Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Μεγαλοι Ελληνες

Μου εχετε ζαλισει τα ουμπαλα να σας σχολιασω τους μεγαλους Ελληνες.
Θεωρω την εκπομπη η μαλλον την ιδεα (γιατι την εκπομπη δεν την ειδα ποτε) πολυ γελοια. Δε μπορω να καταλαβω τι νοημα εχει να συγκρινουμε το Βενιζελο με τον Πλατωνα, η τον Καποδιστρια με τον Παπανικολαου, αλλα σα λαος που μας αρεσουν αυτου του ειδους οι διαγωνισμοι και οι συγκρισεις, ειδικα αυτες στις οποιες πρωτευουν οι Ελληνες καυλωσαμε και βρηκαμε κατι να ασχολουμαστε. Και για να μη σας κουραζω με τις φαιδρολογιες μου, προτιμω να κολλησω ενα κειμενο του Νικου Δημου απο τη lifo, στο οποιο τα λεει ολα με το ονομα τους και εν συντομια (οπως κανει παντα ο ανθρωπος). Να θυμησω οτι ο Νικος Δημου ειναι ο συγγραφεας του "Η δυστυχια του να εισαι Ελληνας" οπου και αναφερει οτι ο "Ο Έλληνας, όταν βλέπει τον εαυτό του στον καθρέπτη, αντικρίζει είτε τον Μεγαλέξανδρο είτε τον Κολοκοτρώνη, είτε τουλάχιστον τον Ωνάση. Ποτέ τον Καραγκιόζη."

Μεγαλομανία

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥ
ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Ακούω και διαβάζω για τους «Μεγάλους Έλληνες». Η εκδήλωση είναι εισαγόμενη από τη Μεγάλη Βρετανία - έγινε και σε άλλες χώρες. Βγήκαν περίεργα αποτελέσματα (π.χ. οι Βρετανοί ψήφισαν δεύτερο, μετά τον Τσόρτσιλ, έναν κατασκευαστή σιδηροδρόμων και τρίτη την πριγκίπισσα Νταϊάνα - πριν από τον Νεύτωνα και τον Σαίξπηρ).

Βλέποντας την ελληνική λίστα απορώ. Από πού κι ως πού Έλληνας ο Μέγας Κωνσταντίνος; Εκατό τα εκατό Ρωμαίος, ουδεμία σχέση είχε με τον Ελληνισμό. (Για να μην πούμε τι ρεμάλι ήταν: δολοφόνησε γυναίκα και γιο.) Και ο Ιουστινιανός (Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus) ήταν μάλλον ιλλυρικής καταγωγής λατινόφωνος.

Όσο για τον Μέγα Αλέξανδρο (δεν θα ξαφνιαστώ αν βγει πρώτος) έχω επίσης αμφιβολίες. Όχι τόσο για το αν ήταν Έλληνας (οι άλλοι Έλληνες της εποχής του με πρώτο τον Δημοσθένη δεν θα το δέχονταν ούτε για αστείο) όσο για το χαρακτηρισμό «μέγας».

Από τον καιρό του σχολείου με προβλημάτιζε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δινόταν μόνο σε στρατηλάτες που είχαν αφανίσει κόσμο και κοσμάκη. Μέγας Ναπολέων, Μέγας Φρειδερίκος, κ.λπ. Αυτοί που έσωσαν χιλιάδες ανθρώπους δεν ήταν μεγάλοι; Μέγας Παστέρ, Μέγας Φλέμινγκ... Μπα. Αν δεν σφάξεις κανένα εκατομμύριο, μέγας δεν γίνεσαι...

Και μη μου πείτε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος εκπολίτισε τον κόσμο - κάτι τέτοιες δικαιολογίες χρησιμοποίησαν όλοι οι κατακτητές, με τελευταίο τον Χίτλερ. Του ζήτησαν οι Πέρσες, οι Ινδοί και οι Αιγύπτιοι να τους εκπολιτίσει;

Κάτι δεν πάει καλά με τα κριτήριά μας. Έστω παλιά, σε καιρούς φιλοπόλεμους, η στρατιωτική αρετή ήταν σημαντική. Αλλά γιατί σήμερα εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας να θαυμάζουν και να αποκαλούν μεγάλους τους πολεμιστές - αντί τους ειρηνοποιούς, τους επιστήμονες ή τους δημιουργούς; Πολύ πιο μέγας από τον Αλέξανδρο ήταν ο δάσκαλός του Αριστοτέλης. Κι από τους Νεοέλληνες (οι αρχαίοι έπρεπε να είναι εκτός) ψηφίζω Καποδίστρια.

