Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Καινουργια χρονια

Με μεγαλη χαρα παρακολουθησα τις τελευταιες μερες την απελευθερωση του εφοπλιστη που ειχε απαχθει, οχι μονο γιατι απελευθερωθηκε, αλλα και γιατι την αγωνια του τη μοιραστηκε ολο το εθνος. Για οσους ξενερωτους και προσκυνημενους που υποστηριζουν οτι η ελληνικη κοινωνια ειναι ΓΤΠΚ, δηλαδη για το (μ)πουτσο καβαλα, η συγκινητικη αλληλεγγυη στον εφοπλιστη ηταν η καλυτερη απαντηση. Συνηθως ταυτιζομαστε με αυτο που ειμαστε, ετσι λοιπον ο μεσος Ελληνας ταυτιζεται με εφοπλιστες και γενικα με glamourατους τυπους, οχι απαραιτητα γιατι ειναι και ο ιδιος εφοπλιστης η glamourατος, αλλα γιατι θα ηθελε να ειναι. Ως χλιδατος και καυλιαρης λαος φυσικα και δε μπορουμε να ταυτιστουμε με καθαριστριες, σαν την Konstantina Kuneva, που δεχτηκε Χριστουγεννιατικη επιθεση με βιτριολι!!!
Να σημειωσω εδω, οτι εκτος απο καθαριστρια, ηταν και συνδικαλιστρια, οχι ομως της γνωστης συνομoταξιας ergatopaterus parasitus hellenicus, που συνηθως γινονται γνωστοι γιατι ειναι μπροσταρηδες στον αγωνα της συντεχνιας τους να κατοχυρωσει το βασικο ανθρωπινο δικαιωμα του να πληρωνεσαι χωρις να δουλευεις και στο τελος εκλεγονται βουλευτες και τουλαχιστον αυτοι κατοχυρωνουν το προαναφερθεν δικαιωμα.
Επισης η Konstantina εκτος απο συνδικαλιστρια ειναι και Βουλγαρα, που ως γνωστον ειναι ολες πουτανες, οποτε την επιθεση εναντιον την κανανε γαργαρα ολα τα Μεσα Μαζικης Εξημερωσης, και αρχισαν να ασχολουνται με το θεμα οταν δε γινοταν πια αλλιως, γιατι ειχαν βουιξει τα blogs. Ειναι να μην ασχοληθει ενας αλητης-ρουφιανος-δημοσιογραφος με ενα θεμα που πουλαει λιγο, πεφτουν ολοι οι υπολοιποι πανω σαν τα κορακια. Βεβαια περιμεναν να περασουν οι γιορτες, γιατι οπως και να το κανουμε δε μπορεις να συγχιζεις το μεσο Ελληνα Χριστουγεννιατικα με τετοιες ιστοριες και να του χαλας τα ψωνια στο Mall, στο Attica, και στο Golden Hall η πως αλλιως λεγεται αυτο καινουργιο παπαρι που ξεφυτρωσε στην Κηφισσιας.
Ασε που αυτες οι μιζερες ιστοριες με βιτριολια, μαφιες και νοσοκομεια δεν ταιριαζουν στην καταπρασινοτερη πρωτευουσα με το ψηλοτερο μεταλλικο δεντρο της Ευρωπης του συνειδητοποιημενου Νικητα Κακλαμουνη.

Βεβαια το φως στο τουνελ ηταν ο τελευταιος ανασχηματισμος, που εδωσε ελπιδα στον (ακομα) καταλληλοτερο Μπουλη-πρωθυπουργο.
_„Πως γινεται ρε μαλακα αυτος ο απιστευτος τυπος να θεωρειται ακομα καταλληλοτερος???“ ρωτησα ενα φιλο σε μια φαση κρισης ειλικρινιας, υπαρξιακης αγωνιας και τριων γυρων με διπλη πιτα χωρις τζατζικι.
_„Κοιταξε να δεις.“ αρχισε „Πρωτον και σημαντικοτερον, τον συγκρινουμε παντα με το βασικο του αντιπαλο, που ειναι ο Γιωργακης και οχι ο Βαλβερδε.“
_„Και?“
_„Τι και? Ο Γιωργακης εχει ζησει στην Αμερικη και στη Σουηδια, ειναι υπερ της αποποινικοποιησης των μαλακων, οδηγαει ποδηλατο, ειναι αθεος, και δε μιλαει καλα ελληνικα γιατι η μητρικη του γλωσσα ειναι τα αγγλικα, ουτε εχει το Goebelικο χαρισμα του πατερα του να ξεσηκωνει τις μαζες με αρχιδολογιες!“
_„Γιατι? Μιλαει καλα ελληνικα ο καταλληλοτερος? Που δε μπορει να πει παραπανω απο 3 λεξεις χωρις να κανει παυση? Η ειναι χαρισματικος ηγετης που ηλεκτριζει τα πληθη?“ ρωτησα.
_„Οχι! Αλλα εχει το ονομα του θειου του. Επισης ο κοσμος ταυτιζεται μαζι του, γιατι του μοιαζει.“
_„Μοιαζει ο Κωστακης του Εθναρχη?“ (Πως μεταφραζεται αραγε η λεξη "Εθναρχης" σε αλλη γλωσσα???)
_„Οχι ρε! Μοιαζει του μεσου Ελληνα!“
_„Δηλαδη?“
_„Δηλαδη ειναι χαζουλης και κουτοπονηρος που νομιζει πως ειναι εξυπνος. Ειναι χοντρουλης και καραφλουλης που νομιζει πως ειναι τζοβενο και ευρωγκομενος. Δεν εχει καμμια ιδιαιτερη παιδεια, ουτε κουλτουρα. Δε διαβαζει, δεν παει σινεμα (αντε σε καμια Πολιτικη Κουζινα). Ξερει το Νινο, αλλα σιγουρα οχι το Nino Rota. Θεωρει τον εαυτο του αθλητικο τυπο, αλλα τρωει ¨σουπα¨ προσπαθωντας να κλωτσησει τη μπαλα. Υπεγραψε για τις ταυτοτητες και ακομα δεν εχει καταλαβει ποσο μαλακας ηταν γιαυτο που εκανε. Η γυναικα του ειναι μια χαζη βαμμενη ξανθια που δινει την εντυπωση πως ειναι επαγγελματιας στη δουλεια, μητερα στην οικογενεια, κυρια στο σπιτι και πουτανα στο κρεβατι. Δε δουλεψε ποτε στη ζωη του, γυρνουσε στα μπαρ και στα μπουζουκια της Σαλονικης και τον εχωσε σε μια δουλεια ο θειος του, χωρις καν να το ξερει ο ιδιος, μια και ηταν ηδη πεθαμενος (ο θειος). Δεν εχεις δει μια μαλακια ταινια που ο ανεργος Eddie Murphy βαζει υποψηφιοτητα για γερουσιαστης, επειδη εχει το ιδιο ονομα με εναν προσφατα πεθαμενο γερουσιαστη?“
_„Οχι, και τι γινεται στην ταινια? Εκλεγεται ο Eddie Murphy?“
_„Εσυ τι νομιζεις οτι γινεται? Φυσικα και εκλεγεται επειδη ο κοσμος εχει συνηθισει να ψηφιζει ενα ονομα. Οταν πρωτοειδα την ταινια, σκεφτηκα «Καλα, για ποσο μαλακες μας περναει το Hollywood?». Ελα ομως που η ελληνικη πραγματικοτητα ξεπερναει και τη χολλυγουντιανη φαντασια. Η εσυ πιστευεις οτι αν τον καταλληλοτερο τον ελεγαν Βαγγελη Καραμανλη η Κωνσταντινο Χλαπαρχιδογλου θα εβγαινε ποτε πρωθυπουργος???“
_„Λες?“ τον ρωτησα κοιτωντας σα χανος.
_„Τι λεω? Ειναι δυνατον να μην ταυτιστει μαζι του ο μεσος Ελληνας?„
_„Δεν ειναι, ε?“
_„Για σκεψου. Ειναι δυνατον να ειναι Χ ο γαυρος με το Θρασυβουλα η την Ξανθη στο 89, και να μπει ερυθρολευκος παικτης στη μεγαλη περιοχη του αντιπαλου χωρις να δωσει πεναλτυ ο διαιτητης???“
_„Οχι βεβαια! Αυτο ειναι αδυνατο!“ ειπα, αρχιζοντας να ξυπναω απο το ληθαργο. „Θα το σφυριξει ο κορακας πριν καν πεσει κατω ο γαυρος!“ ειπα και παρηγγειλα αλλους δυο γυρους και μια μπυρα για να εξουδετερωσω τις παρενεργειες απο ολα τα αθλια ευγενη πουλερικα που με αναγκασαν να τρωω τα Χριστουγεννα, δηλαδη παπιες, χηνες, χηνοφωτηδες, φασιανους και γαλλοπουλες με γεμιση.
Ηθελα να ηξερα, πριν 30 χρονια τρωγατε και στα χωρια σας γαλλοπουλες με γεμιση τα Χριστουγεννα σκατομαλακες Νεοελληνες? Η βγαινατε για shopping therapy Χριστουγεννιατικα?

Kαι ενα μικρο video-αφιερωμα στον καταλληλοτερο...

Και μη βγει καμια κουφαλα και πει οτι ειμαι Πασοκος γιατι θα θυμωσω...

Μου ειπε κι αλλα το φιλαρακι που δε γραφονται ολα. Και ηρθε στο μυαλο μου κατι αλλο ασχετο που ειχα διαβασει πριν απο κανα δυο χρονια σε ενα φοβερο βιβλιο:
Στην Αφρικη, δεν υπαρχει βιομηχανια. Δεν υπαρχει αριστοκρατια. Δεν υπαρχει μεγαλη αστικη ταξη. Δεν υπαρχει επιχειρηματικοτητα και δεν προσελκυονται επενδυσεις. Τα κρατη, οι οργανωμενες (θεωρητικα τουλαχιστον) κοινωνιες ειναι σχετικα καινουργιες, πολυ διεφθαρμενες με αποτελεσμα ο καλυτερος εργοδοτης να ειναι το κρατος και ο μονος ευκολος και γρηγορος τροπος για να πλουτισει κανεις ειναι η πολιτικη. Και οι πολιτικοι προσπαθουν να βολεψουν οσο πιο πολλους συγγενεις, φιλους και γνωστους μπορουν για να εχουν μια σταθερη βαση για να επανεκλεγουν.
Αυτα γραφει ο Ryszard Kapuscinski στο βιβλιο του "Εβενος, το χρωμα της Αφρικης". Οποιαδηποτε ομοιοτητα με προσωπα, καταστασεις, κουμπαρους και αψηλους Κρητικους συζυγους συμβολαιογραφων σε μη αφρικανικη χωρα ειναι απολυτως συμπτωματικη και τυχαια.
Τον Καπισινσκι (η σωστη προφορα ειναι Kapu-sh-ch-inski) μου τον προτεινε καποτε ενας φιλος δημοσιογραφος (να του ζησει και η μπεμπα by the way!) και επαθα πλακα μαζι του. Με τον Kapuscinski, οχι με το δημοσιογραφο! Στα ελληνικα κυκλοφορουν δυστυχως μονο 3 απο τα βιβλια του:
ο Εβενος, ο Πολεμος του ποδοσφαιρου και τα Ταξιδια με τον Ηροδοτο.
Εχω διαβασει και στα αγγλικα το καταπληκτικο Imperium, που αναφερεται στην πρωην Σοβιετικη Αυτοκρατορια. Το καλο ειναι οτι γραφει συντομες ιστοριες, ασυνδετες μευταξυ τους χρησιμοποιωντας πολυ απλη γλωσσα και μικρες προτασεις, πραγμα που τον κανει αναγνωσιμο και στα αγγλικα.
Πεθανε προπερσι στη Βαρσοβια.
Για να μη σας ζαλιζω τα ουμπαλα με τις παπαριες μου, αλλαζω τελειως θεμα και προτεινω το (τραγικα) επικαιρο "Βαλς με το Μπασιρ", παρολο που αναφερεται σε γεγονοτα που εγιναν πριν πανω απο 20 χρονια.
Δε γουσταρα να το δω γιατι πιστευα οτι θα με εριχνε ψυχολογικα και οντως με εριξε, αλλα ειναι αριστουργημα! Και το θεμα (Εμφυλιος στο Λιβανο με Ισραηλινη συμμετοχη) σκοτωνει, και το σεναριο και η σκηνοθεσια (animated). 40φευγαρης Ισραηλινος προσπαθει μεσα απο συζητησεις με φιλους, πρωην συμπολεμιστες να ανασυνθεσει τις εικονες απο τον πολεμο που ακομα του προκαλουν εφιαλτες. Αυτοβιογραφικο, μια και ο σκηνοθετης/παραγωγος το γυρισε για να αυτοψυχαναλυθει, μια και ο ιδιος ειχε ακριβως τα ιδια τραυματα απο τον πολεμο, οπως και ο πρωταγωνιστης της ταινιας του.

Απορω πως δεν τον σουταραν ακομη απο το Ισραηλ. Φανταστειτε να γυρισει τετοια ταινια Ελληνας που εχει συμμετασχει στη σφαγη της Srebrenica! Γενικα με την αυτοκριτικη ως λαος τα παμε τοσο καλα μαζι της οσο και οι γειτονες μας οι Τουρκοι.

"Η Srebrenica ειναι και στη Γαζα" γραφει το πλακατ του διαδηλωτη που ειδα προσφατα στο Mainz.
Στη διαδηλωση ειχε πολλους Παλαιστινιους και διαφορους αλλους Αραβες αλλα και Τουρκους. Μου αρεσαν οι Τουρκοι στη διαδηλωση... Ειναι αλλωστε γνωστο οτι η Τουρκια ειναι κρατος υποδειγμα οσον αφορα στο σεβασμο των δικαιωματων των μειονοτητων και γενικα των ανθρωπινων δικαιωματων.
Και στην Ελλαδα ομως οι μειονοτητες χαιρουν ακρας εκτιμησης και προστασιας απο το κρατος. Oπως π.χ. αυτη των μεγαλοεργολαβων που χτιζουν εμπορικα κεντρα διπλα σε νεοκτιστα ποδοσφαιρικα γηπεδα. H των πτωχων πλην τιμιων βουλευτων που δε μπορουν να χτισουν μιση βιλα και διαμενουν σε αναψυκηρια. Ειδικης προστασιας ειναι και η μειονοτητα των μαυροφορεμενων οικολογων gay που ζει στον καθαρο αερα του Αγιου Ορους και γιαυτο το λογο απαλλασεται απο την καταβολη φορων.
Γιαυτους εγραψε ο Βασιλης Αλεξακης το σπαρταριστο και αποκαλυπτικο βιβλιο του "μ.Χ." (whatever this μ.Χ. means).

Η ιστορια ειναι απλη. Μια γρια που ο αδερφος της εχει εξαφανιστει πριν πολλα χρονια στο Αγιον Ορος θελει να δωρισει στα μοναστηρια την περιουσια της. Και πληρωνει ενα νεαρο φοιτητη (απο αυτους τους κουκουλοφορους που τους χαιδευει τα αυτια ο Τσιπρας) να μαζεψει πληροφοριες για το αν αξιζει τον κοπο να χαρισει την περιουσια της στην Εκκλησια.
Και ο Αλεξακης μεσα απο τα ματια και την ερευνα του φοιτητη μας ανοιγει ενα παραθυρο στον πολυχρωμο κοσμο της Εκλησιας. Απολαυση!!!
Ειναι αληθεια αυτα που γραφει μεσα?
Ελατε τωρα!
Δερνουν τα ΜΑΤ? Παιρνει πετσινα πεναλτυ ο γαυρος?
Φανταστειτε οτι εναντιον του βιβλιου δεν εχει ακουστει το παραμικρο απο την πλευρα της Εκκλησιας... Που παντα ειναι μπροσταρα σε τετοιους "αγωνες".
Γιατι αραγε???

1 σχόλιο:

Yarnee είπε...

Εγώ παντως πιστεύω πως ο τίτλος του Αλεξάκη είναι η απαντηση γνωστού έλληνα καλυτέχνη, που μετά την εμφανιση ενος κοπρολάγνου στο σπίτι του, δεν μπόρεσε να ανταπεξέλ8ει στις προσδοκίες του και για αυτό και είπε: μη ΧΕΣΩ !