Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Bucureşti


Επειδη το blog μου εχει βγαλει την ψυχη να ανεβαζω φωτογραφιες αποφασισα να τις ανεβαζω απο δω και περα στο Picasa. Εδω το link (κι αν δε δουλεψει καντε cut&paste http://picasaweb.google.com/nikoszardiniera/Bucuresti#).



Βουκουρεστι, αρχες Νοεμβρη, θεα απο τον 9ο οροφο του ξενοδοχειου. Γκριζουρα και Πικρα? Μηπως αν δεις την Αθηνα με τετοιες συνθηκες ειναι καλυτερα?




O μυθος λεει οτι η πολη ονομαστηκε ετσι απο ενα βοσκο, τον Vucur. Για πρωτη φορα το Βουκουρεστι αναφερεται επισημα το 1459, σε ενα εγγραφο που φερει την υπογραφη του Vlad III, γνωτοτερου ως Vlad Ţepeş (προφερεται Τσεπες). Τον ξερουμε?

Τον ξερουμε! Τον ξερουμε!
Ţepeş σημαινει "παλουκωτης" και ειχε αυτο το παρατσουκλι επειδη συνηθιζε να παλουκωνει τους εχθρους του (στη συγκεκριμενη περιπτωση τους Οθωμανους). Αλλο παρατσουκλι ηταν το Drăculea, που σημαινει ο γιος του Δρακου, το οποιο πηρε απο τον πατερα του Vlad II, που ηταν μελος της Ταξης των Δρακων. Εσφαλμενα μεταφραζοταν "Γιος του Διαβολου" μια και Drac στα ρουμανικα σημαινει και Δρακος και Διαβολος.

Vlad Ţepeş Drăculea, το καταλαβατε ετσι? Ναι, αυτος ειναι. Ο Δρακουλας!

Μια που μιλαμε για Δρακουλες, ας γυρισουμε λιγο στην πολιτικη. Οχι, δε αναφερoμαι στον αψηλο λεβεντη Κρητικο, αλλα στον Nicolae Ceauşescu,
ο οποιος παρηγγειλε την κατασκευη ενος τεραστιου παλατιου το οποιο ευτυχως δεν προλαβε να το χαρει.

Σημερα το Παλατι του Κοινοβουλιου ειναι το μεγαλυτερο διοικητικο κτιριο στον κοσμο και το δευτερο μεγαλυτερο γενικα κτιριο μετα το Πενταγωνο. Και το πιο ακριβο στη συντηρηση...

Επισης ειναι το πιο βαρυ! Πως το ζυγισανε αραγε???

Βεβαια, το μεγαλυτερο κτιριο στον κοσμο ειναι η Μονη Βατοπεδιου, αλλα δεν προκειται για εναν ενιαιο χωρο, αλλα για πολλα κτιρια σκορπισμενα σε διαφορα σημεια της Ελλαδας! Και απορω πως πανε να μας κανουν τετοια πουστια οι Ρουμανοι, που κι αυτοι ειναι ορθοδοξοι και πανε να μας φανε την πρωτια. Και μια που αναφερομαστε στον Ελληνορθοδοξο πολιτισμο, αν δειξω και μερικες χριστιανικες εικονες απο το προσφατο ματς Ελλαδα - Αρμενια: 0 - 2. Το παιχνιδι εγινε σε ουδετερο εδαφος, στο Ισραηλ, γιατι η ελληνικη ομαδα ηταν τιμωρημενη απο το Πατριαρχειο, επειδη ο προπονητης, μοναχος Εφραιμ ειχε στησει τον αγωνα με τη λιμνη Βιστονιδα.

Το ξερω πως τα ειδατε στην τηλωρα και σιχτιρισατε τους Αρμενιους που πηγαν να δειρουν τους δικους μας, αλλα σας το ξαναδειχνω γιατι τετοιες εικονες εικονες χριστιανικου καλλους πρεπει να επαναλαμβανονται συχνα. Επιτελους βρεθηκε και καποιος να ριξει κι ενα μπουκετο στο παπαδαριο! Καιρος ητανε! Γιατι αν εισαι και παπας, με τη σφαλιαρα σου θα πας...

Προσεξτε τον τυπο στο 1:15. Το ειδα καμποσες φορες για να καταλαβω αν πηδαει η αν τον πεταει καποιος... Αυτα γινονται καθε χρονο λεει στην τελετη αναληψης του Αγιου Φωτος. Φανταστειτε τωρα τι θα λεγαμε αν αυτα τα εκαναν Σιιτες και Σουνιτες στον ταφο του Μωαμεθ και μετα το σειχικο (πως λεμε προεδρικο) αεροπλανο μετεφερε το αγιο φως στο Ριαντ της Σαουδικης Αραβιας οπου θα γινοταν δεκτο με τιμες αρχηγου κρατους! Και μετα οι χαρουμενοι Σαουδαραβες θα κουναγαν το χερι πανω απο τη φλογα προσποιουμενοι πως δεν καιει! Δε θα λεγαμε τι μαλακες ειναι αυτοι???
Ενω οι δικοι μας...


Οχι , δε μπερδεψα τις φωτογραφιες. Δεν ειναι Παρισι, ειναι Βουκουρεστι. Η Arcul de Triumf.
H φωτο δεν ειναι δικη μου. Γενικα δε μου εκανε χατιρι ο καιρος τις 2 μερες που εμεινα. Το Βουκουρεστι παντως μοιαζει αρκετα με το Παρισι. Εχει πολυ φαρδιες λεωφορους και παρα πολυ ωραια κτιρια.
Α, και στις διαβασεις πεζων σταματανε αμεσως ολα τα αυτοκινητα.
Απο ολες τις ευρωπαικες χωρες που ξερω, ακομα και στις πιο τριτοκοσμικες, τα αυτοκινητα σταματανε αμεσως στις ζεμπρες. Σε ολες τις χωρες? Οχι, υπαρχει ενα μικρο γαλατικο χωριο που αρνειται να υποταχτει στις κατακτητικες διαθεσεις των ευρωλιγουρηδων (που λεει κι ο Ζουραρις), αλλα δε σας λεω που ειναι, ετσι για να σκασετε...


Εχουμε τιποτα κοινο με τους Ρουμανους? Ε, Βαλκανιοι ειναι κι αυτοι. Παλια εισαγαμε Ρουμανους ποδοσφαιριστες. Ο Βαρδινογιαννης μας δουλευε ψιλο γαζι για πολλα χρονια, οτι εχει και καλα πιστοποιητικα που αποδεικνυουν τις ελληνικες ριζες του ποδοσφαιριστη Χατζη, του τεραστιου παιχταρα Gheorghe Hagi δηλαδη, ο οποιος ειχε και καλα Ελληνιδα μητερα, την Αικατερινη Μεγα (τι θυμαμαι ο πουστης!). Και καλα ρε προεδρε, επειδη ειναι Ελληνιδα η μητερα, αυτοματως εξελληνιζεται το επωνυμο του πατερα??? Αλλα στους καφρους που πουλαγε την παραμυθα, δε χρειαζοταν να δινει πολλες εξηγησεις.Τελικα ο Hagi αφου επαιξε σε Real και Barca κατεληξε στη Galatasaray και πηρε μαζι της και το κυπελλο Uefa νικωντας στα πεναλτυ στον τελικο της Κοπεγχαγης την Arsenal.

Βεβαια ο Βαρδινογιαννης μας εφερε το Danut Lupu. Τον θυμαστε καθολου?
Σκατοφατσα ε? Φυσικα!
Πιο πολυ μας απασχολησε με τα εξωγηπεδικα, παρα με τα ποδοσφαιρικα του επιτευγματα. Καταρχας η γυναικα του, μεγα εξωγηινο τρελομουνο με ατελειωτα ποδια και τεραστια ... προσοντα ειχε σκανδαλισει ολη την Παιανια. Στον αγιασμο (α ναι στο Yunanistan ακομα και οι ποδοσφαρικες χουλιγκανομαδες κανουν αγιασμο!!!) εσκασε μυτη με ενα εξωβυζο φορεμα, καυτο μινι και ψηλοτακουνες γοβες, ωστε ακομα και ο παππας, εχασε την αγιαστουρα και τα εξαπτερυγα. Μετα απο μερικους μηνες απραξιας στον Παναθηναικο, δοθηκε δανεικος στην Κορινθο μεχρι να συλληφθει απο την Αστυνομια ως εγκεφαλος σπειρας που εκλεβε κασσετοφωνα αυτοκινητων! Σημερα ειναι προπονητης στη Ρουμανια, αλλα παω στοιχημα οτι θα κανει κι αλλες "επιχειρησεις".