Περιμένω την τελική έκβαση της ψηφοφορίας. Να δω αν θα νικήσουν οι πολεμικές αξίες ή οι πολιτικές και πολιτιστικές.


Να σημειωσω οτι και ο Κολοκοτρωνης (που αν δεν κανω λαθος βγηκε δευτερος) χρεωνεται και τη σφαγη της Τριπολης, συγνωμη, εννοω το συνωστισμο που δημιουργηθηκε, με αποτελεσμα να σκοτωθουν πανω στη χαρα της νικης γυρω στους 16.000 αμαχοι Εβραιοι και Τουρκοι. Αυτο βεβαια δεν το ξερουμε, αλλα και αν το ξερουμε, καλα να παθουν, γιατι σε τελικη αναλυση ηταν Εβραιοι και Τουρκοι. Εξω οι ξενοι απο την Ελλαδα!

Αφου λοιπον θελετε με το ζορι μερικους μεγαλους Ελληνες παρτε τους πρωτους που μου ερχονται στο μυαλο. Συγνωμη, που δεν εχουν "εκπολιτισει" Τουρκους και Αλβανους και ειναι σχετικα προσφατοι, αλλα ο Οδυσσεας και ο Αχιλλεας μου πεφτουν λιγο μακρινοι...

Τον αναγνωριζετε ελπιζω...


Επειδη αυτος δεν ειναι τοσο αναγνωρισιμος οσο ο Sakis, θα σας βοηθησω...Ειναι ο Αντωνης Σαμαρακης.
Ποιος ειναι αυτος? Οταν παει στη Eurovision θα τον μαθετε...

Αυτον τον ξερετε ολοι!
Θεος και μοναδικος (οπως ελεγε και το συνθημα).

Σ' αυτο το Link θα βρειτε βιντεακια του Γκαλη απο την εποχη του Αρη.
http://www.aristv.com/index.php?option=com_hwdvideoshare&task=viewcategory&Itemid=53&cat_id=23

Και μια που μιλαμε για Αρη, και θελετε το μεγαλυτερο Ελληνα, παρτε τον!
Αν συμφωνειτε οτι μεγαλος Ελληνας ειναι αυτος που θυσιαζεται για την πατριδα του απο αγαπη γιαυτη, χωρις ιδιοτελεια και γνωριζοντας οτι στο τελος αντι να αναγνωριστει το εργο του, οχι μονο θα κυνηγηθει, αλλα το κεφαλι του θα γινει λαφυρο, ο αγωνας του θα συκοφαντηθει και η μνημη του θα αμαυρωθει και απο φασιστες, αλλα και απο κομμουνιστες (σιγα τη διαφορα θα μου πειτε και θα εχετε δικιο), τοτε τον εχετε.
Ονομα δε βαζω, παντως σιγουρα δεν ειναι ο Ανθιμος, παρολο που ειναι μουσατος.


Και μια που αναφεραμε τον Ανθιμο, εντελως συνειρμικα, μου ηρθε στο μυαλο η προσωποποιηση του μεσου Ελληνα.
Μη στραβωνετε! Δε θεωρω υποτιμητικο το να παρομοιαζεται καποιος με τον Καραγκιοζη.
Τι ειναι ο Καραγκιοζης τελικα?
Ενας συμπαθητικος Τουρκοευρωπαιος-χαβαλεδιαρης-κουτοπονηρος-χωρατατζης- καλοπερασακιας-τεμπελακος, που θελει να περναει καλα χωρις να κουραζεται πολυ. Ο μεσος Ελληνας δηλαδη, απο τον τελευταιο πολιτη μεχρι τον (καταλληλοτερο) πρωθυπουργο!
Γεια σου Ευγενιε και σε ευχαριστουμε!
Που μας διασκεδασες και μας τραβηξες κι εναν καθρεφτη/μπερντε για να βλεπουμε την αφεντομουτσουναρα μας, παρολο που δε θελουμε να την αναγνωρισουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: