Αυτη ειναι η εισοδος του Πατριαρχειου. Ο ψηλος τοιχος το προστατευει απο τις επιθεσεις των Γκριζων Λυκων.
Περπατω εις την Πολη, οταν ο λυκος δεν ειναι εδω.
Γκριζε Λυκε εισαι εδω?
Οι τυποι που στεκονται στην πυλη του Πατριαρχειου ειναι εκ πρωτης οψεως ψιλοσκατοφατσες (εμφανισιακα τουλαχιστον) και οχι ιδιαιτερα ευγενεις. Λογικο να ειναι ετσι οι Βρωμοτουρκοι σκεφτηκα. Μιλουσαν μεταξυ τους Τουρκικα. Καποια στιγμη εσκασε μυτη ενας τυπος με ενα καινουργιο βεσπακι και ξαφνικα αρχισαν να μιλανε ελληνικα. Τελικα ηταν Ελληνες της Πολης.
Και αρχισαν να περιεργαζονται το βεσπακι του κου Νικου. Θα μου πειτε τωρα, θα μπορουσαν να περιεργαζονται το στριγκακι του κου Νικου, αλλα μη μπερδευετε το Πατριαρχειο με το Βατικανο.
Τετοια κανουν οι καθολικοι. Εμεις ειμαστε ευσεβεις λαος, ειδικα στην επαρχια, που το πρωι της Κυριακης παμε εκκλησια, το μεσημερι ταβερνα, το απογευμα γηπεδο να σπασουμε κανα καθισμα να εκτονωθουμε σα φιλαθλοι, το βραδυ κανα κωλαδικο στην Εθνικη να δουμε κανα κωλαρακι απο καμια Βουλγαρα που ενταξει δεν ειμαστε ρατσιστες, αλλα ως γνωστον ειναι ολες πουτανες, και μετα σπιτι και υπνο γιατι το πρωι εχει δουλεια στο χωραφι με τις φουντες.
Επισης μη μπερδευετε το Πατριαρχειο με το Μητριαρχειο, το Ληξιαρχειο, και το Σκασιαρχειο.
H εκκλησια του Αη Γιωργη ειναι σχετικα μικρη, αλλα το γεγονος οτι βρισκεσαι μεσα στο Οικουμενικο Πατριαρχειο στην καρδια της Κωνσταντινουπολης ειναι οντως συγκινητικο.
Λιγες καρεκλες...
H εκκλησια
Πανω δεξια τα γραφεια
Ο κηπος πισω απο την εκκλησια
Και απ' εξω περιμενε υπομονετικα η ταπεινη Mercedes του Πατριαρχη.
Καλα τι ξεφτιλα ειναι αυτη? Μια απλη Mercedes ? Ειπαμε ενταξει, οχι γαιδουρακια και μαλακιες, αλλα απλη Mercedes Kompressor? Παντως στην τηλεοραση που εχω δει τον Πατριαρχη κυκλοφορει με ενα ομορφο αμαξι με δυο αλογα. Ισως δεν ειναι επικοινωνιακη η Mercedes. Και αμφιβαλλω αν μενει και στο 4 Seasons.Το Φαναρι ηταν η γειτονια των Ελληνων της Πολης. Ο Μωαμεθ ο Πορθητης μετα την Αλωση εδωσε κινητρα στους Ελληνες κατοικους της Πολης να ξαναγυρισουν.
Αυτα τα πραματα κανονικα δε λεγονται γιατι ειναι ανθελληνικα και περναμε εθνικα δυσκολες στιγμες.
Τελως παντων οι Ελληνες ξαναγυρισαν και εγκατασταθηκαν στην περιοχη αυτη. Επειδη ολοι οι επαναπατρισθεντες μπορουσαν να φερουν αμαξες και καρα χωρις να πληρωνουν δασμους και φορους, η ελληνικη γειτονια γεμισε πολυτελη τροχοφορα και φοβερη κινηση, χειροτερα κι απο το Μπουρναζι μιλαμε.
Τελικα ο Μωαμεθ για να δωσει λυση στο κυκλοφοριακο προβλημα αναγκαστηκε να εγκαταστησει φωτεινους σηματοδοτες για να ρυθμιζουν την κυκλοφορια.
Απο τοτε η περιοχη ονομαστηκε Φαναρι. Φως-Φαναρι ετσι?
Εκει ειδα για πρωτη φορα μετα απο πολλα χρονια χαρταετους
Σημερα στο Φαναρι (Fener) δε ζουνε παρα ελαχιστοι Ελληνες. Γενικα οι Ελληνες της Πολης ειναι πολυ λιγοι. Ειναι καμια χιλιαρια ατομα, εκ των οποιων οι οχτακοσοι τοσοι ειναι ανω των εβδομηντα.
Οι Κουρδοι εχουν μετατρεψει την παλαι ποτε κυριλαουα γειτονια σε τσαντιρομαχαλαουα.
Και τα ρουχα κρεμονται απο το ενα κτιριο στο αλλο.
H Μεγαλη του Γενους Σχολη. Iδρυθηκε το 1454. Λειτουργεί από το 1882 στο νέο κτίριό της στο Φανάρι, χάρη στη μεγάλη χορηγία της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Oρους.Και τα ρουχα κρεμονται απο το ενα κτιριο στο αλλο.
Μεσα στη Μεγαλη των μπατσων, εεε sorry, του Γενους Σχολη, λειτουργουσε και Κρυφο Σχολειο.
Θα μου πειτε τωρα αφου λειτουργουσε φανερα η Σχολη, γιατι υπηρχε Κρυφο Σχολειο?
Και γενικα αφου η Εκκλησια ηταν ελευθερη και υπηρχε ελληνικη εκπαιδευση επι Τουρκοκρατιας, γιατι υπηρχε Κρυφο Σχολειο?
Παρολο που η ερωτηση ειναι ανθελληνικη θα σας δωσω την απαντηση.
Πολλοι ανθελληνες ισχυριζονται οτι δεν υπηρχε Κρυφο Σχολειο. Αυτο δεν ισχυει!
Το Κρυφο Σχολειο υπηρχε και δεν ηταν τιποτα αλλο απο τα ιδιαιτερα φροντιστηρια που εκαναν στα κρυφα οι παπαδες στα Ελληνοπουλα. Και ηταν κρυφο γιατι οι παπαδες που διδασκαν εκει δεν εκοβαν αποδειξεις και φοβοντουσαν μην τους πιασει η περιβοητη Τουρκικη Εφορια.
Αυτη ηταν και η πρωτη πραξη αντιστασης της Εκκλησιας κατα της Τουρκοκρατιας για να ακολουθησουν πολλες αλλες.
Οταν ξεκινησε η Επανασταση ο Σουλτανος ζητησε απο την Εκκλησια να αφορισει την Επανασταση και η Εκκλησια αρνηθηκε σθεναρα για αρκετα δευτερολεπτα οταν ομως επεσε το παραδακι και η μεταφορα των κτηματων στο ονομα της εκανε μια ψιλοκωλοτουμπα (εθνικο μας σπορ, δεν ειπαμε?) και εβγαλε ανακοινωση στα ραδιοφωνα και στις ειδησεις των 9 που αρχιζουν στις 7.30 οτι η τουρκικη ηγεμονια ειναι θεοσταλτο δωρο και να κανουν λιγο υπομονη οι ραγιαδες και για ανταμοιβη ας ερθουν να παρουν μια μεταληψη και ενα κομματι αντιδωρο.
"Ελα! Ελα οπως εισαι!" ειπε καποιος πνευματικος ηγετης.
"Ελα με το σκουλαρικι. Ελα και με το σωβρακο, ελα και χωρις σωβρακο. Το πορτοφολι μονο μην ξεχασεις για μια εθελοντικη προσφορα!"
Μετα ειπε και μερικα ανεκδοτα στους επαναστατες και ολα ηταν καλα, κι ολα ωραια, παρολο που ηταν μ' αλλονε παρεα.
Στο δρομο μας προτειναν κατι πιτσιρικια που επαιζαν μπαλα να μας πανε στην εκκλησια-μουσειο. Περπατησαμε κανα 20λεπτο και δεν ειδαμε αλλον τουριστα. Και δεν ειχαμε την εντυπωση οτι ειμασταν στην Πολη, αλλα στα βαθη της Ασιας. Και στο τελος φτασαμε μπροστα απο την Karyie Müzesi.
H Chora church, Ἐκκλησία του Ἅγιου Σωτῆρος ἐν τῃ Χώρᾳ, χτιστηκε τον 5ο μ.Χ. αιωνα. Mετατραπηκε σε τζαμι μετα την Αλωση. Το 1948 Αμερικανοι (φονιαδες των λαων) Βυζαντινολογοι ξεκινησαν τις εργασιες συντηρησης και 10 χρονια αργοτερα η εκκλησια ανοιξε ως μουσειο.
Πηγα να δωσω στα πιτσιρικια harcilik, αλλα δεν ηθελαν. Στη Συρια, τα πιτσιρικια παντα ζηταγαν κατι, εδω οχι.
Και τελικα μπηκα μεσα. Απο τα πιο ωραια μερη που ειδα στην Πολη!
Και σε πολυ καλη κατασταση. Τελικα δεν τα καταστρεφουν ολα, οι βαρβαροι...
Και οχι οποια-οποια τειχη. Τα τειχη του Θεοδοσιου. Τα τειχη της Αλωσης.
Και επιστροφη μεσω της συνοικιας Fatih.
Ο δρομος ηταν γεματος μαγαζια με νυφικα. Mου θυμισε λιγο Ιερα Οδο στο Αιγαλεω.
Και επιστροφη μεσω της συνοικιας Fatih.
Ο δρομος ηταν γεματος μαγαζια με νυφικα. Mου θυμισε λιγο Ιερα Οδο στο Αιγαλεω.
Και μπροστα μας το Cami Fethiye.
Στο προαυλιο του Τζαμιου, παιδια κλωτσανε μπαλα, και αλλα γυρνανε απο το σχολειο.
Και βλεποντας τα πιτσιρικια με τις ποδιες θυμηθηκα και τα δικα μου σχολικα χρονια, οταν φοραγα ποδια, εγραφα με ψιλες, δασειες και περισπωμενες και πηγαινα σχολειο και τα Σαββατα!!!! Το Θυμαστε οτι πηγαναμε σχολειο Σαββατο? Εγω το προλαβα στην Πρωτη και ισως στη Δευτερα Δημοτικου. Και μετα ηρθε το Πασοκ και τα διελυσε ολα!
Και προσποιουμενος οτι κατι εκανα με την καμερα ηθελα να φωτογραφησω τη σκηνη χωρις να με παρει η γυναικα habar, αλλα ξαφνικα αναψε το φλας και εγινα ψιλορομπα.
Και μετα το Süleyman τζαμι
Και απο το προαυλιο του τζαμιου η φοβερη θεα στον Κερατιο και στο Βοσπορο.
Τι ειναι αυτο? Παρκο? Νοσοκομειο? Επαυλη?
Οχι. Ειναι το πανεπιστημιο της Πολης!
Απεναντι απο την εισοδο του Πανεπιστημιου ενα (ακομα) τζαμι.
Διπλα γριες που πουλανε φαι για περιστερια.
Και ακριβως μετα η εισοδος του Kapalicarsi. Της σκεπαστης αγορας.
Για να πω την αληθεια, δεν αισθανθηκα ανετα εκει μεσα. Πολυς κοσμος και η σκεψη οτι ενας μαλακας ισλαμιστης Αχμαν Μασγαμαν η Κουρδος Αμπντουλα Πουτσαλαν μπορει να βαλει μια βομβα οποιαδηποτε στιγμη με εκανε να θελω να βγω γρηγορα απο το δαιδαλωδες κτιριο.
Ουφ! Επιτελους εξω. Αλλα το παζαρι δεν τελειωνει ποτε.
Παντως πλακα-πλακα με τις βομβες, το ιδιο βραδυ εκει που καθομασταν με ενα Τουρκο και ενα Γερμανο φιλο (και οι δυο πρωην διδακτορικοι φοιτητες στο Μainz και νυν καθηγητες) και πιναμε raki (ουζο δηλαδη) με πηρε τηλεφωνο η αδερφη μου πανικοβλητη.
"Ελα ρε που ειστε? Εχουν βαλει βομβα καπου στην Πολη και πρεπει να υπαρχουν νεκροι."
"Ενταξει, εμεις παντως ζουμε σιγουρα."
"Ελα ασε τις μαλακιες! Να προσεχετε!"
"Μην ανυσηχεις. Οπου βλεπω βομβα θα αλλαζω πεζοδρομιο."
2 σχόλια:
Πολύ ωραίες φωτογραφίες !!!
Συγχαρητήρια. Είσαι και πατριώτης, διαβάζω. Γιατί βρίζεις όμως τους Κούρδους? Είναι πιο ξύπνιοι από τα τουρκάκια σε πληροφορώ...
De vrizo tous Kourdous. Isos den egrapsa sosta afto pu ithela. To Fanari simera einai kourdiko ghetto kai diaferei poly apo oles tis geitonies pu eida stin Poli. Ftohia, rouha aplomena pantou, polla paidia... Mono sti Syria eiha xanadei kati paromoio. Ohi aparaitita kako, ehei tin omorfia tou.
Δημοσίευση σχολίου