Τελευταιο αφηνω τον Ιαννη Ξενακη (Ιαννης, οχι Ιωαννης) που γεννηθηκε στη Μπραιλα της Ρουμανιας και θεωρειται ενας απο τους σημαντικοτερους συνθετες του 20ου αιωνα.
Δεν τρακαρε με φορτηγο στην παραλιακη ο ανθρωπος, το μεγαλυτερο μερος της ζωης του το περασε στη Γαλλια αλλωστε, αλλα τραυματιστηκε στον εμφυλιο. Ηταν μαχητης του ΕΛΛΑΣ και εχασε την οραση απο το αριστερο του ματι σε μαχη με τους Αγγλους. Συνελληφθη, αλλα ξεφυγε στη Γαλλια. Δεν ειναι τοσο διασημος στην Ελλαδα οσο ο Φοιβος και η Εφη Θωδη, αλλα κι αυτο ειναι κατι...



Τα θυμαστε τα Dacia. Dacia ειναι και η αρχαια ονομασια της Ρουμανιας. Δακια.


Κτιριο του πανεπιστημιου, στο δρομο της επαναστασης, την Calea Victoriei.



Στον ιδιο δρομο το Athenee Palace Hilton Bucharest.

Διπλα του ενα απο τα πιο ωραια κτιρια της πολης, το Ateneul Român (Ρωμαικο Αθηναιο),








και απεναντι η Τραπεζα Πειραιως. Γενικα η ελληνικη παρουσια ειναι πολυ εντονη στο Βουκουρεστι. Ακους αρκετα συχνα ελληνικα στο δρομο και βλεπεις συνεχεια ελληνικες εταιριες, ειδικα τραπεζες. Ειπαμε ειμαστε οι Αμερικανοι των Βαλκανιων... Μονο ο Ομπαμα μας λειπει. Φανταστειτε τωρα να βγαλουμε Αλβανο Προεδρο! Ε ρε παρτυ που εχει να γινει...



Και αλλη μια εικονα συνυπαρξης ορθοδοξιας και υπαρκτου σοσιαλισμου...




Υπαρχουν και οι ωραιες γωνιες με παρκα ...



και παλια αρχοντικα...
που χρειαζονται και λιγο συντηρηση...

Αυτο ομως που γουσταρα παρα πολυ ειναι τα καλωδια στις κολωνες. Εδω ειναι Βαλκανια.






Παρκο διπλα σε κεντρικο δρομο κοντα στην Piaţa Victoriei (Πλατεια Νικης). Να πω εδω οτι το "ţ" με την αποστροφο απο κατω, προφερεται "ch" στα ρουμανικα.
Πολυ πρασινο βλεπω και δε μου αρεσει. Αμαν αυτα τα οικολογικα κλπ. Χτιστε καμμια μεζονετα!







Στον ιδιο δρομο το γεωλογικο μουσειο,

και το μουσειο του Ρουμανου αγροτη (κοινως το μουσειο Λαικης Τεχνης).



Κτιριο της κυβερνησης στην Piaţa Victoriei.
Piaţa Victoriei

Gregory's. Geia sou Ellada!
Το America House στην Piaţa Victoriei. Εδω στεγαζεται η Cosmote.

To κυκλοφοριακο του Βουκουρεστιου ειναι ισως χειροτερο και απο της Αθηνας. Το μποτιλιαρισμα δε σταματαει με τιποτα. Αφου προτιμησα να μην παρω ταξι για το ξενοδοχειο και να παω με τα ποδια (γουσταρω και τη βολτα), αλλα παραλιγο να στραμπουληξω το ποδι μου 2-3 φορες, μια και τα πεζοδρομια συναγωνιζονται τα αθηναικα. Αν δεν κοιτας κατω, μπορει να καταληξεις σε κανενα φρεατιο να σε τρωνε οι Ρουμανοι αρουραιοι και οι κροκοδειλοι (Krokodilescu)...
Ασε που με τα ποδια μπορω να αξιοποιω και τις νυχτερινες ικανοτητες της Powershot!
Πολυ διαφημιση κανω ο πουστης. Τι να Cannon?

To εθνικο μουσειο τεχνης, κι αυτο στην Calea Victoriei απεναντι απο το Ateneul Român.

Και η Piaţa Revoluţiei (Πλατεια Επαναστασης) με το "Memorialul Renaşterii in Romanian Μνημειο" (Μνημειο της Αναγεννησης της Ρουμανιας). Αναγεννηση εννοειται η μετα-Τσαουσεσκου εποχη.
Οι αντιπαλοι του μνημειου το ονομαζουν "Οδοντογλυφιδα με ελια". Γιατι αραγε?



Κουαρτετο με 4 πολυ ωραιες παρουσιες στο λομπυ του ξενοδοχειου.

Η στρατιωτικη λεσχη (Cercul Militar Naţional)
Και λιγο πιο κατω η περιοχη Lipscani. Λεγεται ετσι απο τα καταστηματα που πουλουσαν διαφορα εμπορευματα απο την Ευρωπη, κυριως απο τη Λειψια ( Lipsca στα ρουμανικα).

Θυμιζει λιγο Αθηνας, λιγο Ψυρρη.

Και τα καλωδια, καλωδια.


Η εθνικη τραπεζα της Ρουμανιας
Το Intercontinental οπως φαινεται απο το Lipscani. Βρωμαει υπαρκτο σοσιαλισμο. Ειμαι περιεργος πως λεγοταν πριν την πτωση. Hotel Moskva?







To Lipscani θυμιζει Βερολινο του '44. Οχι μονο λογω κτιριων, αλλα και λογω εργοταξιων.



Και μπροστα στο ποταμι της πολης, τη Dâmboviţa.




To δικαστικο μεγαρο


Ξανα το Intercontinental
Μετα τους δρομους και τα πεζοδρομια, αυτο που οχι απλα συναγωνιζεται την Αθηνα, αλλα τη νικα κατα κρατος ειναι οι ταριφες. Μιλαμε για απιστευτους απατεωνες. Εκανα το λαθος να παρω ενα ταξι μπροστα απο το Intercontinental. Για μια διαδρομη που την προηγουμενη ειχα πληρωσει υπερτιμημενα 10 lei αντι για 7 (περιπου 3 ευρω αντι για 2), ο τυπος μου ζητησε 45 lei. "Ti lei re megale?" Τσακω 10 κι αν θελεις. Αν δε θελεις φερτα πισω. Ο καριολης τραβηξε χειροφρενο και καλα "κατεβαινω να σε γαμησω παλιοπουστα" αλλα εγω ειχα ηδη μπει στο ξενοδοχειο. Δε γουσταρα φασαριες με ρουμανοταριφες νυχτιατικα. Αλλα δε θα του χαριζα και τα λεφτα ετσι. Φανταζομαι τι τραβανε οι τουριστε στην Αθηνα. Ενος συναδερφου του ζητησε ο Ταριφμαν 200 ευρω για τη διαδρομη ΕλΒε - Αθηνα.
"Καλα ρε μαλακα! Τα πληρωσες?" τον ρωτησα.
"Ε τι να εκανα? Μηπως ηξερα και ποσο κανει κανονικα?"
Και μετα απο μια ωραια βουκολικη φωτο με ρομαντικα καλωδια,

επιστροφη στο Mainz, οπου το Σαββατο με τον ωραιο καιρο, εβγαλα πολυ ωραιες φωτογραφιες, που θα ανεβουν στο επομενο blog.

Δεν υπάρχουν σχόλια: