Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Plovdiv (Пловдив)

(Δεν ειναι δικη μου η φωτο)
“Νικο που εχεις παει στη Βουλγαρια?“ με ρωτησε στο αεροπλανο της επιστροφης απο Σοφια η Μαρτα Μουναροβα, μια πολυ καλη (οχι τοσο σε εμφανιση) Βουλγαρα που καθομασταν μαζι στην πτηση για Φρανκφουρτη.
_„Στη Σοφια!“
_„Πουθενα αλλου?“
_„Πουθενα! Σκεφτομαι να παω στη Ριλα η στο Πλοβντιβ, που ειναι σε λογικη αποσταση απο τη Σοφια και θα μπορουσα να παω μετα τη δουλεια.“

Το μοναστηρι στη Ριλα θελω να το επισκεφθω οχι μονο γιατι ειμαι πολυ φανατικος της εκκλησιας και ειδικα των μοναστηριων, αλλα και γιατι διαβασα γιαυτο στο κα-τα-πλη-κτι-κο βιβλιο του Robert Kaplan “Φαντασματα των Βαλκανιων“.
Ο Kaplan ταξιδεψε πολυ στα Βαλκανια στις δεκαετιες του '80 και '90 και κατεγραψε τις εντυπωσεις του σε ενα τρομερα ενδιαφερον βιβλιο. Τι γραφει για την Ελλαδα? Δεν ειναι ευκολο να το συνοψισω σε μερικες λεξεις αλλα μην περιμενετε να ακουσετε εντυπωσεις του στυλ „Α! ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΧΩΡΑ! Μου αρεσε το φαι και πιο πολυ οι ανθρωποι. Σκεφτομαι να αγορασω ενα σπιτι εδω και να ερχομαι συχνοτερα!“ Αν θελετε κατι τετοιο για να αισθανθει καλυτερα το ταλαιπωρημενο τον τελευταιο καιρο, αλλα παντα ανωτερο DNA σας, δεν εχετε παρα να διαβασετε την τελευταια συνεντευξη του/της γνωστου σταρ που προσφατα επισκεφθηκε τη χωρα μας για την προωθηση CD, αρωματος, βιβλιου, ταινιας η για ολιγοημερες διακοπες και ειπε τα ιδια που ειπε και στους ουγκα-ουγκα δημοσιογραφους της προηγουμενης “πανεμορφης“ χωρας που επισκεφθηκε, π.χ. Τουρκια.
Θα ηθελα να δω τη Meryl Streep να περιμενει υπομονετικα στην ουρα για να καταθεσει τα χαρτια τη νεοαγορασθεισας βιλας της στο Εθνικο Κτηματολογιο και τη Madonna στο Παιδων να δεειται στη Μαντονα της Λουρδης προκειμενου να βρεθει εφημερευων γιατρος να εξετασει την κορη της τη Lourdes. Merylακι ανταλασσω το διαμερισμα στον Αγ. Αντωνη με τη βιλα σου στο Beverly Hills. Αν και να λεμε την αληθεια το LA και τα συναφη προαστια δε με εξιταρουν τοσο πολυ. Οταν βρεθηκα εκει πριν πολλαααα χρονια απορουσα πως ειναι δυνατον τοσο πλουσιοι ανθρωποι να μενουν σε τοσο αθλιο μερος. Ελεγα μαλιστα οτι οι 3 χειροτερες πολεις στον κοσμο ειναι το LA, η Βαρσοβια και η Αθηνα και ο κοινος παρονομαστης ηταν η ελλειψη μετρο. Τουλαχιστον Αθηνα και Βαρσοβια κατι εκαναν...

„Να πας στο Πλοβντιβ“ μου ειπε η Μαρτα. „Ωραια πολη και ωραιες γυναικες!“
„Ε τοτε να παμε ρε Μαρτα!“
Και πηγα... Και οντως εχει θυελλα...
Και ερωτευτηκα! Οχι με Βουλγαρα, αλλα με Γιαπωνεζα.
Ναι αληθεια! Με την Canon PowerShot SX 100 IS. Με καταπληκτικο φακο και zoom 35-350 (x10 για τους ασχετους).
To ξερω, δεν ειναι ωραια, ειναι ομως καταπληκτικη!!!

Ποσα Megapixel? θα με ρωτησετε. 10 Megapixel για τους ασχετους, γιατι μονο ασχετος κρινει φωτογραφικη μηχανη με βαση το ποσα Megapixel εχει. 4 Megapixel ειναι υπεραρκετα για νορμαλ χρηστες, απο κει και πανω οι κατασκευαστες αναγκαζονται να θυσιαζουν ποιοτητα εικονας (πχιοτητα που ελεγε και ο Σημιτης) για να ανεβαζουν τα Megapixel και την αγοραστικη διαθεση του Megapixelολαγνου καταναλωτικου κοινου „Μαλακα! Γαμω τα κινητα! Εχει καμερα με 800 Megapixel!!!“ (Σιγα ρε φιλε μας καυλωσες!).

Ξεκινησα λοιπον να φωτογραφιζω απο το αεροδρομιο της Φρανκφουρτης.
Το 10απλο zoom ειναι τρομερο. Υπαρχει και ο αγραφος νομος της φωτογραφιας που λεει "Αν δε σου αρεσει πολυ αυτο που φωτογραφιζεις πηγαινε πιο κοντα." Κοινως κανε zoom.


Φτανουμε λοιπον Βιλγαρια, τη χωρα με τις εντυπωσιακες μιναρες.
Ειχα βρει λοιπον κι εναν ταριφα που ζηταγε λογικες τιμες για τα 120 + 120 χλμ. διαδρομης (60 ευρα, οταν οι υπολοιποι θελαν 100) και ξεκινησα. _"My name is Krassimir, but you can call me Krassi. „Krassi“ like „wine“ in greek."
_"Ξερεις πολλα για την Ελλαδα. Διακοπες?"
_"Ναι, συνεχεια Χαλκιδικη, αλλα οχι πια."
_"Γιατι?"
_"Ε, ακριβυναν οι τιμες και επεσε το σερβις..."
_"Και που πας?"
_"Τουρκια! Και γαμω τις τιμες και γαμω τα σερβις! Σκιζονται!"
(Κι εμεις καποτε σκιζομασταν αλλα τωρα κονομησαμε ξερεις Krassi και τα εχουμε ψιλογραψει ολα στ’ αρχιδια μας. Ξερεις χρηματιστηρια, real estate, δημοσιο. Σιγα μη σκιστουμε...)
Ο Krassi φοραγε τη ζωνη (Ασφαλειας, οχι του παντελονιου) με εναν περιεργο τροπο που δεν ειχα ξαναδει ποτε. Το κατω κομματι σωστα, το διαγωνιο κομματι περασμενο πισω απο το κεφαλι του και την πλατη του καθισματος. Οταν εβλεπε μπατσους, το εφερνε μπροστα και το φοραγε κανονικα, μολις τους περναγαμε το ξαναεκρυβε πισω.
"Γιατι δε φορας τη ζωνη κανονικα ρε Κρασι? Μπορει να εχουμε κανα Car-crashi."
"Me never car crashi. I am the best driver in Bulgaria."
"Ναι μωρε μαλακα, αλλα αν γινει κατι, λεω αν..."
"Me driver never happen crash. Never!"
"Να σου γαμησω.... You know Schumi?"
"What is Schumi?"
"Schumi, ρε μαλακα! Michael Schumacher. Formula 1."
"Aaaaaah, Michael Schumacher. Of course I know him!"
"E, he always wear belt, ρε μαλακα! Best driver in the world. He belt. You no belt? (Me Tarzan, you Jane...)"
"But I better driver than Schumacher!!!!" (Και μου το ειπε πολυ σοβαρα..... Αστον ειπα, δεν υπαρχει ελπιδα...)


Пловдив

Αντε παμε Plovdiv. Η 1η εντυπωση θυμιζει Περιστερι, αλλα μη βιαζεστε. Αν κοιταξεις ακριβως απο την αλλη μερια του λοφου, υπαρχει μια πανεμορφη παλια πολη γεματη πρασινο, αρχοντικα, ενα αρχαιο ρωμαικο θεατρο και πολλα ωραια κωλαρακια (λιγουρακηδες! Τωρα σας εφτιαξα ε? Κοριτσα sorry αλλα δεν ειναι ωραιοι οι Βουλγαροι...)



Ειπαμε εχω γαμω τα zoom! Που να zoomαρω? Εκκλησια?

Η γκομενακια?


Το καλο με την καμερα ειναι οτι κανεις δε φανταζεται ποσο δυνατο zoom εχει και τους φωτογραφιζω ολους ανενοχλητος. Ενω με το τερας την Cannon που εχω, ολοι με καρφωνουν, παρολο που δεν ειναι τοσο δυνατος ο φακος. Θυμαμαι πριν πολλα χρονια στο Αμστερνταμ, που ειχαν βγει οι πουτανες και οι νταβατζηδες απο τα μπουρδελα και με εβριζαν οταν εστησα την EOS 50 για να φωτογραφισω το καναλι. Οι Ιταλοισπανοι διπλα με τις compact καμερες τους και τα flash ουτε που τους ενοχλησαν...

Το Πλοβντιβ ειναι αυτο που στα ελληνικα ακομα και σημερα ονομαζουμε Φιλιπουπολη, γιατι την κατεκτησε ο Φιλιππος ο Β', ο μπαμπας του Αλεξανδρου (του προγονου του Ψωμιαδη και του Ανθιμου). Οι Θρακες την ονομαζαν Pulpudeva, οι Ρωμαιοι Trimontium (δηλαδη Τριλοφο), οι Βουλγαροι Paldin η Plavdiv και οι Τουρκοι επανεφεραν σχεδον το ελληνικο ονομα Filibe. Εχει σημερα περιπου 400.000 κατοικους. Στο 19ο αιωνα οι Ελληνες αποτελουσαν την τριτη σε μεγεθος πληθυσμιακη ομαδα, μετα απο Βουλγαρους και Τουρκους. Απο την πολη καταγεται και ο παιχταρας Hristo Stoichkov. Εδω με τη φανελα της Barca.
Το σημαντικοτερο αξιοθεατο της πολης ειναι το ρωμαικο θεατρο.



Ακριβως πανω απο το θεατρο, ενα φοβερο cafe. Να υποθεσω οτι την ωρα της παραστασης, διπλασιαζονται οι τιμες? Να υποθεσω οτι ανηκει στη βιλγαρικη εκκλησια που το ανταλλαξε με το νερο μιας αποξηραμενης λιμνης??? Ειναι αραγε λαμογια οι Βουλγαροι???
Και απο κει και πανω ξεκινα η γειτονια με τα αρχοντικα. Πολλα απο αυτα ανηκαν σε Ελληνες.



Αυτο ειναι τωρα ρωσικο εστιατοριο.


Αυτο μαλον το ανταλλαξε η εκκλησια για να παρει το φιλετακι πανω απο το θεατρο...


Εκκλησια με τοιχογραφια/αγιογραφια του Ρωμαιου αυτοκρατορα Κωνσταντινου,

ο οποιος αφου ειχε σκοτωσει τη γυναικα του και το γιο του απο προηγουμενο γαμο τα εκανε τατσι-μητσι-κωτσι με την Εκκλησια η οποια τον ανακηρυξε Αγιο αυτον και τη μητερα του Ελενη η οποια δεν ηταν η συζυγος του πατερα του, αλλα η ερωμενη του. Η Ελενη ανακηρυχτηκε Αγια γιατι συμφωνα με το Θρυλο βρηκε το Σταυρο του Μαρτυριου.

Ερωτησεις:
- Πως το αναγνωρισε μετα απο 300 χρονια? Απο την ουγια που ελεγε κι εκεινη η παλια διαφημιση?
- Αντεχει το ξυλο 2.000 χρονια, ωστε να υπαρχει σημερα παντου στην Ελλαδα το λεγομενο Τιμιο Ξυλο?
- Για να εχουν τοσοι πολλοι Ελληνες Τιμιο Ξυλο, ποσο μεγαλος ηταν ο Σταυρος? Και τον King Kong να σταυρωναν, κοψε-κοψε καποτε θα τελειωνε το ξυλο...
- Γιατι μονο Ελληνες εχουν Τιμιο Ξυλο?
- Γιατι κανεις δεν εχει Τιμια Προκα?
- Γιατι διδασκομαστε αυτες τις μαλ... εεεεε, εννοω αυτο το Θρυλο ως ιστορικη αληθεια?

Τελικα μονο οι Βαζελοι, ειναι σκεπτομενα ατομα, γιαυτο εχουν υιοθετησει το συνθημα "Γαμιεται ο Θρυλος κι ο Πειραιας!"



Ραχατ Τεπε. "Τεπε" ειναι ο λοφος στα τουρκικα. "Ραχατ" πιθανως αυτο που νομιζετε. Παντως πλακα-πλακα ηταν γαμω τα μαγαζια το συγκεκριμενο. Εφτιαχνε και φραπε... Πολυ ραχατι! Ουτε σε δημοσια υπηρεσια να ημουνα.




Το αρχοντικο του Αργκυρ Κουγιουμτζογλου. Η Βιλγαρα που πουλουσε εισιτηρια επεμενε πως ειναι Βουλγαρος. "Μα δεν ειναι ελληνικο το ονομα?" τη ρωταγα. "Αργκυρ ειναι και βουλγαρικο ονομα. Το επιθετο ειναι ετσι κι αλλιως τουρκικο!" Καλα μωρη, μη βαρας!














Δηλαδη και ο Δημητρης Γεωργιαδης ηταν Βουλγαρος?






Πολυ ομορφη και χριστιανικη αγιογραφια με τον Αγιο Δημητριο να εκπολιτιζει καποιον βαρβαρο Σκοπιανο. Τωρα, αν εγω πω οτι την ιστορια με τον Αη Γιωργη που σκοτωσε το δρακο, δεν την πολυπιστευω, ειμαι αντιχριστος??? Πιο πιθανο ειναι να ειχε σκοτωσει το Γιαγκο Δρακο της Λαμψης.



Τhe bulgarian connection


Μιναρες Βιλγαρες τρωνε τονπεριδρομο στον πεζοδρομο...









Το τζαμι

Το θεατρο μπροστα στο τζαμι



Αντε να αποζημιωσω την υπομονη σας με μερικες Βιλγαρες...








Ο Φραπες!

Και ο Krassi Schumacherov (πολυ μεγαλη μορφη ο πουστης!)

1 σχόλιο:

Yarnee είπε...

Να τη χαιρόμαστε τη γιαπωνέζα σου και τις υπέροχες φωτογραφίες σου.

Δε μου λες ρε Νικόλα, ποτε θα σε δούμε και απο κοντά;