Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Ennio Morricone στο Ηρωδειο

Ερχομαι παλι με καθυστερηση 10ημερου να γραψω κατι για τη συναυλια του Morricone στο Ηρωδειο.

Ωραια βραδυα αν και κρυα (δε θυμαμαι να εχω ξαναδει ποτε μπουφαν στο Ηρωδειο), αλλα το μαγαζι τιγκα. 80αρης πια ο Ρωμαιος μουσικος αλλα ανεβηκε στη σκηνη με περπατημα που θα ζηλευε 30αρης Νεοελληνας που εχει πηξει στο τσιγαρο, το junk food και την αθληση πισω απο το τιμονι του αυτοκινητου. Μερικοι η βαριουνται τοσο πολυ να περπατησουν η θελουν να επιδειξουν τα χλιδατα αυτοκινητα τους και τα παρκαρουν πανω στον πεζοδρομο της Διονυσιου Αρεοπαγιτου. Εννοειται οτι η Αστυνομια που βρισκεται στην περιοχη δεν ενοχλειται ιδιαιτερα απο τετοιες καταστασεις γιατι και τα μπατσουλινια ετσι κι αλλιως περνανε τις ατελειωτες ωρες της βαρδιας τους με τσιγαρο, το junk food και φραπεδια. Ωχ αδερφεεεε! Ο Μαεστρος λοιπον, ειχε φερει μια τεραστια και καταπληκτικη ορχηστρα, τη Simfonieta της Ρωμης και τη χορωδια της ΕΡΤ. Μιλαμε οτι τα παιδια της χορωδιας τα ζηλεψα. Σηκωθηκαν να τραγουδησουν 3-4 φορες και γιαυτη την ανετη ασχολια παρακολουθησαν 2,5 ωρες συναυλια Morricone πρωτο τραπεζι πιστα και πληρωθηκαν κιολας!

Παιδακια ειπαμε δεν ειχε στη συναυλια γιατι ξερετε αυτα τα σιχαμερα μυξιαρικα κλαινε, ρευονται και κλανουν ασταματητα με αποτελεσμα να ενοχλουν τις ταγιεροφορεμενες γυναικες υπουργων και λοιπων λαμογιων που καταλαμβανουν τις πρωτες θεσεις πριν συνεχισουν τη νυχτερινη διασκεδαση τους στην Πεγκυ Ζηνα.

Ο Μαεστρος Θα ξεκινουσε με το καινουργιο του εργο «Sicilo e altri frammenti», το οποίο βασίζεται στον Επιτάφιο του Σείκιλου. Τι 'ν' τουτου?
Λυρικος ποιητής και μουσικος των ελληνιστικών χρόνων. Ο Επιτάφιος είναι χαραγμένος πάνω στη στήλη του Σείκιλου που ανακαλύφθηκε στις Τράλλεις της Μικράς Ασίας το 1883, χρονολογείται από το 150 μ.Χ. και αποτελεί το μόνο πλήρες σωζόμενο μουσικό κείμενο της αρχαιότητας. Εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης, το οποίο και επισκέφθηκε ο Μορικόνε και εμπνευστηκε το κομματι που αν δεν κανω λαθος παρουσιασε σε παγκοσμια πρεμιερα.

Το περιμενα ψιλοξενερα, συνηθως ετσι ειναι τα "μυστηρια" εργα, ειδικα για το ελληνικο κοινο που δεν εχει και την καλυτερη μουσικη παιδεια. Θα μου πειτε εχουμε καλλιτεχνικη, αθλητικη, γενικη η ειδικη παιδεια? Παιδεια εχουμε μονο και μονο για να πληρωνονται οι δασκαλοι-καθηγητες και να κονομανε τα φροντιστηρια. Ακομα και το υπουργειο λεγεται Υπουργειο Εθνικης Παιδειας και Θρησκευματων. Οταν ευρωπαικο κρατος τον 21ο αιωνα βαζει στο ιδιο υπουργειο (και αρα στον ιδιο βαθμο σημασιας) την εθνικη παιδεια και ενα μαγαζι που ασχολειται με real estate, παραδικαστικα κυκλωματα και πωληση φυλακτων εισαγομενων απο Κινα, ε τοτε πραγματικα ισχυει το "Ο Θεος και η ψυχη του". Τωρα μαλιστα θυμηθηκα τον καταλληλοτερο να δινει το φυλακτο του στον μακαριστο λιγο πριν παει στην Αμερικη για εγχειριση... Σε λιγο τον βλεπω να κανει και κανα βουντου στους "ανταρτες" βουλευτες. Τελος παντων, πολυ καλος ο Σεικιλος του Morricone, αρεσε στον κοσμο, και μετα μπηκε στο κυριως ζουμι με μουσικη απο ταινιες οπως “The Untouchables”, “Once Upon A Time in America”, “Once Upon A Time in the West”, “The Good, the Bad and the Ugly”, “Casualties of War”, “The Sicilian Clan” κ.α. για να τελειωσει με το “The Mission”.

Μεγαλη κουφαλα ο Ιταλος, ηθελε πολυ χειροκροτημα για να ξαναβγει και να παιξει το “Cinema Paradiso”, και μετα ξαναμπηκε για να ξαναχειροκροτηθει και να ξαναβγει με το “Ecstasy of Gold”

και να τελειωσει με το “Here's to you” απο το “Sacco & Vanzetti” μεσα σε γενικη αποθεωση.


Δειτε και το “Here's to you” στο youtube απο συναυλια στο Μοναχο το 2006 http://www.youtube.com/watch?v=ENnHeMjTRzo και διαβαστε για τους Sacco & Vanzetti στο wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Sacco_and_Vanzetti

Προσεξτε τον τυπο με το τρομπονι (τρομπονι ειναι η τουμπα η κατι αλλο?) που διαβαζει το SMS στο κινητο...


O Morricone δεν κερδισε ποτε Oscar για κανενα απο τα 350 soundtraks που εγραψε. Περσι ομως η Ακαδημια του εδωσε δια χειρος Clint Eastwood ενα τιμητικο.Δειτε την απονομη καθως και την καταπληκτικη συρραφη απο τις ταινιες με τη μουσικη του στο http://www.youtube.com/watch?v=0cGtH360nEw.

GRAZIE MAESTRO!

Δεν υπάρχουν σχόλια: