν εχει εγκριθει απο την εκκλησια της Ουγγαριας)
Η Βουδαπεστη ηταν μεχρι το 2ο παγκοσμιο πολεμο η πολη με το μεγαλυτερο Εβραικο πληθυσμο στην Ευρωπη. 220.000 Εβραιοι ζουσαν εκει κανοντας το δημαρχο να λεει οτι ισως πρεπει να αλλαξουμε το ονομα απο Budapest σε Judapest (πλακα-πλακα Pest σημαινει χολερα στα γερμανικα, αλλα ο δημαρχος δεν το εννοησε ετσι και ελπιζω να μη με θεωρησει αντισημιτη ο Sharon για την προκλητικη σημειωση μου). Οι περισσοτεροι Εβραιοι της πολης πεθαναν στα στρατοπεδα συγκεντρωσης, αλλα πολλοι απο αυτους που επεζησαν επεστρεψαν και ζουν ακομα και σημερα εκει (στην πολη, οχι στα στρατοπεδα).
Στη Βουδαπεστη δεν κρυβουν το εβραικο παρελθον της πολης. Δεν εχουν λογο αλλωστε. Σε συμπρωτευουσα γνωστης μεσογειακης χωρας το εβραικο παρελθον το κρυβουνε οπως η γατα το σκατο της. Αλλα βεβαια, στην Ουγγαρια δεν κινδυνευουν απο Τουρκους, Αλβανους, Βουλγαρους, Σκοπιανους, Μοικανους, Εβραιους, Ομοφυλοφιλους, Κομμουνιστες, Μαυρους και Εξωγηινους. Καλα, δεν εχουν νομαρχη εκει?

Η Συναγωγη της Βουδαπεστης ειναι η μεγαλυτερη της Ευρωπης και οπως μου ειπε ο φιλος μου ο Zohar (Εβραιος της Βουδαπεστης και εδω και 20 χρονια κατοικος Μαδριτης) ειναι και απο τις πιο ωραιες στον κοσμο. Δυστυχως ηταν κλειστη οταν πηγα.




Ο Zohar ηταν στο γραφειο της εταιριας στο Μexico City οταν μου εστειλε ενα mail τη Δευτερα στις 2 τη νυχτα και αφου παραξενευτηκε που του απαντησα αμεσως και του ειπα οτι ειμαι στην πολη του, μου εγραψε: „Calispera Nikos Galis Panathinaikos my friend, I ll give you a good tip, go to have a bath at the Szechenyi baths. You will never forget that!“
And I did! And I will really never forget that. Kösönöm (Ευχαριστω) Zohar!

Η εισοδος στα μπανια (του λαου) Szechenyi


Ιαματικο νερο που βγαινει απο τη γη στους 80 περιπου βαθμους και “ψυχεται“ στους 38.







Σκακι μεσα στην πισινα



Και οταν σκοτεινιαζει και αναβουν τα φωτα ειναι ακομα πιο ωραια (με το κυπελο παρεα)





Εξω απο το Szechenyi bath βρισκεται η Hösök tere, η πλατεια των ηρωων




Αριστερα απο την πλατεια το Μουσειο των Τεχνων










Πισω απο το μνημειο ενα καστρο που δεν καταλαβα τι ειναι...




Και δεξια του μνημειου (δηλαδη φατσα καρτα απο το Μουσειο Τεχνης) η Αιθουσα Τεχνης


Τωρα θα μου πειτε ποια η διαφορα του Μουσειου Τεχνης με την Αιθουσα Τεχνης?
Οση και η διαφορα Πασοκ και ΝΔ. Το ενα αναπολει αυτο που κανει τωρα το αλλο.
Με τη διαφορα πως τα μουσεια δε βλαπτουν την υγεια, ουτε προσβαλλουν τη νοημοσυνη κανενος.

Το μετρο της Βουδαπεστης ειναι το αρχαιοτερο της ηπειρωτικης Ευρωπης.
Καλα, του Λονδινου, δεν ειναι το αρχαιοτερο?
Ειπαμε, της Ηπειρωτικης Ευρωπης.
Κατασκευαστηκε στα τελη του 19ου αιωνα και αν κρινω απο εμφανιση και καθαριοτητα, πρεπει μερικα βαγονια να χρονολογουνται απο τοτε.


Και οι σταθμοι ειναι πααααρα πολυ μικροι, αλλα φτιαγμενοι με γουστο. Εδω της Οπερας.
Δε φωτογραφιζω κομματι της πλατφορμας, αλλα ΟΛΗ την πλατφορμα.


Και επι τη ευκαιρια η οπερα. Ειναι πανομοιοτυπη με την Οπερα της Βιεννης.








Και ακριβως διπλα το καφε Callas . Αφιερωμενο στη Μαρια.




Η Βασιλικη του Αγιου Στεφανου (Szent Istvan Bazilika)





Και η πλατεια μπροστα απο την εκκλησια


Γυρισμα διαφημιστικου για το (αν δεν κανω λαθος) Speedster της Opel. (Ρε ψηλε, ποσο παει ενα Speedster στη Γερμανια?)



Καντε ζοομ για να δειτε την πρωταγωνιστρια της διαφημισης. Αξιζει.




Η πλατεια γυρω απο την εκκλησια ειναι γεματη πολυ ωραια Cafe.


Ενα απο αυτα το Negro




Δουναβης
Το πιο εντυπωσιακο αξιοθεατο της πολης ειναι ο Δουναβης. Οχι ο πρωην υπουργος. Ο ποταμος. Δυτικα του βρισκεται η Βουδα και ανατολικα του η Πεστη. Ηταν 2 διαφορετικες πολεις οι οποιες ενωθηκαν στα μεσα του 19ου αιωνα οταν η Πεστη βαρεθηκε να κυλιεται στο βουρκο της ακολασιας ποτε με τη Βουδα, ποτε με τον Κουδα, ποτε μ’ Ιησου κι Ιουδα.
Ο Δουναβης διασχιζει πολλες χωρες και περναει μεσα απο σημαντικες πολεις, αλλα πουθενα δεν ειναι τοσο εντυπωσιακος οσο ειναι στη Βουδαπεστη.







Σεξουαλικες επιτυχιες
Να σημειωσω οτι κι εγω, παρολο που εχω παει σε πολλες χωρες και πολλες πολεις, πουθενα δεν ειχα τοσο μεγαλη επιτυχια στις γυναικες οσο ειχα στη Βουδαπεστη. Ειδικα στην παραλια, μου την επεσαν πολλες και διαφορες γκομενες και μου ειπαν ξεκαθαρα οτι θελουνε αδεσμευτο και αχαλινωτο σεξ μαζι μου! Και μιλαμε για μανουλομανουλα οχι για πατσαβουρες! Ζηλεψτε ρε!
Το γεγονος οτι οι κοπελες ηταν επαγγελματιες και θελαν να πληρωθουν για τις υπηρεσιες τους δε νομιζω να μειωνει καθολου τη γοητεια μου, καθως την επεφταν μονο σε μενα. Βεβαια ημουν και ο μονος εκεινη την ωρα (μεσανυχτα) στο ποταμι κι εβγαζα φωτογραφιες.
Μετα ηρθαν και κατι φοιτητριες απο μια επαρχιακη πολη που και καλα ηταν καινουργιες στη Βουδαπεστη. Με ρωτησαν αν ξερω που ειναι η Irish Pub, αλλα και να μην ξερω, ξερουν τα κοριτσια ενα ωραιο μπαρακι εδω κοντα που μπορουμε να κατσουμε, να πιουμε ποτακι και να μιλησουμε. Και μετα οι γκομενες θα την κανουνε κι εγω θα μεινω μονος με το λογαριασμοοοοοο! Και εννοειται η μπυρα δε θα εχει 3 ευρω, αλλα πολυ παραπανω. Ειναι γνωστο κολπακι αυτο, αλλα για να λεμε την αληθεια την πρωτη φορα που το ακουσα ηταν πριν πολλα χρονια στο Συνταγμα. Εκει καθομουνα μια φορα με το φιλο μου το Βαγγελη και πιναμε καφε και μου λεει ξαφνικα
“Τον βλεπεις αυτον τον τυπο που πλησιασε τον τουριστα?“
„Ε ναι,“ λεω, „τι?“
„Του λεει τωρα του τουριστα οτι ειναι Κυπριος επιχειρηματιας, οτι σημερα εχει γενεθλια και ειναι μονος του στην Αθηνα και ξερει ενα μπαρακι εδω κοντα που εχει ωραια κοριτσακια φοιτητριες. Και μετα θα τον παει εκει, θα πλακωθουνε στα ποτα, ο επιχειρηματιας θα παει τουαλετα η για τσιγαρα και δε θα γυρισει ποτε. Στο τελος δυο φουσκωτοι θα φερουν του τουριστα ενα λογαριασμο καμπανα.“
„Ασε ρε Βαγγελη!“
„Περιμενε και θα δεις!“ ειπε ο Βαγγελης που τωρα ειναι γιαπης και λιαπης και τραπεζικο στελεχος αλλα εχει κανει και καριερα ασυρματιστη και εχει γραψει αρκετες χιλιαδες μιλια με το βαπορι, αλλα τελικα το βαπορι πιαστηκε στην Κορινθια και ο Βαγγελης αναγκαστηκε να παει στα γεραματα να σπουδασει στη Βιομηχανικη για να μπορει να βγαλει τα προς το ζειν και το εριξε και στην ιστιοπλοια για να θυμαται τα παλια.
Τελικα, για να επανερθω στο θεμα ο ντε μεκ Κυπριος τον εψησε τον τουριστα και φυγανε χαμογελαστοι.
„Και δε θα παει στην αστυνομια ο τουριστας, ρε Βαγγελη?“
„Και τι θα πει? Εχει εναν απληρωτο λογαριασμο. Οι τιμες ηταν στον καταλογο. Ας τις εβλεπε. Ασε που οι μπατσοι ειναι μιλημενοι.“
Ελα ρε μαλακα, κανουν τετοια οι μπατσοι? Πεφτω απο τα συνεφα.


Απεναντι στη Βουδα, η Citadelle



Και λιγο πιο διπλα (βορεια) το παλατι



Τοσο το ιδιο το παλατι τη νυχτα οσο και η νυχτερινη θεα απο αυτο ειναι απο τα ωραιοτερα πραγματα που εχω δει ποτε. Η φωτογραφια δεν ειναι δικη μου, αλλα δε μπορουσα να μη βαλω κατι σχετικο.



Η πιο διασημη γεφυρα. Η Szechenyi Lanchid.
Ο Θρυλος λεει (οχι ο γαυρος) οτι ο αρχιτεκτονας που την εφτιαξε πηδηξε μεσα στο Δουναβη και πνιγηκε οταν ανακαλυψε οτι ειχε ξεχασει να βαλει γλωσσες στα μαρμαρινα λιονταρια.









Στη μεση του Δουναβη (φαινεται στο βαθος) βρισκεται το νησακι Margitsziget, δηλαδη το νησι της Μαργαριτας (γεια σου ρε κουμπαρε), μια οαση διασκεδασης και χαλαρωσης για τους Βουδαπεστιωτες γεματη με αθλητικες εγκαταστασεις, παρκα, πισινες, παιδικες χαρες, ποδηλατοδρομους κλπ. Προφανως ακουγοντας διασκεδαση και χαλαρωση αναμενατε να πω καφετεριες, μπαρ και εστιατορια. Καντε ενα τσιγαρακι να σας περασει.





Η Βουδα πισω απο το λοφο







Η Βουδα και η Szechenyi Lanchid οπως φαινονται απο την Πεστη by night.






Το καστρο των ψαραδων


και ακριβως πισω του η εκκλησια Matyas Templom


Matyas Templom

Ειχε μετατραπει σε τζαμι επι τουρκοκρατιας.
Τι? Ειχε τουρκοκρατια στην Ουγγαρια?
Βεβαιως, για 150 χρονια ηταν η Βουδαπεστη υπο τουρκικη κατοχη.
Θυμαμαι, ειχα ρωτησει παλια εναν Ουγγρο φιλο, τον Tibor, πως βλεπουν οι Ουγγροι τους Τουρκους και φυσικα περιμενα να μου δωσει μια καλη απαντηση, δηλαδη οτι ειναι ολοι αγριοι, βαρβαροι, δολοφονοι και απολιτιστοι.
“Ε,“ μου λεει, “οπως βλεπουμε ολους τους πρωην κατακτητες.“
“Σιγα ρε μαλακα Tibor! Δηλαδη συγκρινεις τους αιμοβορους βαρβαρους με τους Αυστριακους?“ τον ρωτησα.
“Μα δεν πειραξαν τιποτα. Ξερεις, ειναι γνωστο οτι η οθωμανικη αυτοκρατορια ηταν για την εποχη της πολυ φιλελευθερη. Ποτε δεν πειραζε τους υπηκοους της και ηταν ανεκτικη στη διαφορετικοτητα, ακομα και στη θρησκεια.“
Φιλε Tibor, λες μαλακιες αλλα σε συγχωρω γιατι αυτα παθαινει οποιος διαβαζει ακαταλληλα βιβλια ιστοριας. Αν στην ξενερωτη χωρα σου, τα βιβλια της ιστοριας δεν τα γραφει η καθολα εμπειρη και αντικειμενικη εκκλησια και οι θεματοφυλακες της ιστοριας και του πολιτισμου, που οπως ειναι γνωστο ειναι οι νομαρχες, ειναι λογικο να λες τετοιες ανιστορητες μαλακιες.





Το αγαλμα του Αγιου Στεφανου εξω απο την εκκλησια








Το κονοβουλιο οπως φαινεται απο το Cafe του καστρου.





Το καστρο των ψαραδων

“Γιατι το λενε καστρο των ψαραδων?“ με ρωτησε η Sigi η συναδερφος. “Γιατι καστρο των ψωλαραδων ειναι λιγο αισχρο“ θα της ελεγα αν ηξερε ελληνικα, αλλα δεν ξερει.
“Προφανως γιατι οι πολιορκημενοι πεταγαν ψαρια στους πολιορκητες“ της ειπα για να πω τη μεσημεριανη μου. Σαφως και δε με πιστεψε, αλλα γελασε.
Οταν διαβασα τον πραγματικο λογο της ονομασιας κουφαθηκα. Ονομαστηκε ετσι, γιατι την υπερασπιση αυτου του τμηματος των τειχων, την ειχαν αναλαβει οι ψαραδες του Δουναβη . Και πεταγαν στους πολιορκητες αυτο που διεθεταν σε αφθονια, δηλαδη ψαρια!!!
Τωρα πλακα πλακα, να φας μια παλαμηδα η καμια κουτσομουρα (η εστω πουτσομουρα) στο κεφαλι εν ωρα πολιορκιας δεν ειναι και λιγο πραμα!


Γλωσσα
Τα Ουγρικα συγγενευουν με τα Φινλανδικα, τα οποια μαζι με τα Εσθονικα και κατι αγνωστες γλωσσες απο ασχετες περιοχες της Βορειας Ρωσιας δεν ειναι ινδοευρωπαικες γλωσσες, οπως οι περισσοτερες Ευρωπαικες (αναμεσα σους και η Ελληνικη), αλλα ανηκουν στις Ουραλικες Γλωσσες (δεν εχουν σχεση με τα ουρα, αλλα με τα Ουραλια υποθετω). Τα Φινλανδικα μοιαζουν πολυ με τα Εσθονικα, ενω τα Ουγγρικα ειναι ασχετα και οι κοινες λεξεις ειναι πιθανως ελαχιστες .


Ας γραψω και κατι σοβαρο, να μη λεω μονο μαλακιες. Η νεωτερη ιστορια της Ουγγαριας χαρακτηριζεται απο 2 τραγικα περιστατικα που συνεβησαν κοντα το ενα με το αλλο. Να ξεκινησω απο το 2ο.

Τραγωδια 1: Η εξεγερση
Τον Οκτωβρη του 1956, ο τοτε κομμουνιστης πρωθυπουργος (και σημερα εθνικος ηρωας) Imre Nagy (οι Ουγγροι βαζουν παντα το επωνυμο μπροστα απο το ονομα, οποτε Nagy Imre, ακουγεται Νοτζ Ιμρε) εναντιωθηκε στη σοβιετικη επιρροη, πυροδοτωντας ετσι ενα κλιμα εξεγερσης που κατεβασε το λαο στους δρομους διαδηλωνοντας και απαιτωντας μεγαλυτερη ελευθερια. Το σοβιετικο καθεστως (ο Χρουστσωφ ηταν τοτε ο ΓΓ του κομματος) παντα ανοιχτο στο διαλογο και στη συνεργασια εστειλε α λα Πολυδωρας τα τανκς για συνομιλιες. Τα επιχειρηματα των τανκς ηταν πολυ πειστικα και αφου δημιουργηθηκε συνωστισμος με 3.000 νεκρους που στραβοπατησαν στις πολλες ζαρντινιερες μπροστα στο κτιριο της Βουλης η εξεγερση κατασταλθηκε και η πειθαρχια-ταξη-ασφαλεια επανηρθε. Ο Υπουργος Δημοσιας Ταξης χαρακτηρισε την επιχειρηση επιτυχημενη και η εκκλησια της Ουγγαριας συνεγραψε ενα βιβλιο ιστοριας οπου το γεγονος αποκαλειτο σφαγη,γενοκτονια, και εθνοκαθαρση, και το διενειμε δωρεαν στους μαθητες της εκτης δημοτικου ζητωντας ως ταπεινο ανταλαγμα απο την κυβερνηση την παραχωρηση 3 εκατομμυριων στρεματων καμμενης γης στα Καρπαθια προκειμενου να χτισει εκκλησιες, οικους ευγηριας, σφαιριστηρια, φρουτακια και γηπεδα γκολφ για καλογριες.

