Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Καληmerhaba Κωνσταντιnistanbul

Ειδα και ξαναειδα προχτες τα στιγμιοτυπα απο τον αγωνα της Εθνικης στην Ουγγαρια και ξανα-αναρωτηθηκα γιατι μας αρεσει να ακουμε συνεχεια ψεματα σε 0λα τα θεματα (αθλητικα, πολιτικα, προσωπικα και "εθνικα"). Ο Γκεκας κανει καταφανεστατο θεατρο, θεατραρα, καραθεατρο! Ο διαιτητης δινει πεναλτυ. Μεχρι εδω ολα καλα. Κι αλλοι εχουν παρει πετσινα πεναλτυ εις βαρος μας, γιατι οχι κι εμεις? Αλλα ρε Χρηστο (Σωτηρακοπουλε, και σ' εχω και σε εκτιμηση) τι πας να μας πεισεις οτι ηταν πεναλτυ??? Αφου και ασχετος με μπαλα να εισαι, κανει καραμπαμ. Ο Γκεκας επεσε λες και τον πυροβολησαν σε ενεδρα στα Ζωνιανα! Τι λες "ηταν πεναλτυ"? Πες κατι αλλο. Πες για τον καιρο. Πες για τις γκομενες στη Βουδαπεστη (καλα αυτες τις προλαβα εγω, θα μου πεις). Μη μας παραμυθιαζεις ομως.
Βεβαια στο αρθρο του την επομενη στη Sportday τα γυρισε ο Χρηστος. Οχι πως ειπε για τη λαμογια του Γκεκα, αλλα δε σχολιασε καθολου, παλι καλα. Εγω βασικα αν ημουν διαιτητης θα του εδινα οχι μονο κιτρινη για θεατρο, αλλα κοκκινη κατακοκκινη συνοδευομενη απο κανα δυο σφαλιαρες, συν τεχνικη ποινη με δυο βολες και μπαλα στην Ουγγα-ουγγα-ρια.
Τελος παντων ειναι καλο παιδι ο Σωτηρακοπουλος. Και γνωστης του ποδοσφαιρου και ευγενικο παιδι.
Τον ειχα πετυχει πριν πολλα χρονια κοντα στο Hilton. Εψαχνα ενα δρομο και με κατατοπισε. Θα μου πειτε "και τι ηθελες ρε μλκ, να σε βρισει?". Οχι, απλα ο ευγενικος ανθρωπος φαινεται αμεσως.
Και το κυριοτερο δεν ειναι φανατικος οπως ο Μενιος ο Σακελαροπουλος για παραδειγμα. Αυτος ειναι χειροτερος κι απο τον Τακη, απλα με πιο φινετσατο περιτυλιγμα (βαζελος γαρ), και χωρις τη βαρβατιλα του αντρα - του γαυρου - του Πειραιωτη - του γαμια.Περα απο τα αστερια της TV το φοβεροτερο απ' ολα ειναι οτι αν γινοταν το βραδυ ακριβως τη στιγμη του πεναλτυ ενα δημοψηφισμα για την ονομασια της φασης, η συντριπτικη πλειοψηφια των "φιλαθλων" θα το ονομαζε πεναλτυ, αντε το πολυ ΠΠΠ (Πετυχημενη Προσποιηση Πεναλτυ), αλλα σε καμια περιπτωση "Θεατρο".
Βλεπετε στα εθνικα θεματα, πρεπει να ειμαστε ενωμενοι.
Τουλαχιστον στο ποδοσφαιρο ξερουμε τι θελουμε...



