Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Turkey-Turkey, ton pairnete cheap bookie

Εαλω η Πολις!


Ξερω πως ερχομαι παντα καθυστερημενος, αλλα μεχρι να ανεβασω αυτο που ξεκινησα να γραφω μπορει να περασει και μηνας.

Αναφερομαι σαφως στη νικη της Εθνικης μεσα στην Πολη!
Που εκανε υπερηφανους ολους τους Ελληνες και εδειξε την ανθεκτικοτητα και την ποιοτητα του DNA μας. Μου αρεσε μετα πως τα γυρισαν ολοι οι δημοσιογραφοι (και μη) που σχολιαζαν το Ρεχαγγελλο. Δε μου εκανε βεβαια και μεγαλη εντυπωση μια και το εθνικο μας σπορ δεν ειναι ουτε το ποδοσφαιρο, ουτε το μπασκετ, αλλα η κωλοτουμπα. Και στο θεμα Εθνικη, απο τοτε που ανελαβε ο Οττο, οι δημοσιογραφοι συνεχεια απο κωλοτουμπα σε κωλοτουμπα ηταν.
„Καλα πηραμε γαματο προπονητη.“
„Παιδια ειναι ασχετος ο γερος.“
„Πωπω, γαμω τους προπονητες. Παμε Euro!“
„Ρε μας πηγε στο Euro, αλλα εκει θα μας γαμοκοπησουν ολοι, οπως μας εκαναν στο Μουντιαλ της Αμερικης.“
„Καλα, σαρωσαμε στο Euro! Ειμαστε οι καλυτεροι και ο Οττο εχει ελληνικη ψυχη.“
„Τελικα ενας μαλακας ειναι ο Γερμανος, ακου να χασει απο τους Αλβανους, που ειναι ολοι κλεφτες και εχουν ελλατωματικο DNA.“
„Να δειτε που δε θα περασουμε τον ομιλο για το Euro 2008.“
„Καλα σαρωνει η ομαδα, θα τους γαμησουμε τους Τουρκους.“
„Ντροπη ρε προδοτες, θα τριζουν τα κοκαλα του Κολοκοτρωνη. Κι αυτος ο κωλογερος ο Γερμανος, οτι του πει η Μπεατα κανει. Και τα ΚΑΠΗ του παιζουν ακομα... Ο Μπασινας σερνεται. Μα ακομα με το Δελλα στην αμυνα?“
„Θριαμβος! Την πηραμε την Πολη! Φοβερος ο Μπασινας! Κολοσσος ο Δελλας! Μαγκας ο Γερμανος. Τελικα μηπως εχει καναν παππου Ελληνα?“


Μαγκια ομως οι βαρβαροι Τουρκοι ετσι?
Χειροκροτημα στο τελος!
Και μεσα στην Πολη ετσι?
Και σε αγωνα με πολυ μεγαλυτερη σημασια απο τον προηγουμενο ετσι?
Και σε εποχη που τραβανε πολλα ζορια “εθνικα“, ετσι?
“Αναγνωρισαν την ανωτεροτητα“ θα μου πειτε. Αφηστε τις μαλακιες. Μας εχουν γαμοκοπησει (αθλητικα) αρκετοι αλλα εμεις δεν αναγνωριζουμε ποτε την ανωτεροτητα. Μονο τη δικη μας βλεπουμε...

Τελος παντων, ηθελα να γραψω κατι για την Κωνσταντινουπολη απο καιρο αλλα μολις τωρα ηρθε η ευκαιρια.


Ξερω οτι ολοι ειστε και οπαδοι της Πολιτικης Κουζινας, που εμενα προσωπικα απο την αρχη μεχρι το τελος μου φανηκε σαν αχταρμας διαφημισεων τυριων, λαδιου, βουτυρου, πασπαλισμενος με Κουστουριτσικες σκηνες, ωραια μουσικουλα, λιγο Cinema Paradiso, και ατελειωτες σεναριακες αρλουμπες και διαλογους επιπεδου τηλεοπτικης σειρας. Αλλωστε στο τηλεοπτικο κοινο απευθυνοταν, μια κα δε νομιζω οτι το 85% του κοινου που την ειδε, εχει ξαναπαει σινεμα απο τοτε. ΟΚ, ισως πηγαν στους 300, για να θαυμασουν το μεγαλειο της φυλης...