Το Κοινοβουλιο






Τραγωδια 2: Ο τελικος
Το αλλο τραγικο περιστατικο συνεβη 2 χρονια πριν την εξεγερση.
Την Κυριακη στις 4 Ιουλιου 1954 η εθνικη ομαδα ποδοσφαιρου της Ουγγαριας με ηγετη τον galopping major (καλπαζων συνταγματαρχης) Ferenc Puskas αντιμετωπιζε στον τελικο του Mundial της Ελβετιας (στο Wankdorf Stadium της Βερνης και Γερνης) τη Γερμανια. Οι Ουγγροι ηταν το μεγαλο και αδιαφιλονικητο φαβορι για την κατακτηση του τροπαιου. Σημερα ειναι λιγο ακατανοητο καθως ολοι θεωρουν αδιανοητο η Ουγγαρια να ειναι καλυτερη στο ποδοσφαιρο απο τη Γερμανια. Τοτε ομως η Γερμανια ηταν απλα μια καλη ομαδα και η Ουγγαρια ηταν διαστημικη. Ενα χρονο πριν ειχε συντριψει την τοτε κραταια Αγγλια με 3-6 σε ενα ιστορικο παιχνιδι στο Wembley. Μερικες μερες πριν, στον αγωνα του ομιλου οι δυο ομαδες ειχαν ξανασυναντηθει με την Ουγγαρια να διαλυει τη Γερμανια με 8-3. Το παιχνιδι ηταν μεν βαθμολογικα αδιαφορο, και οι Γερμανοι επαιζαν με αλλαγες, αλλα η διαφορα δυναμικοτητας ηταν ξεκαθαρη. Το φαινομενικα απλο ποδοσφαιρικο παιχνιδι ειχε παρει πολυ μεγαλες πολιτικες διαστασεις. Με την εναρξη του Ψυχρου Πολεμου ο ανταγωνισμος μεταξυ Ανατολης και Δυσης εβρισκε παντου εφαρμογη. Οι Ουγγροι επαιζαν για το γοητρο του Ανατολικου Μπλοκ. Οι Γερμανοι ηλπιζαν μονο στην κακη μερα της Ουγγαριας στην τυχη και στον καιρο. Ο καιρος τους εκανε τη χαρη και ξεκινησε να βρεχει, πραγμα που φυσικα ηταν σε βαρος των καλλιτεχνων Ουγγρων που δεν τους ευνοουσε το γλιστερο χορταρι. Οι συνομωσιολογοι Ευαγγελατοι της εποχης θα ανελυαν νεες θεωριες συνομωσιας των Γερμανων, οπως αυτες που κυκλοφορησαν το καλοκαιρι του 2006, οτι οι Γερμανοι βομαρδιζαν τα συνεφα με διαφορα μαγικα για να τα διαλλυουν και να εχει ηλιο (του Ελληνα γενικα δωστου θεωριες συνομωσιας και παρτου την ψυχη). Ειναι γνωστο αλλωστε οτι ο καιρος παιζει καθοριστικη σημασια οχι μονο στην εκβαση αγωνων αλλα και στη δημιουργια αυτοκρατοριων. Μην ξεχναμε οτι ο Ολυμπιακος δεν πανηγυρισε την κατακτηση του Champions League πριν μερικα χρονια οταν στο 86 με το σκορ 1-0 και την προκριση στα χερια του Ολυμπιακου, ο δυνατος αερας πηρε τη μπαλα απο τα χερια του αξιοπιστου Ελευθεροπουλου και την εστειλε στο κεφαλι του Κοντε και μετα στα διχτυα του. Αν δε ειχε συμβει αυτο ο Ολυμπιακος θα ειχε παρει και ολα τα επομενα παιχνιδια χαλαρα και θα ειχε φτιαξει αυτοκρατορια εφαμιλη της Ρεαλ και της Μιλαν. Πουτανα μπαλα, καριολη Αιολε ολε-ολε.