Βρεθηκα προσφατα στο παρτυ ενος φιλου-συναδερφου απο τη La Dominique. Οχι Δομινικανη Δημοκρατια, αλλα La Dominique. Ενα μικρο νησακι της Καραιβικης. Κι αφου πιασαμε κουβεντα για τα εθνικα μας θεματα με μια ΠΓΔΜιωτισσα (πολυ καλο εργαλειο, απ' αυτα που σε κανουν να θες να εφαρμοσεις το "make love, not war") και εναν Τουρκο (μ' αυτον αναγκαστικα μονο war) τους εθεσα το ερωτημα γιατι στα Βαλκανια ολοι οι λαοι μισουνε ολους τους γειτονικους.
Και η απαντηση του Kerem ηταν: "Ειναι απλο! Γιατι μοιαζουμε μεταξυ μας!"
Και τοτε ηρθε στο μυαλο μου μια ιστορια με τον πατερα μου. Ο πατερας μου ατομο μορφωμενο και ανοιχτομυαλο ειχε ερθει να μας δει στο Mainz, νομιζω καλοκαιρι 2005. Καλοκαιρακι, λοιπον, ωραιος καιρος (οχι αυτονοητο για κεντρικη Ευρωπη), οπως περπατουσαμε να κατεβουμε στο ποταμι για την καθιερωμενη ζυθοποσια στα παραλιακα Biergarten του Ρηνου ακουσαμε εντονα κορναρισματα απο τη γωνια του δρομου.
Του λεω:
"Προσεξε τωρα. Μολις στριψουμε στη γωνια θα δεις 2 BMW 316 παλια μοντελα, η μια cabrio η αλλη νορμαλ (ρε ψηλε, ποσο παει μια BMW cabrio στη Γερμανια?), 2 Mercedes E190, 2 Opel Corsa, πιθανως μια νταλικα (το μπροστα μερος ενοειται), τουρκικες σημαιες, στολισμενα αυτοκινητα και τουρκομανουλα να κουνιουνται σε ρυθμους τουρκοποπ."
"Δεν καταλαβα" μου λεει.
"Δεν πειραζει θα καταλαβεις μολις στριψουμε στη γωνια". Και στριψαμε!
Ηταν ακριβως οπως το ειχα προβλεψει. Τουρκικος γαμος, δηλαδη αυτοκινητοπομπη απο τουρκικο γαμο.
Η φωτο δεν ειναι δικη μου, αλλα την εβαλα για να καταλαβετε τι εννοω.
Προσεξτε τον τυπο με το τυμπανο στο cabrio. Τωρα τον πηρα habar.
Και τη 316 επισης τωρα την προσεξα.
Αμα σε θελει η πουτανα η τυχη, μεχρι και φωτογραφιες για το blog βρισκεις...

"Τι ειναι αυτο?"
"Τι ειναι ρε μπαμπα? Σου ειπα. Γαμος!"
Και τοτε ελαμψε το προσωπο του και με ρωτησε:
"Μηπως ειναι ... Ελληνες?" περιμενοντας με σιγουρια μια καταφατικη απαντηση που να αποδεικνυει οτι σε μια ξενερωτη χωρα οπως η Γερμανια, οι μοναδικοι που μπορουν να σπασουν τη μονοτονια ειναι οι γλεντζεδες και καβλιαρηδες Ελληναρες.
"Οχι ρε μπαμπα. Τουρκοι ειναι!"
"Τουρκοι? Που το ξερεις?" Σε ελευθερη μεταφραση "Τι ανθελληνικο σχολιο ειναι αυτο παιδι μου? Αποκλειεται αυτοι οι γλεντζεδες και χαβαλεδιαρηδες τυποι που δινουν ζωη και διασκεδαζουν τους ξενερωτους Γερμανους.να ειναι οτιδηποτε αλλο εκτος απο Ελληναρες."
"Μπαμπα! Τουρκοι ειναι! Κοιτα τις φατσες (αυτο δεν ηταν τοσο αντρανταχτο στοιχειο, θα μπορουσαν να ειναι και Κρητικοι απο τα Ζωνιανα), τις μαντηλες, και πανω απ ολα τις τουρκικες σημαιες!"
Το χαμογελο εξαφανιστηκε, Το προσωπο συνεφιασε. Με μια εκφραση αποδοκιμασιας μου ειπε
"Τουρκοι? Τι μαλακες ειναι?"
Σε ελευθερη μεταφραση "Ε, βεβαια τι αλλο θα ηταν για να παιζουν τερμα αμανεδες και να ενοχλουν τους φιλησυχους Γερμανους πολιτες?"
Ναι re arkadas Kerem. Εχεις δικιο. Μας ενοχλει αυτο που μας μοιαζει! Üna fatsa! Üna ratsa!
Καληmerhaba Κωνσταντιnistanbul!

Kokorec!


Η πλατεια Taksim. Το κεντρο της μοντερνας Πολης




Καπως ετσι πρεπει να ειναι ο παραδεισος. Παντου γυροι!!!

H Istiklal Cadesi. Η "οδος Ανεξαρτησιας". Η Ερμου της Πολης.
Δεν εχω δει ποτε πουθενα τοσο κοσμο να περπαταει σε ενα δρομο. Ουτε σε Νεα Υορκη η Λονδινο.
Και να ερχεται και το τραμ...
Προσεχε μην πατησεις κανενα Κενυατη μαραθωνοδρομο!
Και εκει που περπατας αναμεσα σε νεολαια, φοιτητες, τουριστες και γκομενακια με μινι φουστες και ξεκολεησον ντυσιμο, "Allaaaaaah u akbaaaaar" η φωνη του Μουεζινη απο τα μεγαφωνα του παρακειμενου τζαμιου σου υπενθυμιζει που βρισκεσαι.
Βεβαια και στο Αγ. Αντωνη οι παπαδες τετοια κανουν. Κυριακη πρωι-πρωι, εχεις μολις γυρισει απο τον Τερζη (νομιζω σημαινει "γανωτης" στα τουρκικα) και ο πατερ Παντελης σε ξεκουφaινει με τις ψαλμωδιες του. Και να πω οτι ειναι τιγκα η εκκλησια και δεν ακουν οι απεξω, αντε βαλε τα μεγαφωνα τερμα. Αλλα ειναι αδεια, απλα θελεις κι εσυ να κανεις το κομματι σου ρε Παντελακο!. Καψωνι κυριακατικο!

Και μια που λεμε για εκκλησιες, να και η Αγια Τριαδα, σε εναν παραδρομο της Istiklal Cadesi.



Ο καντηλαναφτης Ελληνας.
"Τι κανετε? Καλα? Μπραβο ωραια! Μπλα-μπλα! Δε μου λετε πως ειναι τα πραγματα εδω? Σας ενοχλουν οι Τουρκοι?"
"Οχι ενταξει, δε μπορω να πω. Με τον κοσμο καλα τα εχουμε. Ε, υπαρχουν και μερικοι ηλιθιοι, αλλα αυτοι υπαρχουν παντου."
Προφανως δε διαβαζει τα σωστα βιβλια ιστοριας ο καντηλαναφτης, γιαυτο αποκρυπτει την αληθεια. Αλλα γιαυτο ξαγρυπνα ο Καρατζαφερογλου.
Αν ακουσατε οτι πριν μερικες μερες οι Γκριζοι Λυκοι, δηλαδη οι Τουρκοι Χρυσαυγιτες μουτζουρωσαν τους τοιχους μιας εκκλησιας στην Πολη, αυτη ηταν.
Βεβαια οι Χρυσαυγιτες, δηλαδη οι Ελληνες (?) Γκριζοι Λυκοι, θα εκδικηθουν, αλλα δεν εχουμε τζαμι στην Αθηνα.
Τι να εννουσε αραγε με το "ηλιθιοι υπαρχουν παντου"??????? Μυστηριοι τυποι αυτοι οι του Πολεμικου Καντηλαναυτικου...



Η φωτο δεν εινα δικια μου, αλλα μου αρεσε πολυ.


To Galatasaray Lisesi.
Aπο τα πιο ονομαστα σχολεια της Τουρκιας.
Ολα οσα βλεπετε ειναι πανω στην Istiklal Cadesi που ξεκιναει απο την πλατεια Taksim και τελειωνει στον Κερατιο (στο Γαλατα).

Επομενη σταση η καθολικη εκκλησια του Αγ. Ανδρεα.


Και απεναντι τα κεφτεδακια της Μαρικας (sorry ξεροτηγανα εκανε)


Το fan shop της Fenerbahce. Mπαξες (='κηπος') του Φαναριου (θα παμε κι εκει μη βιαζεστε)
Κουφαλα Μεμετ! 4-1, 4-1, 4-1!!!!


Και φτασαμε Γαλατα και Κερατιο.

Η Γεφυρα του Γαλατα οπως κοιταει απο Γαλατα προς Sultanahmet

Πανω απο τη γεφυρα οι ψαραδες..


...και κατω τα μαγαζια.




Κι εκει που πινεις ανεμελα τη μπυρα, τον καφε η το raki (='ουζο') στα τουρκικα, ανεβαινει σπαρταριστη η τσιπουρα και ο λουτσος. (Οχι, δε φαινεται στις φωτος)






Στην οχθη του Γαλατα βρισκεται και η ψαραγορα.




Μολονοτι δεν ειμαι οπαδος του ψαριου, το Balik Kebab,
το ψαροκεμπαμπ (η μπουγατσα με ψαρι στα σαλονικωτικα)
ηταν οτι καλυτερο εφαγα στην Πολη.

Και το αγοραζεις απευθειας απο το βαρκαρη (με το παλαμαρι) για δυο νεες λιρες, γιατι με παλιες χρειαζοσουν 2.000.000 (ναι περσι κοψαν 6 μηδενικα απο το νομισμα τους).
Και η θεα ειναι γαμαουα!

1 σχόλιο:

Στέλιος είπε...

Πολύ καλή δουλειά, θα κάνω λινκ στο μπλογκ σου μέσα από το δικό μου, γιατί μ'αρέσει και μένα η Πόλη :)