Η Πολη χωριζεται στα δυο απο το Βοσπορο που συνδεει τη θαλασσα του Μαρμαρα (Marmara Deniz) με τη Μαυρη Θαλασσα (Karadeniz) και τη χωριζει σε Ευρωπη και Ασια.
Στην κατω αριστερη οχθη του Βοσπορου, η θαλασσια γλωσσα που χωνεται στα αριστερα ειναι ο Κερατιος Κολπος.
Γιατι Κερατιος?
Ετσι το ονομασαν οι Βυζαντινοι γιατι αν δειτε το σχημα της Χερσονησου μοιαζει οντως με κερατο.

Ο Κερατιος χωριζει την παλια Πολη (το σημερινο Sultanahmet) απο το Γαλατα. Επι πολιορκιας το 1453, η Πολη ηταν ουσιαστικα το τριγωνο μεταξυ που περικλειαν τα τειχη, απο τον Κερατιο μεχρι το Yedi-Kule (Επτα-πυργιον) ως την κορυφη του κερατου, την ακρη του Sultanahmet, αυτο που σημερα ονομαζεται Seraglio Point. Απο το Seraglio Point ξεκινουσε και η θρυλικη αλυσιδα που εφτανε ως το Γαλατα και εκλεινε τον Κερατιο Κολπο προσφεροντας σιγουρια απο τις θαλασσιες πολιορκιες.
Αυτη την αλυσιδα παρεκαμψε ο Μωαμεθ ο Πολιορκητης με το απιστευτο για τα τεχνικα μεσα της εποχης κουβαλημα των πλοιων πανω σε τροχοφορες βασεις γυρω απο το Γαλατα (που τοτε ηταν Ενετικη αποικια). Κινηση μεγαλης στρατηγικης και ψυχολογικης σημασιας καθως ενα μεγαλο κομματι της Πολης που ηταν ανυπερασπιστο εγινε ξαφνικα ευαλωτο και η επανδρωση των τειχων σε εκεινο το σημειο απαιτουσε αποδυναμωση σε αλλο, κι αυτο σε ενα χρονικο σημειο που οι αμυνομενοι ειχαν φτασει στα εσχατα ορια αντοχης, κοινως επαιζαν με 10 παικτες μετα την αποβολη του Τοροσιδη του Παλαιολογου. Κριμα κι αδικο!


Οι Ελληνες της Πολης ελεγαν την περιοχη περα απο το Γαλατα “Περαν“. Οι Τουρκοι το λενε Beyoglu. Σημερα η γεφυρα του Γαλατα συνδεει το Sultanahmet με το Beyoglu.


Το κτιριο που ξεχωριζει αριστερα ειναι ο Πυργος του Γαλατα, που χτιστηκε απο τους Ενετους.
Aπο κει επαιρναν γαλα οι κατοικοι της Πολης. Ο γαλατας τα κονομησε αγρια και συνεχισε τη μπιζνα που περναγε απο γενια σε γενια μεχρι να τους την πεσει η επιτροπη ανταγωνισμου, η οποια σε τελικη αναλυση τους εκλασε τα ουμπαλα. Ο Παναγος, ο κουμπαρος κι ο νομαρχης βγηκαν καθαροι κι ολα γιναν μελι-γαλα.

Λιγο πιο πανω η πλατεια Ταξιμ.


Τα νησακια κατω δεξια (βασικα μονο το πρωτο φαινεται) στη θαλασσα του Μαρμαρα, ειναι τα Πριγκηπονησια.
Ονομαστηκαν ετσι, γιατι σε αυτα εξοριζονταν η φυλακιζονταν η εξοντωνονταν οι πριγκηπες υποψηφιοι Σουλτανοι, απο τους αλλους πριγκηπες υποψηφιους Σουλτανους.
Το συστημα ηταν απλο. Ο πιο ικανος ιντριγκαδορος, δηλαδη ο πιο αδιστακτος-δολοπλοκος- γλειψιματιας-ιδιοτελης-απληστος (προσοχη δεν αναφερομαι σε Ελληνες πολιτικους) ηταν και ο πιο ικανος να γινει Σουλτανος και με τοσους πριγκηπες απο τις επισημες συζυγους στο χαρεμι, φανταζεστε ποσοι υποψηφιοι υπηρχαν.
Εδω στο Πασοκ γινεται το ελα-να-δεις με τρεις υποψηφιους. Φανταστειτε τι γινοταν τοτε με τοσες χανουμισες που ειχε στο χαρεμι.
Και να χε και κανα χανουμακι το Πασοκ! Εχει τη Βασω μεν, αλλα αυτη μου κανει πιο πολυ για Βεληγκεκας.


Sultanahmet
Το ιστορικο κεντρο της Πολης. Εδω ειναι το Τοπ Καπι...

...και η Αγια Σοφια.

Απεναντι της το Μπλε Τζαμι.

Αναμεσα τους οτι εχει απομεινει απο τον ιπποδρομο.
Δηλαδη ο οβελισκος με τα αιγυπτιακα ιερογλυφικα στο πανω μερος...
...και τα ελληνικα στη βαση.


To απομειναρι της Στηλης των Ερπετων που βρισκοταν στο μαντειο των Δελφων, πριν τη δανειστει ο Mega Κωνσταντινος.

Η στηλη, αφιερωμενη στο θεο Απολλωνα (Καλαμαριας), κατασκευαστηκε ως μνημειο της μαχης των Πλαταιων, τοτε που ο Παυσανιας ειχε σκοραρει το τελευταιο γκολ κατα του Μαρδονιου σφραγιζοντας τη νικη-προκριση 4-1 της Ελλαδας επι της Περσιας. Εννοειται οτι ο Κωστακης ξεχασε να την παει πισω στους Δελφους, αφου σκεφτηκε οτι τετοιες ενεργειες ειναι περιττες μεσα στα πλαισια του Ελληνοχριστιανικου πολιτισμου που αναγνωριστηκε χιλιετιες αργοτερα απο την εθνοσωτηρια λαικοστρατιωτικη Επανασταση της 21ης Απριλιου του 1967 και τους Καρατζαφεροχριστοδουλους.

Η Βρυση του Kaiser

Ο Kaiser Wilhelm II την εκανε δωρο το 1898 στο Σουλτανο.


Εδω στον Ιπποδρομο (του Φαληρου) ξεκινησε και τελειωσε το 532 η Σταση του Νικα. Οι στασιαστες, οι Πρασινοι και οι Βενετοι ειχαν σχεδον κερδισει τη μαχη κατα των αυτοκρατορικων δυναμεων. Ο Ιουστινιανος ηταν ετοιμος να τα μαζεψει και να φυγει, η Θεοδωρα ομως που πριν γινει αυτοκρατειρα ηταν αεροσυνοδος της Ολυμπιακης και δε μασαγε απο τσαμπoυκαδες, ειπε στο στρατηγο Βελισαριο να παταξει τους στασιαστες δυναμικα.
„Δηλαδη???“ ρωτησε ο Βελισαριος.
„Τι δηλαδη ρε παπαρα? Kαι σε εχουμε και υπουργο δημοσιας παταξεως, τρομαρα σου. Παρτους με τις ζαρντινιερες!“ ειπε ξεκαθαρα η Θεοδωρα.
Και ο Βελισαριος τους κυνηγησε ανελεητα. 30.000 Πρασινοι και Βενετοι επεσαν μεσα σε μια μερα κατω απο τις ζαρντινιερες. Αλλο ενα δειγμα ελληνοχριστιανικου πολιτισμου.

Και ο Justin που ειχε πολλα λεφτα βαλθηκε να ξαναχτισει την εκκλησια που κατεστρεψαν οι διαδηλωτες. Τα λεφτα βεβαια δεν ηταν δικα του, ηταν του κρατους, αλλα στ’ αρχιδια του. „Σε 1500 χρονια που υποτιθεται πως θα εχουμε δημοκρατια, θα τα τρωνε οι πολιτικοι και οι μαλακες οι υπηκοοι τους θα βαρανε παλαμακια, εγω που ειμαι αυτοκρατορας θα μασησω?“ σκεφτηκε. Και δε μασησε. Ετσι κι αλλιως και να του την ελεγε κανεις, θα τον εριχνε στα λιονταρια. Τοτε δεν ειχαν ακομα εκτελεστικα, ολομελειες και σουπαμουπες. Και 5 χρονια αργοτερα η νεα Αγια Σοφια, η τριτη κατα σειρα, ο τελειοτερος αρχιτεκτονικα ναος στην ιστορια μεχρι τοτε (και οχι μονο), ηταν ετοιμος.

Ελληνικη στηλη στο προαυλιο.


Η εισοδος για τους τουριστες απο την αριστερη πλευρα


Οταν μπηκε μεσα για πρωτη φορα o Justin ειπε „Σολομων σε ξεπερασα!“ εννοωντας οτι ειχε ξεπερασει σε αιγλη το Ναο του Σολομωντα.
Ακομα και σημερα, το κτιριο ειναι απιστευτο. Φανταστειτε τοτε! Δηλαδη πριν 1.500 χρονια!
Το 1453 μπηκαν στην Πολη οι οχτροι, δηλαδη οι πουτανας-γιοι-Οθωμανοι και ο Mehmet Fatih δηλαδη ο Μωαμεθ (Μεμετης) ο Πορδητης τη μετετρεψε σε τζαμι και της προσθεσε κι ενα μιναρε.
Αργοτερα, ο μεγαλυτερος αρχιτεκτονας της Οθωμανικης αυτοκρατοριας ο Σιναν προσθεσε τους αλλους τρεις μιναρεδες (μιναρες τους λενε στην Πατρα) και τελικα το 1934 ο Κεμαλ την εκανε μουσειο. Και συμφωνω μαζι του. Sorry, για το ακρως ανθελληνικο σχολιο, αλλα μη μου στελνετε spam-mails για petition και πουτσες bleu και καλα „υπεγραψε να μαζεψουμε 30 εκατομμυρια υπογραφες να χεστουν οι Τουρκοι και να την ξανακανουν εκκλησια“.
Αφηστε την οπως ειναι. Μια χαρα ειναι μουσειο. Ουτε Χριστο, ουτε Αλλαχ, ουτε και οι δυο μας αχ και βαχ. Οποιος θελει να πληρωνει τα 8 ευρωπουλα εισοδο, να μπαινει και να τη βλεπει. Οποιος τη θελει τζαμι η εκκλησια ας περιμενει ακομη. Ετσι κι αλλιως οταν εισαι μεσα, φανταζεσαι αυτο που θελεις.



Ο θολος εχει διαμετρο 30 μετρα. Το 559 κατερρευσε λογω σεισμου αλλα ξαναφτιαχτηκε και απο τοτε εχει επιζησει. Το ασανσερ που βλεπετε ειναι μεταγενεστερο (ειπαμε ειμαστε ανωτερη φυλη, αλλα οχι κι ετσι) και χρησιμοποιειται για την επισκευη του θολου.





Το Mihrab βρισκεται σε καθε τζαμι και δειχνει προς τη Μεκκα για να προσανατολιζεται ο πιστος .

Ο θολος, με την επιχρυση εικονα της Θεοτοκου
...και αλλα μωσαικα.

Οι πρωτοι που κατεστρεψαν τα μωσαικα και τα δανειστηκαν δεν ηταν οι βαρβαροι Οθωμανοι, αλλα οι πολιτισμενοι Φραγκοι κατα την πρωτη Αλωση το 1204.
Οι Οθωμανοι δεν τα κατεστρεψαν, "απλα" τα καλυψαν με παχυ στρωμα γυψου, επειδη το Ισλαμ δεν επιτρεπει την απεικονιση αγιων προσωπων.

Και το αστειο ειναι οτι εχουμε αρκετους κοινους Αγιους με το Ισλαμ. Ο Ιησους θεωρειται ενας απο τους Προφητες του και λατρευεται αναλογα.


Το εντυπωσιακο ειναι οτι οι κολωνες που στηριζουν τον κωλο (σορυ αλλα βαρεθηκα να γραφω συνεχεια θολο) ειναι “κρυμμενες“ στους τοιχους.
Ο Σιναν(αι Γιαβρουμ) προσπαθησε να επαναλαβει το κολπο οταν χτισε το Σουλειμαν τζαμι, αλλα ηταν 1.000 χρονια αργοτερα (χιλια χρονια πισω ειναι οι καθυστερημενοι ρεεε!) και δεν τα καταφερε τοσο καλα.
Η διαφορα με το μπλε τζαμι κανει μπαμ, καραμπαμ δηλαδη. Δειτε εδω τις κολωνες που στηριζουν το θολο του μπλε τζαμιου και συγκρινετε με την Αγια Σοφια οπου η οροφη μοιαζει να στεκεται απο μονη της.


Απο το cafe που δε θυμαμαι πως λεγοταν η θεα ειναι φανταστικη.


To Mavi Cami. Το Μπλε Τζαμι.
Ακομα το μπερδευετε με την Αγια Σοφια ετσι? Αληθεια πως ξεχωριζει?
Εκτος απο το γκρι χρωμα (η Αγια Σοφια ειναι κοκκινη),
εχει 6 μιναρεδες (η Αγια Σοφια εχει 4).

Τα τανκερ που περιμενουν να μπουν απο τη θαλασσα του Μαρμαρα στο Βοσπορο και να βγουν Μαυρη Θαλασσα.

2 αδελφες ψυχες απολαμβανουν λουτσο στα καρβουνα με θεα την Ασιατικη πλευρα απεναντι.
"Αχ, καλε ειναι καταπληκτικος αυτος ο λουτσος Βοσπορου!"
"Ναι ναι, ειναι καλυτερος κι απο την πιτσα. Τη Βιλγαρικη."

Μπροστα μας ακριβως ενα απο τα καλυτερα ξενοδοχεια της Πολης. Το 4 seasons της γνωστης αλυσιδας που ειδικα το καταστηαμα του Παρισιου φιλοξενει ταπεινους αρχιεπισκοπους σε δωματια των 3.000 ευρω, αλλα και γαμους γνωστων πολιτικων που γιορταζουν σοσιαλιστικα και ταπεινα σε κλειστο κυκλο 200 ατομων. Δε θελω να πω ονοματα, αλλα Ακης λεγοταν το παληκαρι, και εχει διατελεσει και υπουργος Αμυνας, αλλα δε μπορω να πω περισσοτερα γιατι μπορει να τον αναγνωρισετε και να μην τον ψηφισετε, κι εχει αναγκη την πενιχρη βουλευτικη αποζημιωση νιοπαντρο παληκαρι, δεν εχει καν κλεισει τα 70.

Το συγκεκριμενο ξενοδοχειο δεν ηταν παντα ξενοδοχειο, αλλα κατι αλλο (δε λεω τι).
Θα πω οτι εγινε διασημο εξαιτιας κινηματογραφικης ταινιας. Ποιας?
Να σας κουφανω? Να βοηθησω πρωτα.
Ηταν παλια φυλακη!
Πολυ βοηθησα. Να το παρει το ποταμι.
Ηταν η φυλακη απο το Εξπρες του Μεσονυκτιου.
Απιστευτο?

Εκει λοιπον που πριν 30 χρονια ο κακομοιρης ο Billy Hayes (αν θυμαμαι καλα το ονομα του ηρωα) περναγε τα παθη του Ιησου, σημερα παιρνουν breakfast χοντρες Αμερικανες.


Για να καταλαβετε τουρκικα δε χρειαζονται ιδιαιτερες γνωσεις. Λιγο φαντασια.

Η ταμπελα λεει "Hali ve Kilim Satis Magazasi".
Ολο δυσκολα σας βαζω.
Τι να σημαινει αραγε "Hali"? Και τι "Kilim"?





Εννοειται, πως δεν τελειωσαμε με την Πολη....

1 σχόλιο:

sultanahmet είπε...

I liked Sultanahmet.
and i liked Istanbul.
I will going t Sultanahmet.