Τελος παντων, παμε παλι τελικο στη Βερνη. Ο αγωνας ξεκινησε και οι Ουγγροι στο 5´ εκαναν το 1-0 και στο 8´ το 2-0. Εκεινη τη στιγμη δεν υπηρχε κανεις λογικος ανθρωπος στον κοσμο που να μην πιστευε σε νεα συντριπτικη νικη της Ουγγαριας (ουτε στο περιφημο Juventus – Olympiacos, το 7-0 εννοω, δεν ξεκινησε τοσο νωρις να πεφτει βαρια η τσαπου). Οι Γερμανοι ομως δεν το εβαλαν κατω και στο 10´ εγινε το 2-1, και στο 19´ το 2-2. Στο 2ο ημιχρονο η Ουγγαρια κυριαρχησε, εχασε αρκετες ευκαιριες και στο 84´ εγινε το 2-3 για τη Γερμανια. Ο διαιτητης ακυρωσε (μαλον κανονικο) γκολ του Puskas στο 89´ και ο αγωνας τελειωσε και και σημανε το ξεκινημα για το χτισιμο της ποδοσφαρικης αυτοκρατοριας των Pantzer με 3 Παγκοσμια Πρωταθληματα (συν 4 χαμενους τελικους) και 3 Ευρωπαικα. Ταυτοχρονα σημανε τη διαλυση της Χρυσης Ομαδας του Pancho (παρατσουκλι του Puskas οταν επαιζε στη Ρεαλ), μιας απο τις 3 καλυτερες εθνικες ομαδες ολων των εποχων (αν οχι της καλυτερης) μαζι με τη Βραζιλια του 1970 (με Pele, Jairjinho, Tostao, Rivelino) και της Ολλανδιας του 1974-78 (με Krujf, Haan, Neeskens). Ουτε η εκπληκτικη Ολλανδια καταφερε να γινει Παγκοσμια Πρωταθλητρια (ουτε καν ευρωπαικο δεν πηρε) αφου εχασε και τις δυο φορες απο τη γηπεδουχο διοργανωτρια, το 74 απο την υποδεεστερη Γερμανια στο Μοναχο και το 78 απο τη σκανδαλωδως ευνοημενη Αργεντινη στο Μπουενος Αιρες.
Οι Ουγγροι ποδοσφαιριστες αντιμετωπιστηκαν απο τους συμπατριωτες τους και απο το καθεστως ως προδοτες. Οι Ουγγροι Ευαγγελατοι μιλουσαν για χρηματισμο και ζητουσαν την πραγματικη τους τιμωρια. Φυσικα τιποτα δεν ηταν αληθεια. Θυμαμαι ενα ντοκυμαντερ με το Hideguti η τον τερματοφυλακα το Grosic, εβδομηντα χρονων πια να στεκεται δακρυσμενος 40 χρονια μετα μπροστα απο το τερμα στο γηπεδο της Βερνης και να αναρωτιεται τι πηγε στραβα και χαθηκε αυτο το παιχνιδι. Ο προπονητης της ομαδας πεθανε φτωχος και στιγματισμενος σε ενα διαμερισμα της Βουδαπεστης. Ακομα και στις τελευταιες του στιγμες ζητουσε συγνωμη για τα λαθη που πιθανως να εκανε στον τελικο.
Το γκολ της ισοφαρισης αλλα και το νικητηριο των Γερμανων τα εβαλε ο Helmut Rahn απο το Essen, ποδοσφαιριστης της Rot-Weiss Essen. Στις 4 Ιουλιου 2004, ΑΚΡΙΒΩΣ 50 χρονια μετα τη μεγαλυτερη ποδοσφαιρικη εκπληξη ολων των εποχων (μεχρι τοτε), του „Wunder von Bern“, (θαυμα της Βερνης την Κυριακη στις 4 Ιουλιου 1954), ενα αλλο γεννημα-θρεμα του Essen και πρωην ποδοσφαιριστης της Rot-Weiss Essen με το ονομα Otto, ολοκληρωνε τη μεγαλυτερη εκπληξη ολων των εποχων στο παγκοσμιο ποδοσφαιρο και σηκωνε το γαμημενο στο Da Luz.
Αληθεια οταν πηραν το κυπελλο οι Γερμανοι πριν 50 χρονια, μιλησαν για το μεγαλειο της γερμανικης ψυχης η υποστηριξαν οτι ο Θεος ειναι Γερμανος η οτι εχουν σπεσιαλ DNA?
Και οταν επεστρεψαν με το κυπελο στη Φρανκφουρτη ηταν αυτοι το κεντρικο προσωπο της εκδηλωσης η ο αρχιεπισκοπος Φρανκφουρτης μαζι με τη δημαρχο της πολης και τον υφυπουργο αθλητισμου?


Οι ποδοσφαιροφιλοι παρακαλουνται να δουν το σχετικο βιντεο
http://www.youtube.com/watch?v=fDvnsRr7IfY

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

min xexnas kai tous opadous tou Reportaz xoris sinora!!!!!!
pollous xairetismous,
Anna-Maria.